Ortak Olunan Şirketten 4/A Kapsamında Sigortalı Bildirilmenin Sonuçları

I- GİRİŞ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun(1) geneli itibariyle yürürlüğe girdiği 2008 yılı Ekim ayı başından önce çalışanların sosyal güvenliği farklı Sosyal Sigorta Kanunlarına göre sağlanmaktaydı. 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm çalışanlar tek Kanun kapsamına alınmıştır. Belirtmeliyiz ki, her ne kadar farklı sosyal sigorta Kanunları tek çatı altında yeniden düzenlenmiş ise de sigortalılık hak ve yükümlülükleri bakımından tam bir eşitlik sağlandığından bahsedebilmek de mümkün değildir.

Gerçekten de 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre, hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar ile kamu idarelerinde çalışıp Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olması öngörülmemiş olanlar 4/a kapsamında, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, kolektif şirket ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları, donatma iştiraki ortakları, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, limited şirketlerin ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, köy ve mahalle muhtarları, 6132 sayılı Kanuna tabi jokey ve antrenörler, 4/b kapsamında, kamu idarelerinin kadro ve pozisyonlarında çalışmaya başlayanlar ise 4/c kapsamında, sigortalı sayılarak farklı sigortalılık statülerine yer verilmiştir(2).

5510 sayılı Kanunda farklı sigortalılık statülerine yer verilirken diğer taraftan Kanun içinde sigortalılık statüsüne göre hak ve yükümlülükler de farklı belirlenmiştir. 4/a kapsamında sigortalı olmanın avantajları özellikle geçiş hükümlerinde kendini göstermektedir. Kanuna göre 4/a kapsamından yaşlılık aylığına hak kazanmak, 4/b kapsamından yaşlılık aylığına hak kazanmaktan daha avantajlı/kolaydır. Örneğin, ilk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların 4/a kapsamından emekli olabilmeleri için 5000 ila 5975 gün arasında prim ödemeleri yeterli iken 4/b kapsamından emekli olabilmek için kadınların 7200 gün erkeklerin ise 9000 gün prim ödemeleri gerekmektedir. Yine kısmi emeklikte/ileri yaş emekliliğinde de 4/a kapsamındaki sigortalılar için prim ödeme gün sayısı 3600 olarak belirlenmiş iken 4/b kapsamındaki sigortalılar için prim ödeme gün sayısı 5400 olarak uygulanmaktadır(3). 

Kanundaki bu düzenleme gereği 4/a kapsamındaki sigortalıların emekliliğinin 4/b kapsamındaki sigortalılara göre daha avantajlı/erken olması, 4/b kapsamındaki sigortalıları 4/a kapsamından sigortalı olmaya itmektedir. Ancak burada göz ardı edilen olgu, ortak olunan şirketten 4/a kapsamından sigortalı olunamayacağıdır ve yasal mevzuata aykırı biçimde kendini ortak olduğu şirketten 4/a kapsamında sigortalı beyan eden sayısı azımsanamayacak kadar fazladır.

Bu çalışmada, şirket ortaklarının hangi şartlarda ortak oldukları şirketten 4/a kapsamında sigortalı bildirilebilecekleri üzerinde durularak geçerli sayılan sigortalılık statüsü konusuna açıklık getirildikten sonra ortak olunan şirketten yapılan ve geçersiz sayılan sigortalılık ilişkisinin sonuçları hakkında bilgi verilecektir.

II- SİGORTALILIK HALLERİNİN BİRLEŞMESİ

Türk sosyal güvenlik sisteminde zorunluluk ilkesi egemendir(4). Bu ilke gereği sigortalı olmak, kişi açısından sadece bir hak değil, aynı zamanda kaçınılamayan bir yükümlülüktür(5). Diğer bir ifade ile sigortalı olup olmama konusunda kişinin iradesine bakılmaz; kişi istemese de belirli koşulların oluşmasıyla birlikte sigortalı olmak zorundadır(6). Bu zorunluluk 5510 sayılı Kanun’un 92. maddesiyle de hüküm altına alınmış, sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak, vazgeçmek veya başkasına devretmek için sözleşmelere konulan hükümler geçersiz sayılmıştır(7).

Kişinin aynı anda birden fazla sigortalılık türünü kapsayacak şekilde çalışması mümkündür. Gerçekten bir kişi aynı anda hem iş sözleşmesine göre çalışabildiği gibi herhangi bir ticari faaliyeti nedeniyle vergi mükellefi ya da şirket ortağı da olabilir(8). Kişinin aynı anda birden fazla sigortalılık türünü kapsayacak şekilde çalışması halinde hangi kapsamdaki sigortalılığa üstünlük tanınacağı 01.10.2008 tarihinden önceki süreler için SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı arasında yapılan protokole göre belirlenmiştir.

Yapılan protokol gereği, (sigortalılıktaki teklik ilkesi(9)) her iki faaliyet nedeniyle ayrı ayrı sigortalılık ilişkisi kurulmaması, önceden başlayan sigortalılığa geçerlilik tanınması ve kesinti oluşmadığı sürece sonradan başlayan sigortalılığın tescil edilmemesi ilkesi benimsenmiştir. Esas itibariyle bu protokolün yasal dayanağı da 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun(10) 2. ve 3. maddesi ile 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun(11) 24. maddesidir.

