Özet

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 4.maddesinde belirtilen ve 3 yıl süreyle ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen, çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10’dan fazla çalışanı bulunan işyerlerine 3 yıl süreyle sağlanacak işsizlik sigortası primi işveren payı teşvikinin usul ve esasları belirlenmiştir.

Kapsam

31.12.2018 tarihli ve 30642 sayılı 4.Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan Ve Ondan Fazla Çalışanı Bulunan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı Teşvikinden Yararlanılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ’ ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 4.maddesinde düzenlenmiş olan teşvikten yararlanma usul ve esasları açıklanmıştır.

1-) Teşvikten yararlanma şartları

Söz konusu teşvikten yararlanılabilmesi için;

Gerek teşvikten yararlanmaya esas şartların sağlanması gereken üç yıllık sürede gerekse teşvikten yararlanılacak üç yıllık süre boyunca işverenin aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.

a) İşyerinin çok tehlikeli sınıfta yer alması

b) İşverenin Türkiye genelinde çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her ay toplamda ondan fazla çalışanı bulunması

c) İşyerinde alt işverenler dahil ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemesi

ç) İşyerinin, İSG-KATİP’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar ile yapılmış sözleşmesinin bulunması

2-) Başvuru Şartı

Teşvikten yararlanmak için teşvik uygulamasına son verilmiş işverenler dışında herhangi bir başvuru şartı bulunmamakta olup, işverenlerin ve işyerlerinin gerekli şartları taşıyıp taşımadığı SGK tarafından sistemden otomatik olarak kontrol edilecektir.

3-) Teşvik Tutarının

Teşvik için aranılan şartların SGK tarafından otomatik olarak kontrol edilmesinin ardından, işsizlik sigortası primi işveren payı (%2), teşvikten yararlanmaya esas şartların sağlandığı üç yıllık süreyi takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl süreyle her ay/dönem için ilgili ayda Kuruma bildirilen sigortalılara ilişkin prim ödeme gün sayısı dikkate alınmak suretiyle prime esas kazançlar üzerinden %1 olarak hesaplanacaktır.

  • 2.558,40 TL asgari ücret seviyesinden 30 gün çalışan için yararlanılacak aylık teşvik tutarı 25,58 TL
  • 19.188,00 TL SPEK üst sınırı üzerinden 30 gün çalışan için yararlanılacak teşvik tutarı 191,88 TL

Olacaktır.

4-) Diğer Teşviklerle Birlikte Yararlanma

  • 7103 sayılı teşvikten,
  • 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi kapsamında prim desteğinden,
  • İşsizlik sigortası primini kapsayan diğer sigorta prim teşviki, destek veya indirimlerinden,

Yararlanan işverenler aynı ayda aynı sigortalı için söz konusu işsizlik sigortası işveren payı teşvikinden yararlanamayacaktır.

5-) Teşvikten Yasaklılık

  • Teşvikten yararlanan işverenlerden, ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarını bildirmeyenler veya geç bildirenler kapsama giren tüm işyerleri için iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren eksik ödedikleri işsizlik sigortası işveren hissesi primleri, gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilmektedir.
  • Ayrıca, bu işverenler, teşvikten iş kazasının tespit edildiği tarihi takip eden aydan itibaren 5 yıl süre ile yasaklanmaktadır.
  • 5 yıl dolduktan sonra, takip eden 3 yıl için gerekli şartları sağlamaları ve talep etmeleri halinde teşvikten tekrar yararlanabileceklerdir.
  • Alt işverene verilen yasaklama kararı asıl işverene de uygulanmakta, asıl işveren için verilen yasaklama kararı ise alt işverene uygulanmamaktadır. https://www.pwc.com.tr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2025 HESAP DÖNEMİ ÖDENECEK KURUMLAR VERGİSİ A) Asgari Kurumlar Vergisi Hesabı* Asgari Kurumlar Vergisi Matrahı= Ticari…
  • Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışması Hakkında GİB Duyurusu ELEKTRONİK BELGE SİSTEMLERİNDE YAPILACAK PLANLI BAKIM ÇALIŞMASI HAKKINDA DUYURU 19.09.2024…
  • GİB, Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü Yayımlandı Vergi cezalarında indirim; mükellefler veya vergi sorumluları adına kesilen cezalar…
Top