2023 Hesap dönemi sonuna ait düzeltilmiş bilançoda 590 /591 Dönem Net Kârı/ Zararı gösterilmemiş, düzeltme farkları 570/580 Geçmiş Yıllar Kârları/Zararları Hesabında izlenmiştir. 570/580 Geçmiş Yıllar Kârları/Zararları Hesabı 2024 Hesap Döneminde, düzeltme işlemine tabi tutulur. 2023 hesap dönemine ait indirilemeyen geçmiş yıl zararları 2024 Hesap Dönemi vergi matrahının tespitinde mukayyet değerleri ile dikkate alınır.

2024 Hesap Döneminde ise;

* 698 Enflasyon Düzeltme Hesabı ile 358 Yıllara Yaygın İnşaat Enflasyon Düzeltme Hesabından çıkan net olumlu farkları 648 Enflasyon Düzeltmesi Karları Hesabına kaydedilerek dönem kazancının tespitinde dikkate alınır. ( 2023 dönemi düzeltme farkları vergiye tabi dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaz)

* 698 Enflasyon Düzeltme Hesabı ile 178 Yıllara Yaygın İnşaat Enflasyon Düzeltme Hesabından çıkan net olumsuz farkları 658 Enflasyon Düzeltmesi Zararları Hesabına kaydedilerek dönem kazancının tespitinde dikkate alınır. ( 2023 dönemi düzeltme farkları vergiye tabi dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaz)

648 - 658 Nolu Hesaplar Gelir Tablosunda 64/65- DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KARLAR / GİDER VE ZARARLAR grubunda yer almaktadır. Bu gruplar işletmenin ESAS FAALİYETİ DIŞINDA kalan olağan gelir ve kâr/ gider ve zararlardır. Bu nedenle vergileme açısından esas faaliyet kapsamında değerlendirilemez.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • HER ÇALIŞANIN BİLMESİ GEREKEN ÜCRETLE İLGİLİ HAP BİLGİLER Ücret Türk Lirası Cinsinden Ödenir. Yabancı para cinsinden belirlenmesi durumunda…
  • BAHŞİŞ USULU ÜCRET ALAN VEYA ÜCRET + BAHŞİŞ ŞEKLİNDE ÜCRET ALINMASI DURUMUNDA PRİME ESAS KAZANÇ BİLDİRİMİ İş Kanunu'nun 32. Maddesinde; Genel anlamda ücret bir kimseye bir…
  • Maliye Lüks Yat Ve Tekne Satışlarını Takibe Aldı 1,4 milyar TL'lik kayıt dışı hasılat tespit edildi Hazine ve…
Top