Önceden başlayan sigortalılığın geçerli olacağına ilişkin mevcut Kurum uygulaması böyle olmakla birlikte geçerli sigortalılık hakkında Yargıtay’ın konuya bakışı daha farklı olmuştur. Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre önceden başlayan sigortalılığa değil baskın sigortalılığa üstünlük tanınmalıdır.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi tarafından 29.12.2021 tarihinde verilen 2020/5631 Esas, 2021/14981 Karar sayılı güncel kararda; “5510 sayılı Kanun’un yürürlükte olmadığı 01.10.2008 tarihi öncesine ilişkin olarak bu tür çakışan (ikili) sigortalılığa ilişkin uyuşmazlıkların çözümü için, gerçek ve fiili çalışmanın, başka bir anlatımla baskın sigortalılık olgusunun hangi Kurum ve Kanun kapsamında gerçekleştiği belirlenmeli, aynı döneme rastlayan gerçek ve fiili çalışmalardan hangisinin sigortalının hayatında ekonomik olarak baskın çalışma niteliği taşıdığı ortaya konulmalıdır.  Baskın çalışma; aynı döneme rastlayan gerçek ve fiili çalışmalardan hangisinin kişinin hayatında ekonomik olarak baskın çalışma niteliği taşıdığı hususunda, vergi ve maliye kayıtları getirtilmek, belirtilen dönemde beyan edilen gelirler araştırılmak suretiyle belirlenen ve kişinin emek ve mesaisini ağırlıklı olarak hangi sigortalı çalışmaya tahsis ediyorsa, ekonomik yönden geçimini hangi çalışmadan sağlıyorsa o çalışmaya üstünlük tanınması gereken çalışmadır. Diğer bir anlatımla; 5510 sayılı Kanun’un yürürlükte olmadığı 01.10.2008 tarihi öncesi dönem yönünden baskın sigortalılığa üstünlük tanınması” gerektiği yönünde karar verilmiştir.

Kararın devamında 01.10.2008 – 01.03.2011 dönemi yönünden 5510 sayılı Kanun’un 53. maddesi gereği ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisinin esas alınması, 01.03.2011 tarihinden itibaren ise anılan maddede 6111 sayılı Kanunla yapılan değişiklik gözetilerek hizmet akdine dayalı çalışmaya değer verilmesi gerektiği de açıklanmıştır(12).

Kurumun önceden başlayan sigortalılığa üstünlük tanınması uygulaması, 5510 sayılı Kanun’un 53. maddesinde değişiklik yapılana kadar diğer bir ifadeyle 01.03.2011 tarihine kadar devam etmiştir. Dolayısıyla 01.03.2011 tarihine kadar kişinin 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirir biçimde çalışması halinde öncelikle 4/c kapsamında, 4/c kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak geçerli sigortalılık belirlenmiştir.

5510, madde 53 hükmü gereği 01.03.2011 tarihinden itibaren, sigortalının ticari faaliyette bulunduğu dönemler içinde başka bir işyerinde çalışması halinde 4/a kapsamındaki sigortalılığa geçerlilik tanınmıştır. 5510 sayılı Kanun’un 53. maddesi birinci fıkrasındaki bu değişiklik 4/a ve 4/b kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirir çalışması olanlar için sigortalılıkta teklik ilkesi gereği önceden başlayan sigortalılığın geçerli olacağı ilkesini ortadan kaldırmış bunun yerine sigortalılığın üstünlüğü ilkesini getirmiştir(13).

5510, madde 53 hükmü gereği 01.03.2011 tarihi itibariyle terkedilen “önceden başlayan sigortalılığın geçerli olacağı ilkesi” sigortalılarla SGK arasında meydana gelen ve mahkemelere yansıyan uyuşmazlıklarda Yargıtay’ın baskın çalışma ölçütünü esas alması nedeniyle zaten uygulanamaz hale gelmişti. Aynı anda 4/a ve 4/b kapsamında sigortalılığın varlığı halinde Yargıtay’ın, kişinin ekonomik bakımdan hangi çalışmaya fazla önem verdiğini, diğer bir ifade ile hangi kapsamdaki çalışmanın kişiyi ekonomik açıdan güçlü duruma getirdiğini irdelemesi ve esas alınacak sigortalılığı bu ölçüyü dikkate alarak belirlemesi yasal değişiklikte belirleyici unsur olmuştur. Önceden başlayan sigortalılığın geçerli olması ilkesi yerine 01.03.2011 tarihinden geçerli olmak üzere, 4/a kapsamındaki sigortalılığın 4/b kapsamındaki sigortalılığa üstün olması ilkesinin benimsenmesi hiç kuşkusuz Yargıtay kararlarının Kanuna uyarlanmasıdır(14).

III- HANGİ HALLERDE ORTAK OLUNAN ŞİRKETTEN BİLDİRİLEN 4/A KAPSAMINDA SİGORTALILIK GEÇERLİ SAYILIR

5510 sayılı Kanun’un “Sigortalılık hallerinin birleşmesi” kenar başlıklı 53. maddesi ikinci fıkrası hükmüne göre, “4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” 5510, madde 53/II hükmüne göre, 4/b kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/a kapsamında sigortalı bildirilemedikleri için 1 Ekim 2008 tarihinden sonra, 4/a kapsamında sigortalı olarak çalıştıkları işyerlerine limited şirketse ortak, anonim şirketse yönetim kurulu üyesi olan ortakların 4/a kapsamındaki sigortalılıkları ortaklık/yönetim kurulu üyeliği tarihinden bir gün önce sona erecektir. Bu kişiler, limited şirkete ortak iseler şirket ortaklığının, anonim şirket ortağı ise yönetim kurulu üyeliliğine seçildikleri tarihte zorunlu olarak 4/b kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Dolayısıyla şirket ortakları kendi işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirilse dahi bu sigortalılık geçerli sayılmayacaktır.

5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden önce 4/a kapsamında sigortalı bulunduğu işyerine 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden sonra ortak olunması, ortak olunan şirketten 4/a kapsamında sigortalı bildirilememesi kuralını diğer bir ifadeyle 5510, madde 53/II hükmünü değiştirmemektedir.

Örneğin; 2005 yılında bir limited şirkette 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişi 01.01.2010 tarihinde bu şirketten hisse alırsa 4/a kapsamındaki sigortalılığı 31.12.2009 tarihinde sona erecek, 01.01.2010 tarihinden itibaren 4/b kapsamında sigortalı sayılacaktır. Kişinin kendini ortak olduğu şirketten 4/a kapsamında sigortalı bildirtmiş olması bu sonucu değiştirmeyecektir.

5510, madde 53/II’de yer alan “4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” hükmü Anayasa Mahkemesi kararına da konu olmuştur.

Anayasa Mahkemesi, 25.11.2019 tarihinde vermiş olduğu 2019/20 Esas, 2019/95 karar sayılı kararında, “Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanların (kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı) 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemeyecekleri” hükmünü, limited şirket tüm ortakları yönünden incelenmiş ve düzenlemenin Anayasa’ya aykırı bulunmadığına hükmetmiştir(15).

