İşi Terk Eden Mükellefin Kullanılmamış Belgelerinin İptali Nasıl Yapılır?

Vergi Usul Kanununun 160 ıncı maddesi uyarınca işini bırakan mükellefler, keyfiyeti vergi dairesine bildirmeye mecburdur. İşi bırakma bildiriminin VUK’un 168 inci maddesine göre olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içinde yapılması zorunludur.

İşini Terk Eden Mükelleflerin Kullanılmamış Belgelerinin İptali

İşi bırakan mükellefler, Vergi Usul Kanunu uyarınca notere tasdik ettirmiş veya “Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik”  hükümlerine göre anlaşmalı matbaalara bastırmış oldukları belgelerden, kullanılmamış olanlar ile en son kullandıkları ciltleri, işi bırakma bildiriminde bulunacakları süre içinde bağlı bulundukları vergi dairelerine ibraz ederek kullanılmamış belgelerin iptal edilmesini sağlayacaklardır.

Mükellellerce vergi dairelerine ibraz edilen kullanılmamış belgeler, yatay yada dikey kesilmek suretiyle kullanılmayacak şekilde iptal edilecektir. İptale ilişkin olarak düzenlenen tutanağın bir nüshası muhafaza edilmek üzere mükellefe verilecek, diğer nüshası ise mükellefin tarh dosyasında saklanacaktır

Vergi Dairesi aynı zamanda, mükellefçe sunulan belgelere göre tespit edilen seri ve sıra numaraları ile anlaşmalı matbaa işletmecileri ile noterler tarafından gönderilen bilgi formlarında yer alan seri ve sıra numaraları ile karşılaştıracak, kullanılmayan belgelerden ibraz edilmeyenlerin bulunup bulunmadığı tespit edilecektir.

İşi Terk Eden Mükelleflerin Kullanılmamış Belgeleri İptal Ettirmemelerinin Riskleri

İşini terk eden mükelleflerin iptal edilmemiş fatura ve diğer belgelerinin kötü niyetli kişilerce kullanılması halinde, söz konusu mükellefin sahte belge düzenleyicisi olarak muamele görmesi ve ceza alması söz konusu olabilecektir. Bu nedenle, işi terk halinde kullanılmamış belgelerin iptali konusunda titiz davranılmasında fayda var. Dr.Hasan Aykın 

Makalenin Tamamı için

https://vergidosyasi.com/2017/08/22/isi-terk-eden-mukellefin-kullanilmamis-belgelerinin-iptali/

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 1 TL için 532.000 TL Fazla Vergi Ödeme Riski Sosyal içerik üreticilerinden ile Appstore, Google Play üzerinden gelir elde…
  • BORSAYA AÇILAN ŞİRKETLER AÇISINDAN EMİSYON PRİMLİ PAYLARA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA EMİSYON PRİMİ TİCARİ KARA DÂHİL DEĞİLDİR. ÖZKAYNAKLAR ARASINDA 520 PAY…
  • Yatırım Teşvik Belge Kapsamında KDV İstisnası Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükellefe Belge Kapsamındaki:· Makine Ve Teçhizat İthal…
Top