Düzenlemeyi Yapan Kurum:

GİB

Yürürlük tarihi:

01.01.2020

A) 1.1.2020 TARİHİ İTİBARİYLE E-ARŞİV FATURA UYGULAMASINA GEÇMESİ GEREKEN MÜKELLEFLER HAKKINDA DUYURU

Özet

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 18.12.2019  tarihinde yayımlanan duyuru ile birlikte istisnai durumlar haricinde e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmekle yükümlü mükellef grupları için genel bir duyuru yapılmıştır.

e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmekle yükümlü mükelleflerin, e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflere gerçekleştirmiş olduğu mal satışları ile hizmet ifalarında faturayı e-Fatura olarak, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükellefleri ile vergi mükellef olmayanlara gerçekleştirmiş olduğu mal satışları ile hizmet ifalarında ise faturayı e-Arşiv Fatura olarak düzenlemeleri zorunludur.

 Aşağıda bahsi geçen mükellef gruplarının cezai bir durumla karşılaşılmaması için 1.1.2020 tarihine kadar e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmaları gerekmektedir.

  • İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükellefler,
  • 1.1.2020 tarihine kadar e-Fatura uygulamasına zorunlu veya isteğe bağlı olarak dâhil

olan/olacak olan mükellefler,

  • Aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı

hizmet aracıları.

İlgili duyuru linkine buradan ulaşabilirsiniz.

B)SEBZE VE MEYVE TİCARETİYLE İŞTİGAL EDEN KOMİSYONCU VE TÜCCARLARIN E-BELGE VE E-DEFTER UYGULAMALARINA GEÇİŞİ HAKKINDA DUYURU

Özet

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre KOMİSYONCU veya TÜCCAR olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükelleflere 1/1/2020 tarihi itibariyle e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Defter Uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmiştir.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre Komisyoncu veya Tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükelleflere 1/1/2020 tarihi itibariyle e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Defter Uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmiştir.

  • Kapsama “Komisyoncu” ve “Tüccar” olarak tanımlanan mükellefler girmektedir. Bu tanımlara göre; Komisyoncu; malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve başkası hesabına komisyon esası üzerinden çalışan meslek mensuplarını, Tüccar; malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve hesabına çalışan meslek mensuplarını ifade etmektedir.
  • Hal Kayıt Sistemine bildirim yapma yükümlülüğü bulunanlar arasından Tüccar ve Komisyoncu olarak yer verilen mükellefler kapsama girmekte olup, bildirimciler arasında yer alan ancak Tüccar veya Komisyoncu sıfatına haiz olmayanların e-Belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden tüccar ve komisyoncuların tamamının Hal Kayıt Sistemine kaydolması ve alım satım faaliyetleri ile aracılık faaliyetlerinin Hal Kayıt Sistemine bildirilmesi gerekmekte olup, Hal Kayıt Sistemine kayıtlı olunmaması; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Müstahsil Makbuzu düzenleme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Söz konusu uygulamalar kapsamında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu belgelerinin düzenlenmesi zorunluluğunun getirilmesi, kapsamdaki mükelleflerin Hal Kayıt sistemine bildirim yapma yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır.
  • Hal Kayıt Sistemine tabi olup tüccar veya komisyoncu tanımına girmeyen diğer mükelleflerin, e-Belge ve e-Defter uygulamalarına, diğer genel sebeplerle geçiş zorunluluğunun bulunup bulunmadığının Genel Tebliğde yer alan diğer genel esaslar çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
  • Uygulama kapsamına giren mükelleflerin ilgili e-Belge ve e-Defter uygulamalarına başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını 1/1/2020 tarihine kadar tamamlaması ve bu tarihten itibaren söz konusu uygulamalara dahil olması gerekmektedir.
  • Söz konusu uygulamalara başvurabilmek ve uygulamalar kapsamında oluşturacağınız belgelerin imzalanması için tüzel kişiler için Mali mühür, gerçek kişiler için mali mühür veya Nitelikli Elektronik Sertifika temin etmeleri  ve süresinde ilgili uygulamalara başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
  •  Uygulama kapsamında bulunan mükellefler e-Belge uygulamalarını talepleri halinde Başkanlığımız tarafından ücretsiz olarak sunulan GİB PORTAL yöntemi ile de yararlanabileceklerdir.
  • e-Belge uygulamalarına dâhil olan mükellefler, uygulamaya dâhil oldukları tarihin içinde bulunduğu ayın (e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamaları için 7 nci günün) sonuna kadar (1.1.2020 de başlayanlar için 31.1.2020 tarihine kadar), söz konusu belgeleri kâğıt ortamda da düzenleyebilirler. Belirtilen tarihlerden sonra ise e-Belgelerin düzenlenmesi zorunluluğu bulunacak olup ancak aynı işlem için e-Belge veya kâğıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gereği bulunmaktadır.

İlgili duyuru linkine buradan ulaşabilirsiniz.

C) E-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu Uygulamalarından GİB Portal Yöntemi ile Yararlanmak Üzere Başvuru Dokümanı Duyurusu

Özet

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19.12.2019  tarihinde yayımlanan duyuruya göre mükelleflerin E-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu Uygulamalarından GİB Portal Yöntemi ile yararlanmak istemeleri halinde; yetkili kurumlardan almış oldukları Mali Mühür (ya da e-İmza) ile Gelir İdaresi e-Arşiv Portal uygulamasına yapacakları başvuru sırasında dikkat etmeleri gereken noktalar açıklanmıştır.

İlgili duyuru linkine buradan ulaşabilirsiniz.

https://www.pwc.com.tr/

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Danıştay’dan Ek Vergi Ödeyen Şirketlere Bir Kötü Haber Daha! Ek vergi, Yüzyılın Vergi Affı ve Borç Yapılandırma Kanunu olarak adlandırılan 7440…
  • EUROBOND VE VERGİLENDİRİLMESİ EUROBOND, Devletin ya da şirketlerin, yurtdışı piyasalarından borç para temin…
  • Kanunlarla Türk Vatandaşlarına Hasredilen ve Yabancıların Çalışmalarının Yasak Olduğu Meslek ve Görevler Özel Güvenlik Şirketleri İçin Kurucu, Yönetici, Eğitici ile Şirket Tüzel…
Top