İlişkili kişi veya şirketlerin banka ve finans kurumlarından temin ederek, aynı şartlarda kısmen veya tamamen ilişkili şirketlere kullandırdıkları kaynak ve fonlara köprü kredisi denir. Bu neden ile Banka ve diğer finansman kurumlarından temin edilerek grup şirketlerine aynen aktarılan  kredilerin finansman hizmeti olmayıp, bu işlemlerde katma değer vergisi de hesaplanmayacaktır. Söz konusu bu krediler, genelde finansal durumu iyi olan grup şirketleri veya holdingler arasında görülür.

5520  Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa bağlı olarak yayımlanan;

1.Seri Numaralı Genel Tebliğin “12.2.2.Banka ve Finans Kurumlarından Temin Edilerek Kullandırılan Borçlar” başlıklı bölümünde; “Ortaklar vasıtasıyla kurumların iştiraklerinin, ortaklarının veya ortaklarla ilişkili kişilerin, banka ve finans kurumlarından ya da sermaye piyasalarından temin ederek aynı şartlarla kısmen veya tamamen kullandırdığı borçlanmalar örtülü sermaye sayılmaz”.

Bu nedenle; Şirket ortaklarının bankadan kendi adlarına temin ettiği kredileri ortağı bulunduğu şirkete aynı şartlarla kısmen veya tamamen kullandırmaları ve bu durumu ispat edici vesikalarla belgelendirmeleri halinde söz konusu krediler dolayısıyla bankaya ödenmesi gereken faizlerin ve masrafların adı geçen şirket tarafından kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Ancak bu şartların ihlal edilmesi halinde; Söz konusu borçlanmanın örtülü sermaye hükümleri kapsamında değerlendirileceğini ve KDV ye tabi olacağını unutmamak gerekir.

SONUÇ OLARAK;

Banka ve diğer finans kurumlarından sağlanan krediler aynen aktarılarak grup şirketleri finanse edilecekse, sağlanan kaynağın aynı vade ve faiz koşullarıyla ve olabildiğince eş zamanlı olarak aktarılmasına, vade sonunda faiz tutarının aynı şekilde kaynağı kullanan şirkete yansıtılmasına, geri ödemenin de benzer şekilde eş zamanlı gerçekleştirilmesine dikkat edilmeli.

YMM/BD HASAN SANCAK

Kaynakça;

1.YMM Recep Bıyık

2.Danıştay Dördüncü Dairesinin 30.03.2022 tarih ve E:2019/2713 K:2022/2054 sayılı kararı

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2025 Ve 2026 Yılında Çalışma Hayatı Ve Sosyal Güvenlik’te Gündem Ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısını geliştirmek amacıyla hazırlanan Orta Vadeli…
  • Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 572) Resmi Gazetede Yayımlandı (Tevsik Zorunluluğu İle İlgili Ekleme Yapıldı) 18 Ekim 2024 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 32696 Hazine ve…
  • Kullanıcı Yönetimi/Alt Kullanıcı Hizmetinin Dijital Vergi Dairesinde Kullanıma Açıldı 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 552 Sıra No.lu…
Top