Diyetisyenlik Hizmeti Yanında Verilen Makine İle Zayıflama Hizmetinin Vergilendirilmesi Ve Belge Düzeni
T.C.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü
Sayı |
: |
11395140-105[VUK1-24803]-1098529 |
29.09.2022 |
|
Konu |
: |
Diyetisyenlik hizmeti yanında verilen makine ile zayıflama hizmetinin vergilendirilmesi ve belge düzeni |
||
İlgi |
: |
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; diyetisyenlik faaliyeti ile iştigal ettiğiniz ve bu faaliyetiniz nedeni ile serbest meslek kazancı yönünden mükellefiyetinizin bulunduğu, bahsi geçen faaliyetinizin yanında bir makine aracılığı ile bölgesel zayıflama hizmeti de vermek istediğiniz belirtilerek bu durumda söz konusu faaliyetinizden dolayı elde edeceğiniz gelirin serbest meslek kazancı mı yoksa ticari kazanç mı olarak vergilendirileceği ile belge düzeni hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 65 inci maddesinde her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancı olduğu, serbest meslek faaliyetinin; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olduğu hüküm altına alınmıştır.
Ticari faaliyette, sermaye ve emekten oluşan sürekli bir organizasyon mevcut olup, bu organizasyon içindeki sermaye ve emeğin payı, yapılan faaliyetin türüne, niteliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Serbest meslek faaliyetinde ise ticari kazançtan farklı olarak sermaye değil şahsi mesai, ilmi veya mesleki bilgi ya da ihtisas ön plana çıkmaktadır.
Ticari kazanç, esas itibariyle sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğmaktadır. Bu kaynağa bağlı olarak ve devamlı bir organizasyon çerçevesinde yapılan her türlü faaliyet ticari faaliyettir. Serbest meslek faaliyetinin ticari bir organizasyon içinde yapılması, sağlanan gelirin yapısını değiştirmez. Sadece, elde edenler yönünden ticari kazanç sayılmasını gerektirir ve ticari kazanca ait esas ve hükümlere tabi olur.
Bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı, faaliyetin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması, bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması ve devamlı olması, unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunmaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, diyetisyenlik faaliyetinizin yanında vereceğiniz makine aracılığı ile bölgesel zayıflama hizmetinin de serbest meslek faaliyetinizin devamı niteliğinde kabul edilmesi ve bu faaliyetten elde edilen kazancınızın da serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Bilgilerinize sunulur.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.