Önceki Yıllarda KV Beyanında Gösterilmeyen Geçmiş Yıl Zararlarının KV Beyannamesinin Düzeltilmesi Sonrası Mahsubu Durumu

Kurumlar vergisi beyannamesinde kurumlar vergisi matrahının belirlenmesinde her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmekte ve beş yılı geçmemek şartıyla geçmiş yıl beyannamelerinde ortaya çıkan zararların indirim konusu olduğu 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9. Maddesinde belirtilmiştir.

Kanuna göre, geçmiş yıl zararları için mahsup talep edilebilmesi için;

-Geçmiş yıl zararının son 5 yıla ait olması, (örnek verecek olursak, 2011 hesap dönemine ait mali zarar, 2012 hesap dönemi kazancından başlanmak suretiyle en son 2016 hesap döneminde elde edilen kurum kazancından mahsup edilebilir. Mükelleflerce bir hesap dönemi içerisinde oluşan zararın, takip eden beş hesap dönemi içinde oluşacak kârlarla mahsup edilememesi durumunda mahsup edilebilme imkanı ortadan kalkmaktadır.)

Eğer birden fazla dönemde zarar varsa, zarar mahsubunda en önceki yıl zararından başlanarak mahsup işlemi yapılmalıdır. Zarar mahsubunun azami beş yıllık süre içinde yapılabilmesinin mümkün olması, en önceki yıl zararının mahsubunu zorunlu kılmaktadır.

-Mahsubun yapılacağı beyannamede geçmiş yıl zarar tutarlarının her yıla ilişkin olarak ayrı ayrı gösterilmiş olması

-Mahsubu gerçekleşecek geçmiş yıl zararının ait olduğu dönemin beyannamesinde belirtilmiş olmalıdır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9. maddesindeki düzenleme içerisinde, mahsubun yapılacağı beyannamede her yıla ait zarar tutarı ayrı bir şekilde belirtilerek gösterilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu duruma göre mahsup işleminin gerçekleşmediği bir beyannamede de bir önceki yıl zararları ayrı bir şekilde belirterek gösterilmeli midir?

Belirli bir yıla ait beyannamede zarar mahsubu yapılmamış ise, sonraki yıllarda mahsup edilecek önceki yıllara ait zararlarının ayrı ayrı belirtilmesi gerekmediği görüşüne yer verilse de Gelir İdaresinin konu ile alakalı cevabı özetle aşağıdaki şekildedir;

“İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, Şirketinizin 2004 ve 2005 yıllarını zararla kapattığı ve 2006 yılında oluşan dönem kârından geçmiş yıllara ilişkin zararını mahsup ettiği belirtilerek, geçmiş yıllara ilişkin zararlarınızın dönem bilançolarında gösterilmiş olmasına rağmen 2005 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmeden 2006 yılında mahsup edebilmeniz için 2005 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin düzeltilip düzeltilemeyeceği hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarların ayrı ayrı gösterilmesi halinde, beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde gösterilen zararların indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, mükelleflerce kurumlar vergisi beyannamelerinde indirim konusu yapabilecekleri geçmiş yıl zararları bulunmasına rağmen ilgili hesap dönemi için kâr beyan ederek geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılmaması durumunda, bu dönemi izleyen yıllarda indirim konusu yapma hakkı bulunduğu halde kâr beyan edilmesi nedeniyle kullanılmayan geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, ilgili dönemde söz konusu kâr beyanı nedeniyle indirim konusu yapılabilecek geçmiş yıl zararları haklarından vazgeçtiklerinin kabul edilerek, kâr beyan edilen dönemin düzeltilmesi de söz konusu olmayacaktır.

Buna göre, 2005 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde zarar beyan edilmesi nedeniyle kurum kazancından indirim konusu yapılamayan ve anılan beyannamede gösterilmeyen 2004 yılı zararının, söz konusu 2005 yılı beyannamesinin düzeltilerek 2004 yılı zararının bu beyannamede gösterilmesi halinde, 2006 yılı kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.”

