Bilindiği üzere, Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14’ncü maddesi ile yapılan düzenleme; kurumların 31.12.2021, 31.03.2022, 30.6.2022, 30.9.2022, 31.12.2022, 31.03.2023, ve 30.6.2023 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 30/06/2024 tarihine kadar dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda; söz konusu hesapların dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar (mevduat faizi kapsamında değerlendirilen prim gibi) kurumlar vergisinden müstesna edilmişti. Ayrıca istisnanın 30.06.2024 tarihine kadar vade sonunda yenilenen kur korumalı kazançlar hakkında da uygulanacağı hüküm altına alınmıştı.

Hatırlayacağınız üzere, istisna uygulamasına ilişkin olarak daha önce birçok kez yazarak uyardığım, üzerine basa basa yazdığım konular olmuştu. Bu konulardan en önemlisi kur korumalı kazanç istisnasına konu edilecek döviz tutarının yukarıda yer alan bilançoların herhangi birinde yer almasıydı.  Anılan bilançolarda yer almayan dövizleri kur korumalı hesaba alırsanız vergisel avantajlarından faydalanamazsınız, diye uyarmıştım.

Yine, Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14'ncü madde kapsamında yukarıda saydığımız bilançolarda yer alan yabancı paralarının kur korumalı mevduat hesaplarına alınıp sonra vade sonunda yenilenmemesi, sonrasında belli bir süre Türk Lirası tutulup, yıl içerisinde tekrar kur korumalı vadeli mevduat hesaplarında değerlendirilmesi halinde, yabancı paranın kur korumalı mevduata alındığı ilk işlem nedeniyle ortaya çıkan faiz ve kur farkı gelirlerinin istisna kapsamında değerlendirileceğini, vade bitiminden belli bir süre sonra yenilenen ikinci kur korumalı hesapla ilgili faiz ve kur farkları için ise söz konusu istisnadan faydalanmanın mümkün olmayacağının altını çizmiştim.

Hali hazır 2024 yılı Temmuz ayının ilk haftası içerisindeyiz. Cumhurbaşkanının 30.06.2024 tarihini her defasında 6 ayı geçmemek üzere uzatma yetkisi var. Ama henüz uzatma yapılmadı. Dolayısıyla Cumhurbaşkanınca bu yetki kullanılmadığı sürece 30.06.2024 tarihinden sonra vadesi yenilenen kur korumalı hesaplarla ilgili izleyen dönemlerde elde edilen kazançlarla ilgili vergi istisnasından yararlanmak mümkün olmadığı gibi, yukarıda belirtiğimiz bilançolarda yer alan dövizlerin kur korumalı hesaplara 30.06.2024 tarihinden sonra alınması durumunda da vergisel avantajlardan yararlanmak mümkün gözükmemektedir. Ancak, 30.06.2024 tarihinden önce yenilen kur korumalı hesapların vadesinin 30.06.2024 tarihinden sonra dolması halinde ise vadede elde edilen kazançlarla ilgili kurumlar vergisi istisnasından yararlanmaya engel bir durum söz konusu değildir.

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Asgari Kurumlar Vergisi Netleşti Son vergi düzenlemesiyle mevzuata giren Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi,…
  • İş Kanunu Değiştiriliyor! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan çalışma hayatına ilişkin…
  • İhracat/İmalat Açısından Kurumlar Vergisi Puan İndirimi Şartları A) İHRACAT İhracat Kaynaklı 5 Puan İndirimli Kurumlar Vergisi İçin…
Top