Anayasa Mahkemesi ilgili kararda özetle, Kanun koyucunun, Kanun’un 53. maddesinin birinci fıkrasında sigortalının 4. maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerinin birleşmesi hâlinde sigortalı lehine bir düzenleme yaptığını ve daha lehe koşullara sahip (a) bendi kapsamındaki sigortalılığa üstünlük tanıdığını, bununla birlikte itiraz konusu kuralla hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan limited şirket tüm ortaklarının, kendilerine ait veya ortağı oldukları işyerlerinden dolayı 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemeyeceklerini düzenlenmek suretiyle bu kişileri 53. maddenin birinci fıkrasında yer alan genel kuraldan istisna tuttuğunu, bu durumda ise Kanun’un 53. maddesinin beşinci fıkrası gereğince sigortalının (a) bendi kapsamında ödediği prim bulunması durumunda ödenen bu primlerin, esas alınan (b) bendi sigortalılık hâli için ödenmiş ve esas alınan bu sigortalılık hâlinde geçmiş kabul edildiğini, bu itibarla kişilerin sigortalılık statüsünü ortadan kaldıran veya kişileri sosyal sigortadan mahrum bırakan bir nitelik taşımayan ve kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamında sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesini sağlamak amacıyla öngördüğü anlaşılan kuralın anılan çerçevede sosyal güvenlik hakkını ihlal eden bir yönü bulunmadığını karara bağlamıştır.

5510 sayılı Kanun’un 53/II hükmünü ve bu hükmü Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı görmeyen Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararını dikkate aldığımızda, 01.10.2008 tarihinden sonra şirket ortağı olanların ortak oldukları şirketten 4/a kapsamında sigortalı bildirilemeyeceğini, bildirim yapılsa bile bu sigortalılığın geçerli sayılmayacağını kesin olarak ifade edebiliriz. Diğer bir anlatımla 01.10.2008 tarihinden sonra şirket ortağı olanların, ortak oldukları bu şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı bildirilmesi halinde bu hizmeti yargı kararıyla geçerli saydırabilmek de mümkün olamayacaktır. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi tarafından 30.06.2021 tarihinde verilen 2020/4571 Esas, 2021/9451 Karar sayılı onama kararı da bu yöndedir.

Bir limited şirkete ortak olan ya da anonim şirket yönetim kurulu üyeliğine seçilen ortakların, ortak oldukları bu işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirilememeleri, 5510, md. 53/II’de düzenlenmiş ve yürürlük tarihi de 01.10.2008 olarak belirlenmiştir. Bu nedenle Kurum uygulamasına göre, önceden başlayan sigortalılığın geçerli sayılacağı ilkesi ihlal edilmemiş olmak şartıyla 01.10.2008 tarihinden önce ortak olduğu limited şirketlerden ya da yönetim kurulu üyesi olduğu anonim şirketlerden usulüne uygun olarak 4/a kapsamında sigortalı bildirilenlerin bu sigortalılıkları 01.10.2008 tarihinden sonra da kesintiye uğramadığı sürece geçerli sayılacaktır.

Devredilen Sosyal Sigortalar Kurumu’nun 09.02.1993 tarihli ve 16-60 Ek sayılı Genelgesinde yer aldığı üzere, 01.10.2008 tarihinden önce şirket ortağı olanlar, önceden başlayan sigortalılığın geçerli olacağı ilkesine aykırı düşmemek üzere ortağı oldukları şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı bildirilebilmektedir. Ancak bu sigortalılığın geçerli sayılmasında ince bir detay bulunmaktadır.

Devredilen Sosyal Sigortalar Kurumu’nun 09.02.1993 tarihli ve 16-60 Ek sayılı Genelgesine göre, 01.10.2008 tarihinden önce bir şirkette 4/a kapsamında çalışmakta iken çalıştığı şirketten hisse almış olanlar, sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar 4/a kapsamındaki sigortalılığına geçerlilik tanınacağı belirtilmiştir.

Genelgede aynen “Bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin emrinde çalışmaları dolayısıyla 506 sayılı Kanun’un 2. maddesine göre sigortalı olanlar, sigortalılıkları sürerken çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi ortak oldukları takdirde 506 Sayılı Kanuna tabi sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur’a tabi tutulmayacaklardır.” denilmek suretiyle ancak ve ancak 4/a kapsamında çalışmakta olduğu şirketten hisse almış olanların 4/a kapsamındaki sigortalılığının geçerliliğine izin verilmiştir. Dolayısıyla bir şirkete ortak olduğu gün 4/a kapsamında veya daha sonraki bir tarihte 4/a kapsamında sigortalı bildirimi yapılanlar için bu sigortalılığın geçerli olabilmesi söz konusu olamayacaktır.

Genelge hükmünü matematik formülü ile ifade ederek konuyu daha anlaşılır kılmak isabetli olacaktır. Daha sonradan ortak olunacak olan şirkette 4/a kapsamındaki sigortalılık başlama tarihine A, ortak olma tarihini B ile ifade edersek 4/a kapsamındaki sigortalılığın geçerli olabilmesi için A=B (A tarihi büyük-eşit B tarihi) olması halinde 4/a kapsamındaki sigortalılık geçerli sayılmayacaktır.

Bu anlatımımızı üç farklı örnek üzerinden de açıklayalım.

Örnek-1: Kişi 01.05.1990 tarihinde bir limited şirkette 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve 01.08.2005 tarihinde bu şirketten hisse almıştır. 4/a kapsamında çalışmaya başladığı tarih ortak olduğu tarih öncesi olduğu için kesinti olmadığı sürece ortak olduğu bu şirketten 4/a kapsamında yapılan sigortalılık bildirimi geçerli sayılacaktır (A<B).

Örnek-2: Kişinin 01.05.1990 tarihinde ortak olduğu şirket kişiyi 01.05.1990 tarihinde 4/a kapsamında sigortalı bildirmeye başlamıştır. Kişinin 4/a kapsamında sigortalı bildirildiği tarih, ortak olduğu tarih öncesi olmadığı (aynı gün) için ortak olduğu bu şirketten 4/a kapsamında yapılan sigortalılık bildirimleri geçersiz sayılacaktır (A=B).