Yukarıdaki cevaba bakıldığı zaman, o yıla ait beyanname içerisinde zarar mahsubu yapılmasa da önceki yıllara ait zarar mahsuplarının ayrı bir şekilde belirtilmesi gerektiği yargısına varılabilmektedir. Böyle bir durum içerisinde düzeltme beyannamesi verilmek şartıyla mahsup hakkı verilmesi görülmüştür.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vermiş olduğu başka bir özelge de ise, bu soru olumsuz olarak yanıtlanmıştır.

Söz konusu özelge özetle şu şekildedir:

“İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olarak faaliyet gösterdiğinizi belirterek; 2006 takvim yılı beyannamenizden doğan ve sehven 2007 takvim yılı kurumlar vergisi beyannamesinde indirime konu edilmeyen zararın düzeltme yolu ile indirime konu edilip edilemeyeceğine ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

01.01.2006 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinde, geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararların, kurumlar vergisi beyannamelerinde her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve beş yıldan fazla nakledilmemek koşuluyla kurum kazancından indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu nedenle, kurumlar vergisi matrahının tespitinde geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılabilmesi için, kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarların ayrı ayrı gösterilmesi ve beş yıldan fazla nakledilmemesi gerekmekte olup beyannamede zarar olsa dahi indirim konusu yapılabilecek indirim ve istisnalar düşüldükten sonra kazanç bulunması halinde de indirime konu edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, ilgili hesap döneminde kazanç olmasına ve indirim konusu yapılabilecek geçmiş yıl zararı bulunmasına rağmen geçmiş yıl zararlarını dikkate almayan mükelleflerin, bu dönemi izleyen yıllarda söz konusu geçmiş yıl zararlarını mahsuba konu etmeleri mümkün değildir. Ayrıca, kazanç beyan edilen dönemde geçmiş yıl zararlarını mahsup etmeyerek bu hakkından vazgeçen mükelleflerin, kazanç beyan edilen dönem beyannamesini düzeltmeleri ve geçmiş yıl zararlarını indirim konusu yapmaları da söz konusu olmayacaktır.

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde indirim imkanı olduğu halde kurum kazancından düşülmeyen 2006 yılı zarar tutarının, sonraki yıl beyannamelerinde indirim konusu yapılması mümkün olmayıp; söz konusu zarar tutarının 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin düzeltilmesi yoluyla da indirim konusu yapılması mümkün değildir.”

Özelgeye göre; Gelir İdaresi, kazanç beyan edilen dönemde geçmiş yıl zararlarını mahsup etmeyen mükelleflerin, kazanç beyan edilen dönem beyannamesinde düzeltme yaparak geçmiş yıl zararlarını indirim konusu yaptırmamaktadır.

Vergi idaresinin birinci görüşü geçmiş yıl zararının düzeltme yolu mahsubuna mümkün kılarken ikinci idarenin görüşü mahsuba imkan vermemektedir. Ayrıca kazanç olsa bile geçmiş yıl zararını mahsubundan vazgeçen mükellefin, bu zararı daha sonraki yıllarda mahsup etme imkanı da yoktur, denilmektedir. Yani, mükellef tarafından kurumlar vergisi beyannamelerinde indirim konusu yapabilecekleri geçmiş yıl zararları bulunmasına rağmen ilgili hesap dönemi için kâr beyan ederek geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılmaması halinde, bu dönemi izleyen yıllarda indirim konusu yapma hakkı olmasına rağmen kâr beyanından dolayı kullanılmayan geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesinin de imkanı yoktur görüşü vergi idaresince çelişkili olarak kabul edilmiştir. Yine, ilgili dönemde kâr beyanından dolayı indirim konusu yapılabilecek geçmiş yıl zararları haklarını kullanmadıkları varsayılarak, kâr beyan edilen dönemin düzeltilmesinin yapılması da mümkün değildir idarece görüşlerinde yer bulmaktadır.

