Bilindiği üzere, yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki kararın geçici 8’nci maddesi uyarınca imalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 01.01.2017 ile 31.12.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen yatırım harcamaları için; yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüzde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere, teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanma imkanı bulmuştu.

Bu karar ile 01.01.2017 ile 31.12.2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen yatırım harcamaları için kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimin tüm bölgelerde yüzde yüz oranında uygulanması öngörülmüştür. Harcamalardan kaynaklı yüzde yüz vergi indiriminin kullanılması için 2017-2022 yıllarına ilişkin tarih sınırlaması olmadığı gibi yatırım dönemi ve işletme dönemi ile ilgili de bir sınırlama bulunmamaktadır.

Konuyu biraz daha somutlaştırmak gerekirse örneğin yatırım teşvik belgesi kapsamındaki harcamaların tamamının 2017-2022 yıllarında gerçekleştirildiği ve anılan dönemlerde yatırıma katkı tutarının büyük kısmından yararlanılmadığı bir durumda 2023 ve izleyen yıllarda (işletme döneminde) anılan tarih aralığındaki harcamalardan kaynaklı olarak yüzde yüz vergi indiriminden yararlanılmaya devam edilebileceği söyleyebiliriz. Harcamalar 2017-2022 yıllarına ait ise yüzde yüz vergi indirimi hakkı koşulsuz devam ediyor. Bu hakkın yatırım veya işletme döneminde kullanılmasını zorunlu kılan bir durum yok gibi.

Konuya yakın İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 03.01.2024 tarih ve 3695 sayılı bir mukteza ’da şu ifadelere yer verilmiştir; imalat sanayine yönelik olarak düzenlenen yatırım teşvik belgesi kapsamında, 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleştirilen yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmesi ve vergi indirimi %100 oranında uygulanması mümkün olup, 2022 yılı ve öncesi dönemde kullanılamayan yatırıma katkı tutarı (15 puan ilave edilen dahil) için, 2022 yılı ve öncesi dönemde kullanılamayan yatırıma katkı tutarıyla sınırlı olmak üzere, 2023 yılı ve sonrasında %100 oranında indirimli kurumlar vergisine konu edilebilecektir.” Özetle görüş harcamanın kuyruğuna yüzde yüz vergi indiriminin takılabileceğini söylüyor.

Öte yandan işletme döneminde yüzde yüz vergi indirimine konu edilecek 2017-2022 yıllarına ait harcamalardan kaynaklı yatırıma katkı tutarlarının kazancın yetersizliği nedeniyle kullanılmayan kısmının izleyen dönemlerde endekslenerek dikkate alınması gerektiği konusu tartışmasızdır.

Bu noktada tartışabilecek kısım yatırıma katkı tutarının endekslemeden kaynaklı artan kısmının yüzde yüz vergi indirimine konu edilip edilmeyeceğidir.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Sporcular da Maliye'nin Radarında Hazine ve Maliye Bakanlığı tara­fından kayıt dışı ekonomi ile mü­cadele…
  • Yatırım Döneminde Enflasyon Düzeltmesi Enflasyon düzeltmesi uygulaması, kısaca parasal olmayan değerlerin Yurtiçi ÜFE endeksi…
  • Kurumlarda İştirak Kazançları İstisnası – Son Değişiklikler Bilindiği gibi kurumlar vergisinden istisna edilen kurum kazançları, Kurumlar Vergisi…
Top