3213 SayıIı Maden Kanununa Göre Şirketinize Nakdi Olarak Ödenen İşçilik Desteği Ödemelerinin Kurumlar Vergisi Karşısındaki Durumu

T.C.

KÜTAHYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Sayı

:

E-61504625-125.08-69290

18.10.2022

Konu

:

3213 SayıIı Maden Kanununa Göre Şirketinize Nakdi Olarak Ödenen İşçilik Desteği Ödemelerinin Kurumlar Vergisi Karşısındaki Durumu

İlgi

:

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla, linyit ve taşkömürü çıkaran ve özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yer altı maden işletmelerinde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanması amacıyla söz konusu işletmelere destek verilmesine ilişkin 21/03/2016 tarihli ve 2016/8673 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, 3213 sayılı Maden Kanunun geçici 29 uncu maddesine göre Maden İşleri Genel Müdürlüğünce hesaplanıp şirketinize nakdi olarak ödenen işçilik gideri desteğinin, kurum kazancınızın tespitinde istisna olup olmayacağı ile bu ödemelerin sermaye yedeklerine kaydının yapılıp yapılmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşünün bildirilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Gelir Vergisi Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında;

"Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki özsermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerler arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip ve sahiplerce:

1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir,

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41'inci maddeleri hükümlerine uyulur." hükmü yer almaktadır.

Ticari kazancın tespitinde iki temel ilke geçerlidir. Bunlar "dönemsellik" ve "tahakkuk esası" ilkeleridir. Tahakkuk esası ilkesi, gelir veya giderin tahsil edildikleri ve ödendikleri döneme bakılmaksızın miktar ve mahiyet itibarıyla kesinleşmiş olmasını ifade eder. Bu esas dikkate alındığında bir gelir unsurunun, özel bir düzenleme bulunmadığı sürece, mahiyet ve tutar itibarıyla kesinleştiği dönem kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. Dönemsellik ilkesi ise, her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Bu ilke uyarınca gelir ve giderlerin ilgili oldukları dönemde kaydedilmesi gerekir.

Diğer taraftan, Maden Kanununun geçici 29 uncu maddesinin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen rödovansçılara maddede sayılan maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebileceği ve bu desteklerin Genel Müdürlük bütçesine konulan ödeneklerden karşılanacağı belirtilmiş olup, söz konusu Kanunda bahse konu işçilik gideri destekleme ödemelerinin kurumlar vergisinden istisna olduğuna ilişkin herhangi bir hükme yer verilmemiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, 3213 sayılı Maden Kanununun geçici 29 uncu maddesine göre hesaplanıp şirketinize yapılan işçilik gideri destekleme ödemesinin sermaye yedeklerine ilave edilmesi söz konusu olmayıp, kurum kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2025 HESAP DÖNEMİ ÖDENECEK KURUMLAR VERGİSİ A) Asgari Kurumlar Vergisi Hesabı* Asgari Kurumlar Vergisi Matrahı= Ticari…
  • Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışması Hakkında GİB Duyurusu ELEKTRONİK BELGE SİSTEMLERİNDE YAPILACAK PLANLI BAKIM ÇALIŞMASI HAKKINDA DUYURU 19.09.2024…
  • GİB, Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü Yayımlandı Vergi cezalarında indirim; mükellefler veya vergi sorumluları adına kesilen cezalar…
Top