23 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 25 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle ilgili olarak KDV Genel Uygulama Tebliği’nde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

1. Basılı kitap ve süreli yayınlarda KDV istisnası

22 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7166 sayılı Kanun’la KDV Kanunu’nun 13. maddesinde yapılan değişiklikle, poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere, basılı kitap ve süreli yayınların her aşamadaki teslimleri KDV’den istisna hale getirilmişti.

Tebliğ’in, 22 Şubat 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 4. maddesiyle, basılı kitap ve süreli yayınların tesliminde istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

2. İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımlara ilişkin inşaat işlerinde KDV iadesi

18 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7161 sayılı Kanun’la KDV Kanunu’nun geçici 37. maddesinin uygulama süresi 2019 yılını da kapsayacak şekilde uzatılmıştı.

Tebliğ’in 5. maddesiyle, söz konusu maddede yer alan imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımlara ilişkin inşaat işlerindeki KDV iadesine ait açıklamalar güncellenmiştir.

Tebliğ’in ilgili hükmü, yayım tarihinde (23 Mart 2019) yürürlüğe girmiştir.

3. Türkiye’de oynanacak final maçlarına ilişkin KDV istisnası

30 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7162 sayılı Kanun’la KDV Kanunu’na geçici 40. madde eklenmişti. Bu düzenleme ile Türkiye’de oynanacak olan 2019 UEFA süper kupa finali ve 2020 UEFA şampiyonlar ligi finali müsabakalarına ilişkin olarak; UEFA, katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli dar mükellef kurumlara, bu müsabakalar dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları ile bunların bu müsabakalar dolayısıyla yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV’den istisna (tam istisna) edilmişti.

Tebliğ’in, 30 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 8. maddesiyle, söz konusu istisna hükmünün uygulama usul ve esasları belirlenmiştir.

4. Hasılat esaslı vergilendirme

6 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7104 sayılı Kanun’la KDV Kanunu’nun mülga 38. maddesi “Hasılat esaslı vergilendirme” başlığıyla yeniden düzenlenmişti. Söz konusu hükümde yer alan yetki çerçevesinde 7 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Mart 2019 tarihinde yürürlüğe giren 718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile hasılat esaslı vergilendirme usulü uygulanacak sektör ve vergi oranı belirlenmişti.

Buna göre, belediyeler tarafından ruhsat verilen toplu taşıma hatlarını kiralayan, toplu taşıma hizmetinin hizmet satın alma yollarıyla yerine getirilmesi halinde bu hizmeti sunan ve gelirlerinin tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla tahsil eden otobüs işletmeleri, münhasıran il sınırları içinde, otobüsle (sürücü dahil en az 18 oturma yeri olan) yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetlerinde hasılat esaslı vergilendirme usulünü seçebileceklerdir. https://www.vergidegundem.com

Tebliğ’in, 1 Mart 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 10. maddesiyle, söz konusu hükmün uygulama usul ve esasları belirlenmiştir.

25 seri numaralı Tebliğ’in tam metnine ulaşmak için tıklayınız...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2025 HESAP DÖNEMİ ÖDENECEK KURUMLAR VERGİSİ A) Asgari Kurumlar Vergisi Hesabı* Asgari Kurumlar Vergisi Matrahı= Ticari…
  • Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışması Hakkında GİB Duyurusu ELEKTRONİK BELGE SİSTEMLERİNDE YAPILACAK PLANLI BAKIM ÇALIŞMASI HAKKINDA DUYURU 19.09.2024…
  • GİB, Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü Yayımlandı Vergi cezalarında indirim; mükellefler veya vergi sorumluları adına kesilen cezalar…
Top