7338 sayılı ka­nunla Ge­lir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 20/B madde­si “Sosyal içerik üreti­ciliği, internet ve ben­zeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hiz­metler ile mobil cihaz­lar için uygulama ge­liştiriciliğinde kazanç istisnası” başlığıyla kanunlaştı­rılmıştır.

Düzenleme ile sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticile­rinin bu faaliyetlerinden elde et­tikleri kazançlar ile akıllı tele­fon veya tablet gibi mobil cihaz­lar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden el­de ettikleri kazançlar gelir vergi­sinden istisna edilmişti.

7491 sa­yılı kanunla istisnanın kapsamı genişletilmiş ve 1.1.2024 tarihin­den itibaren elde edilecek gelir­lere uygulanmak üzere, bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliş­tirme, ürün tanıtımı gibi internet ve elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler de istisna kap­samına alınmıştır.

İstisnanın şartları

Maddede belirtilen istisna­dan faydalanılabilmesi için Tür­kiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetle­re ilişkin tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart­tır. Bankalar, açılan hesaplara ak­tarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve beyan edip ödemekle yükümlüdür. Mükelleflerin baş­ka kazanç ya da iratlarının bu­lunması istisnadan faydalanma­larına engel değildir. Kazançları toplamı 2024 yılı için 3 milyon TLyi aşanlar istisnadan faydala­namazlar. İstisnadan faydalan­mak isteyen mükelleflerin ika­metgâhlarının bulunduğu yer­deki vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak ilgili vergi dairele­rinden İstisna Belgesi almaları gerekmektedir.

26.9.2024 tarihinde yayımlanan 325 No’lu Gelir Vergisi Tebliğinde uygulamanın usul ve esasları açık­lanmış ve konuya ilişkin örnekler verilmiştir. Örneğin bir öğretmen kendisine ait internet sitesi üze­rinden matematik dersi eğitim vi­deoları yayınlamakta ve üyelerin ödemiş olduğu abonelik gelirleri ile videoların izlenmesi esnasında yayınlanan reklamlardan kazanç elde etmektedir. Ayrıca bu inter­net sitesi üzerinden çevrimiçi gö­rüşme programı kullanarak özel dersler de vermektedir.

Faaliyetlerin internet ve benze­ri elektronik ortamlar üzerinden yapılmış olması nedeniyle elde edilen abonelik ve reklam gelirle­ri için 1/1/2024 tarihinden itiba­ren şartları sağlaması koşuluyla istisnadan yararlanılabilecektir.

İstisna kazançlar için beyanname verilmez

Düzenlemeyle internet ve ben­zeri elektronik ortamlar üzerin­den içerikler paylaşan sosyal içe­rik üreticilerinin bu faaliyetle­rinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazanç­lar ile akıllı telefon veya tablet gi­bi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elde ettikleri ka­zançlar gelir vergisinden istisna edilmiştir. İstisna edilen tutar­lar üzerinden bankalarca yüzde 15 tevkifat yapılması zorunlulu­ğu getirilmektedir. Bankalar ta­rafından yapılacak olan tevkifat, nihai vergileme olacak ve bu ge­lirler için yıllık gelir vergisi be­yannamesi verilmeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilmesi halinde bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeye­cektir. Ayrıca bu mükelleflerin defter tasdik ettirme, defter tut­ma ve belge düzenleme zorunlu­lukları bulunmamaktadır.

Mahmut Bülent YILDIRIM

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/internet-uzerinden-verilen-egitimler-vergiden-istisna/749268

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Şufa Hakkı, İştira Hakkı, Vefa Hakkı Ve Vergilemesi ŞUFA HAKKI (Önalım) : Paylı Mülkiyette Bir Paydaşın Taşınmaz Üzerindeki…
  • İntifa Hakkı Tesis Bedeli Gelir Vergisine Tabi Midir? İntifa Hakkı Aksine Düzenleme Olmadıkça Sahibine, Genel Olarak Taşınmazlar Üzerinde…
  • Kamu Denetçisine Başvuru Ve Vergi Davası Açma Süresi Kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturmak…
Top