Örnek 3: Kişi 01.05.1990 tarihinde bir limited şirkette kurucu ortak olmuş, 01.08.1990 tarihinde 4/a kapsamında sigortalı olarak çalıştığı başka işyerindeki sigortalılığı sona ermiş (işten çıkmış) ve 02.08.1990 tarihinde ortak olduğu şirketten 4/a kapsamında sigortalı bildirilmeye başlanmıştır. Ortak olunan şirketten yapılan 4/a kapsamındaki sigortalılık bildirim tarihi, ortak olunan tarih sonrası olduğu için bu şirketten 4/a kapsamında yapılan sigortalılık bildirimleri geçersiz sayılacaktır (A>B).

IV- SGK TARAFINDAN YAYINLANAN 2019/9 SAYILI GENELGE İLE UYGULAMADA NE DEĞİŞTİ

5510 sayılı Kanun’un “1479 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri” kenar başlıklı geçici 8. madde hükmüne göre, Bu Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi hariç diğer alt bentlerine göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde bu Kanun’un yürürlük tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü bu Kanun’un yürürlük tarihinden itibaren başlar.

5510 sayılı Kanun, 4/b kapsamında sigortalılık niteliği taşıdıkları halde bu Kanun’un yürürlük tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü bu Kanun’un yürürlük tarihinden itibaren başlayacağına ilişkin geçiş hükmü bulunmakla birlikte ortak olduğu şirketten 4/b kapsamında sigortalı bildirilenlerle ilgili olarak 5510 sayılı Kanunda geçiş hükmüne yer verilmemiş ancak, 5510 sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğ’in(16), V/9. maddesinde, 01.10.2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanun’un 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıklarının kesintiye uğrayıncaya kadar devam edeceği belirtilmiştir.

Bu düzenleme bir anlamda ortağı olduğu limited şirket ya da yönetim kurulu üyesi olduğu anonim şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı bildirilenler için hak kaybını önleme işlevi gören bir geçiş düzenlemesidir.

Tebliğ hükmüne göre, şirket ortaklarının ortağı bulundukları bu işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirilebilmeleri kurala bağlanmıştır. Limited şirket ortakları için iki, anonim şirketin ortakları için üç koşula bağlanmış olan bu kurallara SGK, 2013/11 sayılı Genelge ve Genel yazı ile bir kural daha eklemiştir(17).

Buna göre, limited şirket ortaklarının ortağı bulunduğu limited şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı bildirilebilmesi, bu bildirimlerin de geçerli sayılabilmesi için;

1- Limited şirket ortaklığı 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamalıdır.

2- Limited şirket ortağının 4/a kapsamından sigortalı bildirildiği işyerinden 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamış olan 4/a kapsamında sigortalılık bildirimi olmalıdır.

3- 01.10.2008 tarihinden önce başlayan 4/a kapsamındaki sigortalılık, 01.10.2008 tarihinden önce başlayan işyeri dosyası üzerinden kesintisiz devam etmelidir.

Anonim şirket ortaklarının, ortağı ve yönetim kurulu üyesi bulunduğu şirketlerden 4/a kapsamında sigortalı bildirilebilmesi, bu bildirimlerin de geçerli sayılabilmesi için;

1- Anonim şirket ortaklığı 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamalı ve ortaklık kesintisiz devam etmelidir.

2- Anonim Şirket Yönetim Kurulu üyeliği 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamalı ve yönetim kurulu üyeliği 1 Ekim 2008 tarihinden sonra da kesintisiz devam etmelidir.

3- Anonim şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesinin 4/a kapsamından sigortalı bildirildiği işyerinden 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamış olan 4/a kapsamında sigortalığı bulunmalıdır.

4- 01.10.2008 tarihinden önce başlayan 4/a kapsamındaki sigortalılık, 01.10.2008 tarihinden önce başlayan işyeri dosyası üzerinden kesintisiz devam etmelidir.

Bu koşulların herhangi birisinin eksik olması halinde şirket ortaklarının 4/a kapsamındaki sigortalılıkları geçerli olmayacağı gibi daha önce bu koşullar sağlanmış olmakla birlikte daha sonra koşullardan herhangi birinin yitirilmesi halinde de 4/a kapsamındaki sigortalılık bildiriminin geçerli sayılabilmesi mümkün olmayacaktır.

SGK, 4/b kapsamında sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayan ancak kendini ortak bulunduğu şirketten 01.10.2008 tarihinden önce 4/a kapsamında sigortalı bildirenlerin sigortalılıklarını 2013/11 sayılı Genelgede değişiklik yapan 2019/9 sayılı Genelgenin yürürlüğe girdiği 4.4.2019 tarihine kadar geçerli saymıştır.

Bir anlamda SGK, yukarıda yer verdiğimiz ve ortak olunan şirketten 4/b kapsamında yapılan bildirimin geçerli olamayacağını belirttiğimiz Örnek-2 ve Örnek-3’de yer alan sigortalılara ait 4/a kapsamındaki bildirimleri, 04.04.2019 tarihine kadar geçerli kabul edilmiş hatta bu durumda bulunanlara 04.04.2019 tarihinden önce yaşlılık aylığı da bağlanmıştır.

2019/9 sayılı Genelgenin yürürlüğe girdiği 04.04.2019 tarihinden önce aylık bağlanmamış olan şirket ortaklarının ortak oldukları şirketten yapılan 4/a kapsamındaki bildirimleri SGK tarafından artık geçerli sayılmamakta, 5510, geçici madde 8 hükmü de dışlanarak şirket ortağı sigortalı adına geriye doğru 01.10.2008 tarihi öncesine 4/b kapsamında tescil yapılarak 4/a kapsamında yatırılan primler 5510, madde 53/son hükmü gereği 4/b kapsamındaki prim borcuna aktarılmaktadır.

