Bayi Çalışanlarına Yapılan BES Ödemelerinin Gider Yazılıp Yazılmayacağı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

Sayı

:

E-64597866-120-19610

21.10.2022

Konu

:

Bayi çalışanlarına yapılan BES ödemelerinin gider yazılıp yazılmayacağı.

İlgi

:

a)

30.03.2021 tarihli özelge talep formunuz.

b)

14.04.2021 tarihli ek dilekçeniz.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ek dilekçenizde;

- Şirketinizin, ısıtma-soğutma ve havalandırma ekipmanlarının üretimi ve satışı alanında faaliyet gösterdiği, satışlarını bayileri vasıtasıyla gerçekleştirdiği ve satılan ürünlerin son kullanıcının adresinde montajını ve ilk çalıştırmasını bayi veya tesisatçılık alanında faaliyet gösteren işletmelere yaptırdığı,

- Bayi ve tesisatçılardan alınan satış, kurulum ve benzeri hizmetler yoluyla yapılan satışları ve bayilerin şirketinize olan bağlılıklarını arttırmak amacıyla çeşitli pazarlama yöntemleri uygulandığı,

- Ürünlerinizin satışı ve ilk çalıştırma işlemini gerçekleştiren bayi ve tesisatçı firmalara işlem adedi ile orantılı olarak Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) ödemesi desteğinde bulunulduğu,

- Bu kapsamda yapılan ödemelerin, bayi ve tesisatçı firmaların belirlediği kişilerin BES hesabına toplu olarak aktarıldığı,

- Bayinin veya tesisatçının "www….com.tr" internet adresi üzerinden sisteme kaydının yapılarak, kombinin satın alınması, çalıştırılması, çalıştırılan kombinin sisteme kaydedilmesi ile bayinin BES primi hakedişinin hesaplandığı ve buna göre BES hesabına toplu ödeme gerçekleştirildiği

belirtilmiş olup, bayi ve tesisatçı firmaların personeli için Şirketinizce ödenen BES primlerinin, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmuştur.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safî kurum kazancının tespitinde de, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderlerin indirileceği belirtilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının; (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, (9) numaralı bendinde, işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının (İşverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve ücretle ilişkilendirilmeksizin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılacak katkı paylarının toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Gerek işverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, gerekse bu Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında indirim konusu yapılacak prim ödemelerinin toplam tutarı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz.) safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olmasının veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunmasının onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde ise, Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup, ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104 üncü maddelere göre tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, firmanızın satışları teşvik gayesiyle sözleşmeli bayi ve tesisatçı firmaların bordrosunda kayıtlı olan personele verilen BES primi ödemesi desteği, bayi ve tesisatçı firmalara ödenen ciro primi niteliği taşımaktadır. Söz konusu ciro primlerinin, bayi ve tesisatçı firmalar tarafından şirketinize fatura edilmesi koşuluyla, şirketiniz tarafından kurum kazancının tespitinde pazarlama ve satış gideri, bayi ve tesisatçı firmalar tarafından da gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Öte yandan bayi ve tesisatçı firmalar tarafından söz konusu BES ödemelerinin, ücretle ilişkilendirilmeksizin Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendine göre gider olarak dikkate alınması mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 1 TL için 532.000 TL Fazla Vergi Ödeme Riski Sosyal içerik üreticilerinden ile Appstore, Google Play üzerinden gelir elde…
  • BORSAYA AÇILAN ŞİRKETLER AÇISINDAN EMİSYON PRİMLİ PAYLARA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA EMİSYON PRİMİ TİCARİ KARA DÂHİL DEĞİLDİR. ÖZKAYNAKLAR ARASINDA 520 PAY…
  • Yatırım Teşvik Belge Kapsamında KDV İstisnası Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükellefe Belge Kapsamındaki:· Makine Ve Teçhizat İthal…
Top