Bilindiği üzere, öz kaynak hesap grubu içerisinde yer alan ve "525 Kayda Alınan Emtia Karşılıkları Hesabı"nda takip edilen tutarlar öncelikle 31.12.2023 tarihli bilançonun düzeltilmesi sırasında enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş ve o dönemde yarattığı gider etkisiyle enflasyon düzeltmesi karını azaltıcı veya enflasyon düzeltmesi zararını artırıcı etki yaparak düzeltilmiş bilançoya düzeltilmiş değeri ile aktarılmıştır.

01.01.2024 tarihinden sonra 525 hesapta enflasyon farkı dışında bir artış olması söz konusu değildir. Ancak azalış olması muhtemeldir. Zira ortakların bu hesaptan para çekmeleri mümkündür.

30.09.2024 tarihi itibariyle 525 Kayda Alınan Emtia Karşılığı Hesabında yer alan bakiye tutar 30.09.2024 tarihli Yİ-ÜFE’nin 31.12.2023 tarihli Yİ-ÜFE’ye bölünmesi suretiyle bulunan taşıma katsayısı ile düzeltme işlemine tabi tutulacaktır. Bulunan düzeltme farkından ilk altı aylık döneme isabet eden düzeltme farkının düşülmesi sonucu ortaya çıkan enflasyon farkı 698 hesabın borcuna gider etkisi olarak kaydedilecektir. Öte yandan 525 hesapta takip edilen tutarın enflasyon düzeltme farklarının ayrı hesapta izlenmesinde fayda vardır. Zira dağıtılabilecek 525 hesap 31.12.2023 tarihli düzeltme öncesi bilançoda yer alan tutarla sınırlıdır. Gerek 2023 gerekse 2024 enflasyon düzeltme farklarının dağıtıma konu edilmesi vergisiz olarak mümkün değildir. Anılan tutarlar sadece sermayeye eklenebilir ya da düzeltme sonucu ortaya çıkan zararlara mahsup edilir.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Sporcular da Maliye'nin Radarında Hazine ve Maliye Bakanlığı tara­fından kayıt dışı ekonomi ile mü­cadele…
  • Yatırım Döneminde Enflasyon Düzeltmesi Enflasyon düzeltmesi uygulaması, kısaca parasal olmayan değerlerin Yurtiçi ÜFE endeksi…
  • Kurumlarda İştirak Kazançları İstisnası – Son Değişiklikler Bilindiği gibi kurumlar vergisinden istisna edilen kurum kazançları, Kurumlar Vergisi…
Top