Yaşlılık aylığı bağlanmasına uzun bir süre kalanlar sigortalılar için bu yeni uygulama alınacak aksiyonla hak kaybına yol açmayacaktır. Zira iptali yapılan 4/a kapsamındaki sigortalılık yerine 4/b kapsamında sigortalılık tescili yapılması ve hizmet kaybı yaşanmaması nedeniyle bu durumdaki sigortalının bundan sonra ortaklığının bulunmadığı işyerinden 4/a kapsamında çalışmaya başlamasıyla ve 4/a kapsamından aylık bağlanmasına yeter süre kadar 4/a kapsamında sigortalı olarak prim ödemesiyle uygulama değişikliğinden etkilenmemesi mümkündür.  Ancak yaşlılık aylığı bağlanmasına 3 yıl 6 aydan az kalan şirket ortaklarının son yedi yıl prim fazlasının 4/b kapsamında geçmesi nedeniyle bu yeni uygulamaya göre 4/a kapsamından yaşlılık aylığına hak kazanması da mümkün olamayacaktır. 

Önceki uygulama nedeniyle ortak olduğu şirketten 4/a kapsamında sigortalı bildirilen ve bu bildirime bağlı olarak yaşlılık aylığına hak kazandığı düşüncesiyle aylık talebinde bulunan sigortalıların 4/a kapsamındaki sigortalılık bildirimlerinin iptal edilmesi ve bunun yerine 4/b kapsamında tescil yapılması sonucu 2829, madde 8 hükmü gereği 4/a kapsamındaki aylık taleplerinin reddedilmesi, yargı kararlarına konu olmaktadır.

Yargıtay tarafından verilen kararlarda “hizmet akdi” unsurunun bulunup bulunmadığı irdelenerek sonucuna göre karar verilmektedir.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, 23.02.2021 tarihli, 2019/3541 Esas numaralı ve 2021/2064 Karar numaralı bozma kararında aynen, “Yargıtay’ın yerleşmiş görüşlerine göre, kural olarak limited şirket ortakları az sayıda olmaları nedeniyle kendi işini yapan kimse konumunda oldukları için 1479 sayılı Kanun/5510 sayılı Kanun 4/b’ye tabi zorunlu sigortalı sayılırlar. Başka bir deyişle bunların ortağı oldukları limited şirketteki çalışmaları, hizmet akdine değil vekalet akdine dayalıdır ve 506 sayılı Kanun/5510 sayılı Kanun 4/a kapsamında değerlendirilemeyeceği belirgindir. Başka bir deyişle davacının ortağı olduğu limited şirkete ait işyerinden 506 sayılı Yasa kapsamında yapılan bildirimler 01.10.2008 tarihi öncesi ve sonrası bakımından geçerli sigortalılık vermez. Bu nedenle bu sürelerde Kuruma ödenen primlerin 1479 sayılı Yasa/5510 sayılı Yasa’nın 4. maddesinin “b” bendi kapsamındaki sigortalılığına aktarılması ve 5510 sayılı Yasa’nın geçici 63. maddesi gözetilerek karşılanan prim gün sayısının belirlenmesi ve sonucuna göre tahsis şartlarının irdelenmesi gerekirken yazılı şekilde karar tesisi usul ve Yasaya aykırı olup bozma nedenidir.” denilerek bozma kararı vermiştir.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 27.02.2020 tarihli, 2019/1303 Esas, 2020/1755 Karar sayılı kararında ise “Ticari şirketlerin yönetim kurulu üyeleri, şirketi temsil ve idare etmeleri nedeniyle şirket ile aralarındaki ilişki hizmet akdi değil vekâlet akdi hükümlerine dayandığı, 5510 sayılı Kanun’un 4/1-b hükmüne göre, Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar olarak nitelendirildiği, ayrıca, 5510, m.53/2’ye göre de, 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanların, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilmelerinin yasaklandığı” belirtilmiştir.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 27.05.2021 tarihli 2020/929 Esas, 2021/7142 Karar sayılı kararının esasın incelendiği bölümünde ise “İlke olarak, şirket organları ile şirket arasındaki ilişkinin hukuki dayanağı hizmet sözleşmesi biçiminde değerlendirilemez. Dolayısıyla bunlar 4/1(a) bendine göre sigortalı kabul edilemezler. Örneğin anonim şirketin temsil ve idare yetkisi, yönetim Kurulu üyesi ve şirket ortağı olan kimselere verildiği takdirde şirketle bunlar arasındaki ilişki iş sözleşmesine dayan(ma)dığı(18) için m.4/1(a) anlamında sigortalı kabul edilmeyeceklerdir. Bu esaslar komandit ve limited şirketler için de aynı şekilde geçerlidir.” değerlendirmesi yapılmıştır.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 18.05.2021 tarihli, 2019/2741 Esas, 2021/6558 Karar sayılı kararında;

“1- Davacının 11.12.1996 tarihinden 5510 sayılı Yasa’nın yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihine kadar hizmet bildirimlerine yönelik olarak;

Davanın yasal dayanağı olan 1479 sayılı Yasa’nın 24/I-g maddesine göre, Anonim Şirketin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortakları ... sigortalısı sayılırlar. Anonim Şirket ortağının şirkette yürüttüğü işler dolayısıyla 506 sayılı Kanun kapsamında zorunlu sigortalı sayılabilmesi için şirketin hangi işinde ne kadar süre ve ne şekilde çalıştığının, buna dair bir kararın bulunup bulunmadığının, özellikle hizmet akdinin koşullarından olan bağımlılık unsurunun gerçekleşip gerçekleşmediğinin, şirket ortağının, kimin buyruğunda ve kimden talimat alarak çalıştığının titizlikle araştırılıp incelenmesi ve açıklığa kavuşturulması gerekir. Davacının, 506 sayılı Kanun kapsamında zorunlu sigortalılığına esas işi, şirket ortaklığının kendisine yüklediği işlerin yürütülmesine yönelik ise, bu taktirde şirketle davacı arasındaki hukukî ilişki vekâlet akdine dayandığından, şirket işlerini görmekten dolayı yukarıda anılan Kanun hükmü gereğince 1479 sayılı Yasa kapsamında zorunlu sigortalı olması zorunlu olduğundan, aynı faaliyet dolayısıyla ayrıca 506 sayılı Kanun kapsamında zorunlu sigortalı olarak kabulü mümkün değildir. Ancak, davacı, şirket ortaklığının yüklediği görev ve sorumluluğun dışında kalan, mesleki yönden özel ihtisas ve tecrübeyi gerektiren bir işi üstlenmiş ise, bu taktirde 506 sayılı Yasa kapsamında zorunlu sigortalı olarak bildirilen sürelerin geçerli olduğunun kabulü gerekecektir.

