İş Kanunu'nun 32. Maddesinde;
Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. olarak ifade edilmiştir.

1) Ücretin Bahşişten Oluşması Durumunda;
İşveren ve işçi anlaşması durumunda ücret sadece bahşişten oluşabilir. Bu durumda işçinin ay içinde almış olduğu bahşiş toplamı prime esas kazanca dahil olacaktır.

✅ Her ay farklı tutar prime esas kazanca dahil olacaktır.
✅İşveren ay içinde toplam bahşiş tutarı ilgili dönemin asgari ücretin altında kalması durumunda aradaki farkı ödemelidir. Asgari ücretten aşağı ücret ödememeli prime esas kazancıda buna göre ayarlamalıdır.

2) Ücret + Sürekli Bahşiş Uygulaması Şeklinde Anlaşılması Durumunda
İşveren ve işçinin sabit ücret + sürekli bahşiş uygulaması olması durumunda bu ödemeler de prime esas kazanca dahil edilmesi gerekir. Burada işveren sabit ücreti her ay ödemek durumundadır. Sürekli bahşiş uygulamasında da ilgili ay içerisinde sabit veya toplanan bahşişin yüzdesi şeklinde ödeme yapılıyorsa gene işçiye ödenen tutar prime esas kazanca dahil edilmelidir.

NOTLAR
✅ Ücretin bahşişten oluşması veya sürekli bahşiş uygulaması durumlarında kıdem tazminatında giydirilmiş brüt ücrette dikkate alınması gerekir.
✅Fazla çalışma hesabında da sabit ücret üzerinden 1,5 katı şeklinde ödeme yapılması gerekir. Fazla çalışma varlığında bahşişinde fazla çalışma ücretinin hesaplanması gerekir. Bu durumda 0,5 zamlı olarak ödenir.
✅İşçiye ödenen temel ücret ve bahşişlerin işçinin bordrosunda gösterilmesi gerekir.
✅Bahşişler işveren tarafından işçilere ödenmesi durumunda ücret olarak değerlendirilir. PEK kazanca ve gelir vergisi yönünden de kesintiye tabi tutulması gerekir.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • HER ÇALIŞANIN BİLMESİ GEREKEN ÜCRETLE İLGİLİ HAP BİLGİLER Ücret Türk Lirası Cinsinden Ödenir. Yabancı para cinsinden belirlenmesi durumunda…
  • BAHŞİŞ USULU ÜCRET ALAN VEYA ÜCRET + BAHŞİŞ ŞEKLİNDE ÜCRET ALINMASI DURUMUNDA PRİME ESAS KAZANÇ BİLDİRİMİ İş Kanunu'nun 32. Maddesinde; Genel anlamda ücret bir kimseye bir…
  • Maliye Lüks Yat Ve Tekne Satışlarını Takibe Aldı 1,4 milyar TL'lik kayıt dışı hasılat tespit edildi Hazine ve…
Top