Kurumun Kurumlar Beyannamesi İle Ba-Bs Bildirim Formu Vermek Zorunda Olup Olmadığı

T.C. 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Usul ve Tahsilat Grup Müdürlüğü

Sayı

:

31977385-105[MÜK.257-2018/4]-174612

08.11.2022

Konu

:

Kurumun kurumlar beyannamesi ile Ba-Bs bildirim formu vermek zorunda olup olmadığı

İlgi

:

İlgide kayıtlı özelge talep formlarında özetle, … Merkez Şubesinin Türkiye'deki faaliyetinin ABD Hava Kuvvetlerinin Türkiye'deki üs bakım müteahhitliği olduğu, bu faaliyet dışında başkaca iştigal ettiği bir iş bulunmadığı, ABD ile Türkiye arasında imzalanan 23 Haziran 1954 tarihli Vergi Muafiyetleri Anlaşmasında müşterek savunma gayreti uğrunda ABD tarafından veya onun namına yapılan tüm masraflar dolayısıyla ABD tabiiyetindeki şirket ve şahıslardan gelir ve kurumlar vergisi alınmayacağı konusunda mutabık kalındığından ABD yasalarına göre kurulmuş olan … Merkez Şubesinin kurumlar vergisinden muaf olduğu belirtilerek, söz konusu anlaşma gereği kurumlar vergisinden muaf olan … kurumlar vergisi beyannamesi ile Ba-Bs bildirim formu vermek zorunda olup olmadığı konularında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

TÜRKİYE İLE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ARASINDA VERGİ MUAFİYETLERİ ANLAŞMASI YÖNÜNDEN

30.06.1954 tarih ve 6426 sayılı Kanunla onaylanan … Anlaşması uyarınca yüklenilen sorumluluklar çerçevesinde, ortak savunma amacıyla ABD tarafından yapılan harcamalar için öngörülen vergi bağışıklıklarını düzenlemektedir.

Anılan Anlaşmanın;

- 1 inci fıkrasında; Türkiye Hükümeti tarafından, ikinci ve üçüncü fıkralarda tadat olunan Türk vergi, munzam vergi, resim, harç ve ücretlerden muafiyet sağlanacağı belirtilmiştir.

- 2 nci fıkrasında, Amerika Birleşik Devletleri tarafından veya onun namına yapılan ve yukarıda 1 inci fıkrada mevzu bahis edilen masraflara sirayet ettirilmeyecek vergi türleri sayılmaktadır. 22.04.1992 tarih ve 92/2958 sayılı BKK ile burada bahsedilen Anlaşmanın 2 nci fıkrası kapsamına KDV de dahil edilmiştir.

- 3 üncü fıkrasında, "ABD tarafından veya onun namına yapılan ve yukarıda 1 inci fıkrada zikrolunan masraflara ABD tabiiyetindeki şirket ve şahıslardan veya bunlar tarafından istihdam olunan ABD tabiiyetindeki fertlerden alınan gelir ve kurumlar vergileri de sirayet ettirilmeyecektir." denilmektedir.

- 4 üncü fıkrasında, 2 nci ve 3 üncü fıkrada düzenlenen vergi muafiyetlerine ilişkin usullerin ve kapsamın Anlaşmanın ekinde yer aldığı ifade edilmektedir.

- 5 inci fıkrasında ise, "Muafiyet, Amerika Birleşik Devletleri tarafından finanse edilen mukaveleler dolayısıyla, müteahhitler veya bunlara karşı taahhüde girişmiş ikinci müteahhitler tarafından yapılan masraflar ile ilgili olarak, yukarıda 2 nci ve 3 üncü fıkralarda tadat olunan, eğer mevcut ise vergi, munzam vergi, resim, harç ve ücretlere de şamil olacaktır." hükmüne yer verilmiştir.