2- 01.10.2008 tarihi sonrasında bildirimlerine yönelik olarak;

5510 sayılı Yasa’nın 4. maddesinin 1. fıkrasında “Bu Kanun’un kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından; b) Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise; 3) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları, sigortalı sayılırlar.” düzenlemesine yer verilmiştir. 5510 sayılı Yasa’nın Geçici 22. maddesinde yer alan “Bu Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendinde belirtilen anonim şirketlerin kurucu ortaklarından daha önce 1479 sayılı Kanun’un 24. maddesine tabi olarak sigortalı olanlardan sigortalılıklarını devam ettirmek isteyenlerin bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde yazılı talepte bulunmaları halinde sigortalılıkları aynen devam ettirilir. Bu süre içerisinde talepte bulunmayanların sigortalılıkları ise bu Kanun’un yürürlük tarihi itibariyle sona erer.” hükmü uyarınca davacının 01.10.2008 tarihi öncesinde anonim şirket kurucu ortağı olup olmadığı ve anılan madde çerçevesinde Kuruma yazılı talepte bulunup bulunmadığı belirlenmeli, sigortalılık hallerinin birleşmesini düzenleyen 5510 sayılı Yasa’nın 53. maddenin 2. fıkrasındaki “4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” hükmü gözetilmeli ve tüm kanıtlar değerlendirilerek varılacak sonuca göre karar verilmelidir.” sonucuna ulaşılmıştır. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 24.05.2021 tarihli 2020/4929 Esas, 2021/6834 Karar sayılı kararda da benzer değerlendirme yapılmıştır.

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin 25.06.2019 tarihli, 2018/4587 Esas, 2019/4703 Karar sayılı kararında, “İlke olarak, şirket organları ile şirket arasındaki ilişkinin hukuki dayanağı hizmet sözleşmesi biçiminde değerlendirilemez. Dolayısıyla bunlar 4/1(a) bendine göre sigortalı kabul edilemezler. Örneğin anonim şirketin temsil ve idare yetkisi, yönetim Kurulu üyesi ve şirket ortağı olan kimselere verildiği takdirde şirketle bunlar arasındaki ilişki iş sözleşmesine dayan(ma)dığı(19) için m.4/1(a) anlamında sigortalı kabul edilmeyeceklerdir. Bu esaslar komandit ve limited şirketler için de aynı şekilde geçerlidir (Güzel/ Okur/ Caniklioğlu, Sosyal Güvenlik Hukuku, 16. Baskı, Sh. 89). Limited şirket ortakları az sayıda olmaları nedeniyle kendi işini yapan kimse konumunda oldukları için, gerek 1479 sayılı Yasa gerek 5510 sayılı Yasa 4/1-b kapsamında zorunlu sigortalı sayılırlar. Başka bir deyişle bunların ortağı oldukları limited şirketteki çalışmaları, hizmet akdine değil, vekalet akdine dayalıdır ve 506 sayılı Yasa/ 5510 sayılı Yasa 4/1 (a) kapsamında değerlendirilemez. Bu kuralın istisnası, Limited Şirket ortağı, başka işyerlerinde hizmet akdine göre çalışmışsa, o taktirde 506 sayılı Yasa ve 5510 sayılı Yasa 4/1 (a) kapsamında sigortalı sayılabilir. Somut olayda, davacının 31.10.2005- 01.10.2008 tarihleri arasında Bağ-Kur sigortalılığının bulunmadığı, 01.10.2008 tarihinde Bağ-Kur sigortalılığının başladığı, bu tarihten sonrası için ise vergi kaydı ve Limited şirketi ortaklığının devam ettiği dönem (01.10.2008-24.09.2013) içerisinde zorunlu 4/1 (b) kapsamında sigortalı olduğundan 5510 sayılı Yasa’nın 53. maddesi 2. ve 5. fıkraları gereği bu sigortalılığının geçersiz sayılmasına olanak bulunmamaktadır. Öte yandan 5510 sayılı Yasa’nın Geçici 63. maddesi ile sigortalılığın durdurulması, ortak olduğu şirketteki fiili ve eylemli çalışmalarından dolayı davacıya 4/1(a) sigortalılık hakkı kazandırmaz. Mahkemece bu açıklamalar çerçevesinde değerlendirme yapmak suretiyle bir sonuca gidilmesi gerekir iken yazılı şekilde kurulan hüküm hatalı olmuştur. O halde, davalıların temyiz başvurusunun kabulü ile temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının, yukarıda yazılı sebepten dolayı ortadan kaldırılması, İlk Derece Mahkemesi Kararının bozulması gerekmiştir.” biçiminde hüküm kurulmuştur.

