6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 22’nci maddesi gereğince yeni çalışma izni değerlendirme kriterleri yayımlanmış olup 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Yeni düzenleme ile çalışma izni değerlendirme kriterlerinde yer alan istihdam, mali yeterlilik ve ücret kriterleri revize edilmiş olup sektör, meslek veya iş temelinde yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Detaylı bilgi ayrıntılar: https://www.csgb.gov.tr/uigm/calisma-izni/calisma-izni-degerlendirme-kriterleri/ sayfasında yer almaktadır.

GENEL DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ:

  1. İstihdam kriteri

1.1. Bilanço esası usulüne tabi işyerlerinde, adına çalışma izni başvurusu yapılan yabancının çalışacağı işyerinde, istihdam edilmek istenilen her bir yabancı için en az beş Türk vatandaşının istihdamı esastır.

1.2. Son yıl net satış tutarı 50.000.000 Türk Lirası veya daha fazla olan işyerinde istihdam edilecek beş yabancıya kadar çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde istihdam kriteri uygulanmaz.

  1. Mali yeterlilik kriteri

2.1. Bilanço esası usulüne tabi yeni kurulan (cari yılda kurulmuş ve henüz yılsonu bilançosu ve yıllık gelir tablosu düzenlenmemiş olan işyeri) işyerinde istihdam edilecek yabancı adına yapılacak çalışma izni başvurusunda, işyerinin ödenmiş sermayesinin en az 500.000 TL olması gerekir.

2.2. Bilanço esası usulüne tabi faaliyette olan (kuruluşu cari yıldan önceki bir yılda olan ve en az bir yılsonu bilançosu ve yıllık gelir tablosu düzenlemiş olan işyeri) işyerinde istihdam edilecek yabancı adına yapılacak çalışma izni başvurusunda; işyerinin ödenmiş sermayesinin en az 500.000 TL olması veya net satışlarının en az 8.000.000 TL olması veya ihracatının en az 150.000 ABD doları olması gerekir.

2.3. Bilanço esası usulüne tabi işyerlerinin kurmuş oldukları adi ortaklıklar tarafından yapılacak çalışma izni başvurusunda, ortaklardan en az birinin ödenmiş sermayesinin en az 500.000 TL olması veya net satışlarının en az 8.000.000 TL olması veya ihracatının en az 150.000 ABD doları olması gerekir.

  1. Ücret kriteri

3.1. Yabancıya ödenecek ücret, çalışma izni başvurusu tarihi itibariyle yürürlükte bulunan brüt asgari ücret tutarı dikkate alınmak suretiyle;

a) Üst düzey yöneticiler ve pilotlar için asgari ücretin 5 katından,

b) Mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 4 katından,

c) Diğer yöneticiler için asgari ücretin 3 katından,

ç) Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar için asgari ücretin 2 katından,

d) Ev hizmetleri ve diğer mesleklerde/işlerde çalışacak yabancılar için asgari ücret düzeyinden az olamaz.

  01.10.2024 ve sonrası 30.09.2024 ve öncesi
Çalışan Grubu Asgari Ücret Katı
Üst düzey yöneticiler ve pilotlar 5 6,5
Mühendis ve mimarlar 4 Ön izin talebinde bulunan mühendis ve mimarlar için 6,5;

mimar ve mühendisler için 4.

Diğer yöneticiler 3 Birim veya şube müdürleri 4
Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar 2 Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar, öğretmenler ile psikolog, fizyoterapist, müzisyen ve sahne sanatçısı unvanlarında çalışacak yabancılar 3
Ev hizmetleri ve diğer mesleklerde/işlerde çalışacak yabancılar 1 Yukarıda sayılanlar dışındaki diğer mesleklerde (Satış elemanı, pazarlama-ihracat görevlisi gibi görevler) çalışacak yabancılar 1,5
  1. İstihdam ve mali yeterlilik kriteri istisnası

4.1. Çalışma izni başvurusu tarihi itibarıyla son beş yılda en az üç yıl süreyle Türkiye’de öğrenci ikameti hariç olmak kaydıyla ikamet izni, çalışma izni veya uluslararası koruma kapsamında yasal olarak kalmış yabancılar adına yapılan yurt içi çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, bu kapsamda yer alan en fazla üç yabancı ile sınırlı olmak üzere istihdam ve mali yeterlilik kriterlerinin uygulanmaması esastır.

4.2. Birinci fıkra kapsamındaki işyerlerinde çalışma izniyle çalışan yabancıların sayısının aynı işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısından fazla olmaması esastır.

4.3. Uluslararası koruma kapsamında yer alan yabancılara dair ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla aynı işyerinde birinci fıkradaki şartları sağlayan üçten fazla yabancının çalışacak olması halinde işyerinde çalışacak dördüncü ve sonraki yabancılar adına yapılan çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde işyerinde çalışan her bir yabancı için ayrı ayrı beş Türk vatandaşının istihdamı ve mali yeterlilik kriterinin karşılanması esastır.

Sektör ayrımındaki detaylar, Şirket ortaklarına ilişkin kriterler ve diğer hususlar:

https://www.csgb.gov.tr/uigm/calisma-izni/calisma-izni-degerlendirme-kriterleri/ sayfasında yer almaktadır.

https://www.mehmetkocak.com/2024/10/yayinlarimiz/haber/calisma-izni-degerlendirme-surecinde-yeni/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Yeni Yayımlanan (Kurumlar Vergisi Kanunu) Özelgeleri (2024/11) Tarih Öğe Başlığı 14 Ağustos 2024 Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Fikri,…
  • Belediyeler, Belediye Şirketlerinin Vergi, SGK Ve Diğer Borçlarından Sorumlu Mu? Belediye iktisadi teşebbüsleri (BİT) olarak da adlandırılan belediye şirketleri belediyelerin…
  • Sosyal Medya İçerik Üreticilerine Gelir Vergisi İstisnası Getirildi Günümüz dünyasında yaşanan dijital çağ ile birlikte bilinen meslek grupları…
Top