Bununla birlikte, söz konusu Anlaşmanın … tarihli ekinin "Gelir ve Kurumlar Vergileri" başlıklı 15 inci maddesi aşağıdaki hükümleri içermektedir:

(a) Anlaşmanın 3 üncü fıkrası hükmü mucibince Amerika Birleşik Devletleri Hükümetince veya onun namına müteahhitlerce, Amerika Birleşik Devletleri tâbiiyetli şahıs ve şirketler tarafından yapılan müşterek müdafaa faaliyetleri ile ilgili olmak üzere Türkiye'de ihtiyar olunan masraflara Gelir ve Kurumlar vergileri sirayet ettirilmeyecektir. Keza sözü geçen şahıs ve şirketlerin istihdam ettikleri kimselerden yine Amerika Birleşik Devletleri tâbiiyetli olanları için ihtiyar ettikleri masraflara da Gelir Vergisi sirayet ettirilmeyecektir. Gelir ve Kurumlar vergilerinin anılan masraflara sirayet ettirilmemesi keyfiyeti aşağıdaki şekilde sağlanacaktır:

(1) Müşterek müdafaa işlerini yapan Amerika Birleşik Devletleri tâbiiyetli şahıs ve şirketlerden, mezkûr işlerinden dolayı, bu Anlaşmanın ademi mevcudiyeti halinde tahsili icabedecek olan Gelir ve Kurumlar vergileri ile bunlarla ilgili her türlü para cezaları tahsil olunmayacaktır.

(2) Mezkûr şahıs ve şirketler tarafından Amerika Birleşik Devletleri tâbiiyetli kimselere ödenen ücret ve serbest meslek kazançları gelir vergisinden istisna edilecektir.

(3) Müşterek müdafaa işlerini yapanlar kurum ise, şirket kazancından gelir vergisi namıyla tevkifat yapmayacaklardır.

(b) Yukarıdaki (a), (2) ve (3) bentleri vergi istisnası hükmünü ihtiva ettiklerinden, bu bakımdan mezkûr şirket ve şahıslar için ifası gereken bir mecburiyet mevcut değildir.

(c) Yukarıdaki (a) (1) bendindeki hüküm mezkûr şahıs ve şirketlerin kazançları üzerinden hesaplanacak gelir ve kurumlar vergilerinin tahsil olunmaması suretiyle masraflara sirayetini önlemektedir. Bu itibarla yukarıdaki (a) (1) bendinde zikredilen şahıs ve şirketlerin Türkiye'de sağladıkları kazanç üzerinden bu Anlaşmanın ademi mevcudiyeti halinde tahsili gerekecek olan gelir ve kurumlar vergilerinin tahsili safhasına kadar bu fıkranın başlangıcında zikri geçen gelir ve kurumlar vergileri ile vergi usul kanunlarının hükümlerine riayet edeceklerdir."

Bu hükümlerin bir arada değerlendirilmesi neticesinde, Şirketiniz, Anlaşmanın 3 üncü fıkrasında yer alan ABD tabiiyetindeki tüzel kişilere tanınan imkanlardan yararlanacak olup Şirketiniz tarafından Türkiye'de elde edilen kazançlar dolayısıyla kurumlar vergisi mükellefiyetinin gereği yerine getirildikten sonra beyan edilen kurumlar vergisi, bahse konu Anlaşma çerçevesinde tahakkuktan terkin edilecektir.

VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiştir.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satışlarının 2010 yılı ve müteakip yıllarda bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri açıklanmış bulunmaktadır.

Anılan Tebliğin "1.1. Yükümlülük Kapsamındaki Mükellefler" başlıklı bölümünün ikinci fıkrasında; "Kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler, muafiyetten yararlandıkları hesap döneminden itibaren Ba-Bs bildirim formu vermeyeceklerdir." açıklamasına yer verilmiştir.

Bu itibarla, söz konusu anlaşma gereği kurumlar vergisi muafiyeti bulunmayan Şirketinizin, Ba-Bs bildirim formu verme zorunluluğu bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 1 TL için 532.000 TL Fazla Vergi Ödeme Riski Sosyal içerik üreticilerinden ile Appstore, Google Play üzerinden gelir elde…
  • BORSAYA AÇILAN ŞİRKETLER AÇISINDAN EMİSYON PRİMLİ PAYLARA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA EMİSYON PRİMİ TİCARİ KARA DÂHİL DEĞİLDİR. ÖZKAYNAKLAR ARASINDA 520 PAY…
Top