Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında Yer Alan Karşılıklı Anlaşma Usulüne İlişkin Rehber

Gelir İdaresi Başkanlığı, “Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında Yer Alan ‘Karşılıklı Anlaşma Usulü’ne İlişkin Rehber” yayınlamıştır.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca, “Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında Yer Alan ‘Karşılıklı Anlaşma Usulü’ne İlişkin Rehber” yayınlanmıştır.

Başkanlığın internet sitesinde yayınlanan rehberde, Türkiye'nin bugüne kadar imzalamış bulunduğu 71 Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın çoğunlukla 24 veya 25. maddelerinde yer alan “Karşılıklı Anlaşma Usulü” ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir.

Rehbere konu Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında yer alan “Karşılıklı Anlaşma Usulü”, anlaşma hükümlerinin taraf devletlerin ilgili vergi idarelerince farklı yorumlandığı veya hatalı uygulandığını düşünen mükelleflere, bu çerçevede doğan sorunlarını ulusal çözüm yolları yanında, mukim/vatandaşı oldukları devletin yetkili makamlarına da iletme ve bu yoldan çözme olanağı veren bir seçenektir.

Rehberde, karşılıklı anlaşma usulü sürecinde yaşanan soru ve sorunlara ilişkin olarak aşağıdaki başlıklar altında ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir:

§ “Karşılıklı Anlaşma Usulü”ne ilişkin maddenin genel çerçevesi

§ “Karşılıklı Anlaşma Usulü”nün başlatılmasını kimler talep edebilir?

§ “Karşılıklı Anlaşma Usulü”nün başlatılması talebi hangi makama yapılacaktır?

§ “Yetkili makam” kimdir?

§ Hangi durumlarda “Karşılıklı Anlaşma Usulü”nün başlatılması talep edilebilir?

§ “Karşılıklı Anlaşma Usulü”nün başlatılması talebi hangi süreler dahilinde yapılacaktır?

§ “Karşılıklı Anlaşma Usulü” nün başlatılması talebi veya yetkili makamların “Karşılıklı Anlaşma Usulü”nü başlatmaları zamanaşımını durduran veya kesen hallerden midir?

§ “Karşılıklı Anlaşma Usulü”nün başlatılması talebi sırasında aranacak belgeler nelerdir?

§ Mükellefin “Karşılıklı Anlaşma Usulü”nün başlatılmasına ilişkin talepte bulunmasından sonraki süreç nasıl islemektedir?

§ “Karşılıklı Anlaşma Usulü” çerçevesinde yetkili makamların uzlaşmaya varmaları halinde ulaşılan sonuç mükellef için bağlayıcı mıdır?

§ “Karşılıklı Anlaşma Usulü” maddesi çerçevesinde yetkili makamların sorumlulukları nelerdir?

§ ÇVÖA’da yer alan KAU süreci ve ulusal mahkemeye başvuru


Söz konusu rehbere aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.pwc

· Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında Yer Alan "Karşılıklı Anlaşma Usulü"ne İlişkin Rehber

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Personele Ait Aracın Şirket Tarafından Kullanımı: Yakıt, Kiralama, KDV ve Gider Kısıtlamaları (2025 yılı güncellemeleri ve özelge dayanaklarıyla) 1. Durumun Özeti Şirketin,…
  • Anonim Şirketlerde Genel Kurul Bilgilendirmesi Genel kurullar, şirketin en yetkili karar organıdır. İki farklı şekilde…
  • Avukatlık Stajı Emeklilikte Sayılır Mı? Hukuk fakültesinden mezun olan her bireyin mesleğe adım atmadan önce…
Top