[Toplu iş arama izni fesih tarihini etkiler mi?]

İş akdinin bildirim süresi zorunlu olacak şekilde işveren veya işçinin feshetmesi durumunda fiilen çalışılan günler için en az 2 saat iş arama izni verilir.

İşçi iş arama iznini "son günlere denk getirerek" toplu olarak kullanabilir. Buna işçinin kendisi karar verir. Yani ya fiilen çalıştığı her gün için 2 saat izin verilmeli ya da toplu olarak kullandırılmasına işçi karar verir.

İşçinin toplu olarak iş arama iznini kullanması durumunda bildirim süresi öncesinde işe gelmeyerek iznini toplu olarak kullanmış olur. İşveren işçinin öncesinden işe gelmediği gün kadar öncesine çekemez.

Bunu bir örnekle açıklayalım.
İşçi A 01.10.2024 tarihinde bildirim süresi başlamış ve 14.10.2024 tarihinde bildirim süresinin bittiğini ve iş arama iznini toplu olarak kullanmak istediğini işverene bildirmiş olsun. İçinin bildirim süresinin de 14 gün olduğunu ve toplam fiili çalışma gün sayısının da 10 gün olduğunu varsayarsak işçi toplamda 20 saat iş arama izni hakkı elde etmiş olacağı için 20/7,5= 2,67 gün öncesinden işe gelmeyerek iş arama iznini kullanmış olacak.

İşveren işçinin 2,67 gün öncesinden işe gelmemesini hesap ederek fesih tarihini öne çekemez. Fesih tarihi 14.10.2024 tarihi olmalıdır.

- İşveren işçinin iş arama iznini toplu kullandırsa da bu sürelerin ücretini ödemek durumundadır.
- fesih tarihinin öne çekilmesi bildirim süresinin bozulmasına neden olacağı için işverenlerin burada dikkat etmesi gerekir.
- İşçi tam gün kadar öncesinden işe gelmeyecek, bakiye kalan saat varsa da gün izni öncesindeki çalışmasında kullanabilecektir. örnekteki 2 gün için 2 gün öncesinden 6,7 saat için ise 2 gün izni kullandığı günün öncesi çalışmasında kullanabilecektir. 

Resim önizleme

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Enflasyon 1, Vergi 2,5 Artacak Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon 2024 yılında yüzde 41,5, 2025…
  • Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde Arsa Sahibine Düzenlenen Faturada Hesaplanan KDV Gider / Maliyete Atılır Mı? KDV Kanunu 58. Maddesine Göre:-       Hesaplanan KDV ve-       İndirilebilecek KDV Gelir Ve…
  • Şufa Hakkı, İştira Hakkı, Vefa Hakkı Ve Vergilemesi ŞUFA HAKKI (Önalım) : Paylı Mülkiyette Bir Paydaşın Taşınmaz Üzerindeki…
Top