Birde yargı görüşlerine bakacak olursak ;

 Danıştay, kar elde edilmiş bir yılda mahsubu yapılmamış geçmiş yıl zararının ilerleyen yıllarda elde edilecek kazançtan mahsup edilebileceğini oy çokluğu ile kabul etmiştir.

Danıştay 4.daire 3 şubat 2016 tarih ve 2016/278 sayılı kararında;

Davacı şirketin 2003 hesap dönemine ilişkin 13.776,42 TL tutarında zararının bulunduğu, 2004 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesinde zarar gösterildiği, 2005 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesinde yine kurumun zarar ettiği ve bunun beyannameye yansıtıldığı,2006 yılı beyannamesinde önceki yıldan devreden zarar tutarının gösterilmediği, bu yılda kar beyan edildiği, 26.04.2008 tarihinde internet aracılığı ile verilen 2007 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edildiği, bunun üzerine davalı idarenin 2003 yılına ait zararın 2006 yılına ait beyannamede gösterilmemesi nedeniyle, 2003 yılı zararının 2007 yılına ait kurum kazancından indirilemeyeceği gerekçesiyle davacı şirket adına vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi tarhiyatının yapıldığı anlaşılmaktadır.

 

 İstanbul 6.vergi mahkemesinin 27.06.2012 günü ve E.2010/2781, K.2012/1593 sayılı kararıyla; kar beyan edilen 2006 yılı beyannamesinde önceki yıldan devreden zarar tutarının gösterilmemiş olması, söz konusu zararların 5 yıllık süre içinde olmak şartıyla izleyen yıllarda indirim konusu yapılmasına engel olmadığı, 2003 yılı zararlarını, kar beyan edilen 2006 yılı hariç olmak üzere diğer yıllarda beyannamelerinde gösteren davacının bu zararlarını 2007 yılı beyannamesinde matrahtan indirmesinde yasaya aykırılık bulunmadığından yapılan cezai tarhiyatta hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Kararın, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

 … temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, 03.02.2016 gününde oyçokluğuyla karar verildi.”

 Şeklindedir.

Sonuç olarak 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasından yola çıkılarak, geçmiş yıl zararlarının kurum kazancından indirim konusu yapılabilmesi için her yılın zararının beyannamede ayrı ayrı gösterilmesi şarttır. Ancak bu durumda düzeltme beyannamesi verilerek mahsup hakkından yararlanılabilecektir. Dolayısıyla zarar mahsubu konusunda mükelleflerin ya da kanuni temsilcilerin bu şekil şartına uymaları gerekmektedir.

03.02.2018
Özkan Uzel
Sorumlu Bağımsız Denetçi
Mali Müşavir

http://www.uzeldanismanlik.com/onceki-yillarda-kv-beyaninda-gosterilmeyen-gecmis-yil-zararlarinin-kv-beyannamesinin-duzeltilmesi-sonrasi-mahsubu-durumu/

 

ZARARLARIN MAHSUBUNA İLİŞKİN DÜZENLEME

Zarar mahsubuna ilişkin olarak Kurumlar Vergisi Kanunu ve Gelir Vergisi Kanununda düzenlemeler yer almaktadır.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU

Kurumlar Vergisi Kanununun “Zarar mahsubu” başlıklı 9 uncu maddesine göre;  kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve  beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar indirim konusu yapılır:

GELİR VERGİSİ KANUNU

Gelir Vergisi Kanununun “Zararların karlara takas ve mahsubu” başlıklı 88 inci maddesinde; gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl  olan zararlar ( 80 inci maddede yazılı diğer kazanç ve iratlardan doğanlar hariç) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir hükmü yer almaktadır.  Bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz.

