1) TAM İSTİSNA KAPSAMINDAKİ İŞLEMLER:

Mükelleflerin, 2022/01-12. Dönem Tam İstisnaya Tabi İşlemleri 2024 Yılının Sonuna Kadar İlgili Dönem Beyannamelerinde İstisnaya İlişkin Yüklenilen KDV Sütununu Doldurmaları Ve En Geç Bu Süre İçinde Standart İade Talep Dilekçesiyle Birlikte İade Talepleri İçin KDV Uygulama Genel Tebliğinin İlgili Bölümlerinde Sayılan Belgelerle Vergi Dairelerine Başvurmaları Zorunludur.

· Mal İhracatı ( Yüklenim KDV İadesi)
·  Hizmet İhracatı( Yüklenim KDV İadesi)
·  İhraç Kayıtlı Satış ( Hesaplanan KDV Tecil Terkin – İadesi)
·  Dâhilde İşleme Kaps. İhraç Kay. Satış ( Hes. KDV Tecil Terkin – İade)
·  Geçici Kabul Rejimi İhraç Kayıtlı Satış ( Hes. KDV Tecil Terkin – İade)
·  Yolcu Beraberi Eşya Satışı( Yüklenim KDV İadesi)
·  Bavul Ticareti( Yüklenim KDV İadesi)
·  Deniz, Hava, Demir Yolu Taşıma Araç Teslimi( Yüklenim KDV İadesi)
·  Kıymetli Maden İstisnası( Yüklenim KDV İadesi)
·  Petrol Aramaları( Yüklenim KDV İadesi
·  Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki Teslimler( Yüklenim KDV İadesi)
· Ulusal Güvenlik Harcamaları( Yüklenim KDV İadesi)
·  Taşımacılık İstisna( Yüklenim KDV İadesi)
·  Diplomatik İstisna( Yüklenim KDV İadesi)
* Not: İthalat İstisnası Tam İstisna Kapsamında Değildir.

2) İNDİRİMLİ ORANDA TESLİM HİZMETLER ( YÜKLENİM KDV İADESİ):

Mükelleflerin, 2023/01-12. Dönem İndirimli Orana Tabi İşlemlerden Doğan İade Taleplerini, En 2024/ Kasım Vergilendirme Dönemine İlişkin Beyannamesinde (Yılın Sonuna Kadar Verilen Düzeltme Beyannameleri Dâhil) İadeye Konu Olan KDV Alanında Beyan Etmeleri Ve Yılın Sonuna Kadar Standart İade Talep Dilekçesiyle Birlikte İade Talepleri İçin KDV Uygulama Genel Tebliğinin İlgili Bölümlerinde Sayılan Belgelerle Vergi Dairelerine Başvurmaları Zorunludur. Konut Satışlarında Yıl İçerisinde Nakden İade Mümkündür.

3) KISMİ KDV TEVKİFATI ( HESAPLANAN KDV İADESİ):

Mükelleflerin, 2022/01-12. Dönem Kısmi Tevkifata Tabi İşlemleri 2024 Yılının Sonuna Kadar İlgili Dönem Beyannamelerinde İadeye Konu Olan KDV Alanında Beyan Etmeleri Ve En Geç Bu Süre İçinde Standart İade Talep Dilekçesiyle Birlikte İade Talepleri İçin KDV Uygulama Genel Tebliğinin İlgili Bölümlerinde Sayılan Belgelerle Vergi Dairelerine Başvurmaları Zorunludur.

4) FAZLA VEYA YERSİZ KDV UYGULANAN İŞLEMLER( HESAPLANAN KDV İADESİ):

Fazla Veya Yersiz Olarak Hesaplanan Vergi, Öncelikle Satıcı Tarafından Alıcıya İade Edilecektir. Alıcının İndirim Hakkı Bulunan Mükellef Olmaması Durumunda, Satıcının Söz Konusu Fazla Veya Yersiz KDV Tutarını Alıcıya Ödediğini Gösterir Bir Belge İle Vergi Dairesine Başvurması Gerekmektedir. Alıcının İndirim Hakkı Bulunan Bir Mükellef Olması Durumunda İse, Satıcının Fazla Veya Yersiz KDV Tutarını Alıcıya Ödediğini Gösterir Belgeye Ek Olarak, Alıcının Fazla Veya Yersiz KDV Tutarını İndirim Hesaplarından Çıkarmak Suretiyle Düzeltme Yaptığının Alıcının Vergi Dairesinden Alınacak Bir Yazıyla Tevsiki De İstenecektir.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2025 Ve 2026 Yılında Çalışma Hayatı Ve Sosyal Güvenlik’te Gündem Ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısını geliştirmek amacıyla hazırlanan Orta Vadeli…
  • Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 572) Resmi Gazetede Yayımlandı (Tevsik Zorunluluğu İle İlgili Ekleme Yapıldı) 18 Ekim 2024 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 32696 Hazine ve…
  • Kullanıcı Yönetimi/Alt Kullanıcı Hizmetinin Dijital Vergi Dairesinde Kullanıma Açıldı 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 552 Sıra No.lu…
Top