6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 4. maddesinde;
İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;

a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.

hükmü yer alır.
Bu kapsamda işverenler sadece gerekli eğitim, araç gereç verilmesi bu yükümlülükten kurtarmaz. İşverenlerin aynı zamanda bu araç gereçlerin kullanılmasını ve kurallara uyulmasını sağlamakla yükümlüdür.

DİĞER NOTLAR
➡ İşverenler koruyucu ekipman maliyetini işçiye yansıtamaz.
➡İşverenler koruyucu ekipman ve donanımları hangi risklere karşı kullanacağı bilgisini çalışanlara vermelidir.
➡Koruyucu donanımların bakım, onarım ve periyodik kontrollerinin yapılması gerekir. Bu maliyette çalışana yansıtılamaz.
➡Koruyucu donanımlar genel amaca uygun olarak kullanılmalıdır.
➡Koruyucu donanımların bakımı ve temizliğinin yapılması gerekir.
➡ Çalışanlara hangi koruyucu ekipman verildiği, marka modeli, adedi, teslim tarihi, çalışanın adı soyadı, bölümü, malzemeyi teslim eden imza ve işçinin imzası gibi bilgilerin yer aldığı zimmet formu imzalatılmalı ve işçiye zimmetlenmelidir.
➡İş sağlığı ve güvenliği kapsamında koruyucu ekipmanları kullanmayan işi ve işyerini tehlikeye atan çalışanlar uyarılmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
➡Zimmetlenen ekipmanların iş akdinin feshi sonrası teslim alınması ve teslim tutanağının tutulması işveren yararına olacaktır.
➡ İşverenler koruyucu ekipman seçiminde işçinin yaptığı göreve uygun ve iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak şekilde olmasına dikkat etmeliler. Aynı şekilde işyerinde var olan koşullara uygun olmasına dikkat etmelidir.



Detaylı Bilgi İçin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • HER ÇALIŞANIN BİLMESİ GEREKEN ÜCRETLE İLGİLİ HAP BİLGİLER Ücret Türk Lirası Cinsinden Ödenir. Yabancı para cinsinden belirlenmesi durumunda…
  • BAHŞİŞ USULU ÜCRET ALAN VEYA ÜCRET + BAHŞİŞ ŞEKLİNDE ÜCRET ALINMASI DURUMUNDA PRİME ESAS KAZANÇ BİLDİRİMİ İş Kanunu'nun 32. Maddesinde; Genel anlamda ücret bir kimseye bir…
  • Maliye Lüks Yat Ve Tekne Satışlarını Takibe Aldı 1,4 milyar TL'lik kayıt dışı hasılat tespit edildi Hazine ve…
Top