Şirket ortaklarının kendi şirketlerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirilemeyeceği bildirim yapılsa bile bunun geçerli sayılmayacağına ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı da bulunmaktadır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 15.06.2021 tarihli, 2017/2655 Esas, 2021/764 Karar sayılı kararında, “Kurum’un 28.09.2008 tarih ve 27011 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5510 Sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkındaki Tebliğinin “V. Sigortalılık Hallerinin Çakışması Başlıklı” bölümünün 9. maddesinde “01.10.2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanun’un 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.” şeklinde düzenleme ile 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden önce başlayan sigortalılığın kesintiye uğrayıncaya kadar devam edeceği belirtilmiş ise de, HGK’nın 15.10.2019 tarihli ve 2015/21-3362 E., 2019/1067 K. ile sayılı kararında da vurgulandığı üzere normlar hiyerarşisinin benimsendiği hukuk sistemimizde Kanuna aykırı tebliğlerin uygulanma alanı bulamayacağı açıktır. Yerleşmiş uygulamalara göre de kural olarak limited şirket ortakları az sayıda olmaları nedeniyle kendi işini yapan kimse konumunda oldukları için, 5510 sayılı Kanun’un 4/1-(b) maddesine (mülga 1479 sayılı Kanun’a) tabi zorunlu sigortalı sayılırlar. Başka bir deyişle ortağı olunan limited şirketteki çalışmalar, hizmet akdine değil, vekâlet akdine dayalıdır ve 5510 sayılı Kanun’un 4/1-(a) maddesi (mülga 506 sayılı Kanun) kapsamında değerlendirilemez. Bu kuralın istisnası, limited şirket ortağı, başka işverenlere ait olan işyerlerinde hizmet akdine göre çalışmışsa, o takdirde 5510 sayılı Kanun’un 4/1-(a) maddesi (mülga 506 sayılı Kanun) kapsamında sigortalı sayılabilir. Somut olayda; 03.02.2005 tarihinde kurulan ve tescil edilen ... İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti’nin kurucu ortağı ve % 50 hissedarı olan davacının, … şirketin kuruluşundan itibaren şirket müdürü olarak dava dışı hissedar ile münferit imza ile şirketi temsil ve ilzam yetkisinin, hisse devrinden itibaren tek başına yetkili müdür olarak devam ettiği, … hizmet döküm cetveline göre 03.03.2005 tarihinden itibaren davacının ortağı olduğu şirketin değişik sicil numaralı işyerlerinden 4/a kapsamında 31.01.2013 tarihine kadar hizmet bildirimi yapıldığı, davacının 01.02.2013 tarihli tahsis talebi sonrası davalı Kurum tarafından 01.11.2008 tarihi itibariyle 4/b kapsamında tescili yapılarak 4/a hizmetlerinin geçersiz sayılması üzerine eldeki davanın açıldığı anlaşılmaktadır. Yukarıda yapılan açıklamalar ile somut olaya ilişkin maddi ve hukukî olgulara göre; davacının kurucu ortağı olduğu şirketten bildirilen ve hizmet akdinin unsurlarını taşımayan 5510 sayılı Kanun’un 4/1-(a) bendi kapsamındaki bildirimlerinin 01.11.2008 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanun’un 4/1-(b) bendi kapsamında sigortalı kabul edilmesine ilişkin davalı Kurum işlemi yerindedir. Hâl böyle olunca Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulması gerekirken, önceki hükümde direnilmesi doğru olmamıştır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.” denilmek suretiyle şirket ortaklarının ortak olduğu şirketteki 4/a kapsamından yapılan sigortalılık bildirimlerinin geçerli sayılmayacağına hükmedilmiştir.  

Daha önce de özellikle belirtildiği üzere, gerek Yargıtay 10. Hukuk ve 21. Hukuk Dairesi’nin kararları gerekse Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen kararda, şirket ortağının çalışmasının “hizmet akdi” kapsamında bulunmadığından hareketle şirket ortağı olanların ortak olunan şirketten yapılan 4/a kapsamında bildirilen hizmetlerinin geçerli olamayacağı yönünde hüküm kurulmaktadır. Verilen bu kararlarda, normlar hiyerarşisinin benimsendiği hukuk sistemimizde kanuna aykırı tebliğlerin uygulanma alanı bulamayacağı hususuna da vurgu yapılarak sonradan yürürlükten kalkan Tebliğdeki düzenlemenin şirket ortakları için kazanılmış bir hak doğurmayacağı da belirtilmiştir.

V- GEÇERSİZ SİGORTALILIĞA İLİŞKİN PRİMLERİN GEÇERLİ SİGORTALILIĞA İLİŞKİN PRİM BORCUNA AKTARIMI

5510 Sayılı Kanun’un 53. maddesi beşinci fıkrası hükmüne göre, “birinci fıkra hükmü saklı olmak üzere sigortalının, bu madde hükmüne göre sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.”

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin “Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları” kenar başlıklı 98. maddesi hükmüne göre, “Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olduğu sonradan anlaşılan ve sigortalılık işlemleri sonradan geriye yönelik olarak yapılan sigortalıların geçerli sigortalılık statüsüne prim aktarılması işlemlerinde, aktarılacak tutar kadar 01.10.2008 ve sonraki sürelere re’sen beyan girişi yapılır.” (SSİY, m.98/1-a) Yine 1.10.2008 tarihi öncesi için de Bağ-Kur basamağı her sene için bir basamak arttırılarak belirlenir.

4/a kapsamında yatırılan geçersiz primlerin aktarımında, aktarımı yapılan kısım sigortalı hissesi ile sınırlıdır. Diğer bir ifadeyle yatırılan primlerin işveren hissesinin aktarımı yapılmaz. Ancak SGK tarafından yayınlanmış olan 30.11.2015 tarihli ve 2015-28 sayılı Genelge hükmü gereği, sigortalı hissesinin çakışan dönemdeki 4/b kapsamındaki prim borcunu karşılamaması halinde; İşveren hissesinin de aktarılabileceğine dair işverenin yazılı muvafakati ile birlikte imza sirküsünün ibraz edilmesi,  işverenin Kuruma, gerek kendisine ait işyerlerinden, gerekse ortağı, üst düzey yöneticisi, alt işvereni ve işveren vekili olduğu işyerlerinden kaynaklanan herhangi bir borcunun bulunmaması kaydıyla işveren hissesine isabet eden kısmın sigortalının 4/b kapsamındaki prim borcuna aktarılması mümkündür.

Örneğin; 2020/10.ayda 20.000 TL prime esas kazanç üzerinden 4/a kapsamında bildirim yapılan ve bu bildirimi geçersiz sayılarak 4/b kapsamındaki prim borcuna aktarılan sigortalı için belirlenecek olan 4/b kapsamındaki prime esas kazanç tutarı 20.000 x % 15= 3.000 TL prim ödeme karşılığı aylık 3.000 / % 29,5= 10.169,50 TL olacaktır. İşverenin borcunun bulunmaması ve ortağın prime esas kazancına/prim borcuna aktarımına ilişkin yazılı beyanının bulunması halinde ise 20.000 x % 32,5= 6.500 TL prim ödeme karşılığı 4/b kapsamındaki prime esas kazanç aylık; 6500 / % 29,5= 22.033,90 TL olacaktır.

VI- SONUÇ

5510 sayılı Kanun’un 53. maddesinin ikinci fıkrasına göre, 4/b kapsamında sigortalı sayılanlar kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bir tek istisna dışında 4/a kapsamında sigortalı bildirilemezler. Bu istisnai hak ise 01.10.2008 tarihinden önce 4/a kapsamında sigortalı olarak çalıştığı işyerinden/şirketten hisse alanlara tanınmıştır. Gerek Devredilen Sosyal Sigortalar Kurumu’nun 09.02.1993 tarihli ve 16-60 Ek sayılı Genelgesi gerekse 2013/11 Genelge hükümlerine göre, 01.10.2008 tarihinden önce bir şirkette 4/a kapsamında çalışmakta iken çalıştığı şirketten hisse almış olanların 4/a kapsamındaki sigortalılıkları, kesintiye uğrayıncaya kadar geçerli sayılmaktadır. Şirket kurucu ortağı olan veya kurulmuş olan bir şirketten daha sonra hisse alanlardan ortak olduğu gün 4/a kapsamında sigortalılık bildirimi yapılanlar ile ortak olduğu tarihten daha sonraki bir tarihte 4/a kapsamında sigortalı bildirimi yapılanlar için 4/a kapsamından yapılan bu sigortalılığın geçerli sayılması mümkün değildir. 

Bu istisnai uygulamanın 01.10.2008 tarihinden sonra şirket ortağı olanlar için uygulanması söz konusu değildir. 5510 sayılı Kanun’un 53/II hükmü gereği, 01.10.2008 tarihinden sonra şirket ortağı olanlar, ortak oldukları şirketten 4/a kapsamında sigortalı bildirilemez, bildirim yapılsa bile bu sigortalılık geçerli sayılmaz.

Belirtelim ki gerek 01.10.2008 tarihinden önce gerekse bu tarihten sonra şirket ortağı olan ve ortak oldukları bu şirketlerden 4/a kapsamında sigortalılık bildirimi bulunan ancak bildirilen bu hizmetleri geçersiz sayılanların, geçersiz sayılan 4/a kapsamındaki hizmetlerini yargı kararıyla geçerli saydırabilmesi de mümkün değildir.

Murat ÖZDAMAR*

Yaklaşım / Ağustos 2022 / Sayı: 356

*        SGK Denetmeni, Doktora Öğrencisi

(1) 16.06.2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(2) 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesi esas alındığında, sigortalıları 4/I-a’lılar, 4/I-b’liler ve 4/I-c’liler olarak ifade etmek gerekmektedir. Ancak günlük hayatta konuşma dilinin sağladığı kolaylık dolayısıyla 4/a’lı, 4/b’li ve 4/c’li kavramları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda makale içerisinde kısaltmalar 4/b’liler şeklinde yapılmıştır. Benzer kullanım için bkz., (Alper, 2013, 81).

(3) Murat GÖKTAŞ/Murat ÖZDAMAR. “Yeni Dönemde Sigortalılığın Üstünlüğü İlkesi Geçerli Olacak.” Yaklaşım Dergisi. Sayı: 217 (2011 Ocak).

(4) Müjdat ŞAKAR, Sosyal Sigortalar Uygulaması, Yenilenmiş 9. Baskı, Der Yayınevi, İstanbul:2009, s.92.

(5) Can TUNCAY/Ömer EKMEKÇİ, Sosyal Güvenlik Hukuku Dersleri, Güncellenmiş 15. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul:2012, s.130.

(6)  Ali GÜZEL/A.Rıza OKUR/Nurşen CANİKLİOĞLU, Sosyal Güvenlik Hukuku, Yenilenmiş 14. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul:2013, s.173.

(7)  Aynı zorunluluk 506 sayılı Kanun’un 6. maddesinde de özel olarak düzenlenmiş idi.

(8)  GÜZEL/OKUR/CANİKLİOĞLU, s.167.

(9)  Sigortalıkta teklik ilkesi için bkz., GÜZEL/OKUR/CANİKLİOĞLU, Sosyal Güvenlik Hukuku.

(10) 29-30-31.07.1964, 01.08.1964 tarih ve 11766-11767-11768-11769 sayılı Resmî Gazetelerde yayımlanmıştır.

(11) 14.11.1971 tarih ve 13956 sayılı Resmî Gazetelerde yayımlanmıştır.

(12) Benzer karar; Yargıtay 10 HD, 25.06.2021, 2020/11053 E, 2021/9026 K.

(13) Murat GÖKTAŞ/Murat ÖZDAMAR, “Yeni Dönemde Sigortalılığın Üstünlüğü İlkesi Geçerli Olacak.” Yaklaşım Dergisi, Sayı: 217 (Ocak 2011), 239.

(14) Murat GÖKTAŞ/Murat ÖZDAMAR, Sigortalılığın Üstünlüğü, s.282.

(15) Anayasa mahkemesinin ilgili kararı 11.2.2020 tarih ve 31036 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(16) 28.09.2008 tarihli ve 27011 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu Tebliğ, 17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Tebliğ değişikliği ile yürürlükten kaldırılmıştır. 2013-11 sayılı SGK Genelgesinde, şirket ortaklarının ortak oldukları işyerlerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirilebilmelerinde bu Tebliğ hükümlerine paralel düzenlemeler bulunmaktadır.

(17) 14.05.2013 tarihli 4359524 sayılı, 03.09.2013 tarihli 8245537 sayılı SGK Genel Yazısı.

(18) “dayanmadığı” kelimesi yerine sehven “dayandığı” kelimesinin yazıldığı değerlendirilmiştir. Kararda atıf yapılan Sosyal Güvenlik Hukuku kitabında da “dayanmadığı” kelimesi yazılıdır.

(19) "dayanmadığı” kelimesi yerine sehven “dayandığı” kelimesinin yazıldığı değerlendirilmiştir. Kararda atıf yapılan Sosyal Güvenlik Hukuku kitabında da “dayanmadığı” kelimesi yazılıdır.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Şirketinize Borç Vermeyin, Sermaye Artırın! Türkiye’de şirketlerin kayıtlı sermayelerinin aktiflerine oranla çok gerilerde olduğunu biliyoruz.…
  • Yeni Yatırımdan Elde Edilen Kazancın Tespitine İlişkin Bir Karar Önemli bulduğum yargı kararlarını zaman zaman siz okurlarla paylaşıyorum. Bugün…
  • Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Resmi Gazetede Yayımlandı 15 Ocak 2025 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 32783 Hazine ve…
Top