SORU

Yukarıdaki düzenlemeler göre, zararların mahsubunda beş yıllık süre sınırı getirilmiştir. Peki mükellefin geçmiş yıldan devreden zararını, kar ettiği ve indirim imkanı bulunduğu yılda indirmemesi durumunda ne olacaktır? Mükellef zarar mahsup imkanından vazgeçmiş mi sayılacaktır? Yoksa, beş yıldan fazla nakledilmeme kuralına uymak şartıyla mükellef dilediği yılda zarar mahsubu yapabilecek midir?

İDARENİN GÖRÜŞÜ: İNDİRİM İMKANI BULUNAN YILDA MAHSUP EDİLMEYEN GEÇMİŞ YIL ZARARLARI SONRAKİ YILLARDA İNDİRİLEMEZ.

Konuya ilişkin olarak, idarenin müstakar hale gelmiş görüşü şu şekildedir: İndirim imkanı olduğu halde ticari kazançtan indirim konusu yapılmayan geçmiş yıllara ait zarar mahsup edilmez. Aşağıda vergi idaresince verilmiş özelgelere yer verilmektedir:

Burdur Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü tarafından verilmiş 10.02.2011 tarih ve B.07.4.DEF.0.15.10.00-003-2 sayılı özelge:

“…

Buna göre, gelirin toplanması ve beyanında, zarar mahsubunun yapılabilmesi için beyannamede gösterilmesi gerekmekte olup, beyannamede gösterilmeyen ve dolayısıyla mümkün olduğu halde sonraki yıllarda kullanılmayan zarar mahsubunun, mükelleflerce istenildiği yıllarda kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, 2005 ve takip eden yıllarda gelir vergisi beyannamelerinde indirim imkanı olduğu halde ticari kazancınızdan indirim konusu yapılmayan 2004 yılı zararının, 2009 yılı gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün olmayıp, 2005 ve izleyen yıllara ait gelir vergisi beyannamelerinin düzeltilmesi yoluyla söz konusu yıllara ait gelir vergisi matrahlarının tespitinde de indirimi mümkün değildir.”

GİB, Bursa Vergi Dairesi Başkanlığının 17.05.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.16.16.01-KV-10-20-70 sayılı özelgesi:

“…

Buna göre, kurumlar vergisi matrahının tespitinde geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılabilmesi için, kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarların ayrı ayrı gösterilmesi ve beş yıldan fazla nakledilmemesi gerekmekte olup beyannamede zarar olsa dahi indirim konusu yapılabilecek indirim ve istisnalar düşüldükten sonra kazanç bulunması halinde de indirime konu edilmesi gerekmektedir.

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 2005 yılı beyannamesinde kazanç beyan edildiğinden, sonraki yıl beyannamelerinde 2005 yılı zarar tutarının indirim konusu yapılması mümkün olmayıp söz konusu zarar tutarının 2005 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin düzeltilmesi yoluyla da 2006 kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkün değildir.”

GİB, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 09.06.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 9-679 sayılı özelgesi:

“…

Buna göre, mükelleflerce kurumlar vergisi beyannamelerinde indirim konusu yapabilecekleri geçmiş yıl zararları bulunmasına rağmen ilgili hesap dönemi için kâr beyan ederek geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılmaması durumunda, bu dönemi izleyen yıllarda indirim konusu yapma hakkı bulunduğu halde kâr beyan edilmesi nedeniyle kullanılmayan geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, ilgili dönemde söz konusu kâr beyanı nedeniyle indirim konusu yapılabilecek geçmiş yıl zararları haklarından vazgeçtiklerinin kabul edilerek, kâr beyan edilen dönemin düzeltilmesi de söz konusu olmayacaktır.”

YARGININ YAKLAŞIMI

Yargının, mükelleflerin oluşan zararlarını izleyen yılda beyan etmemeleri ve kâr beyan ettiği yıldan sonraki yıllardaki kurum kazançlarından düşemeyecekleri şeklinde bir düzenleme yer almadığı gibi, bu yönde yapılacak bir yorum da, Kanun’un tanıdığı beş yıllık süre şartının aşılmak suretiyle, Yasa’nın mükelleflere tanıdığı bir hakkın engellenmesi sonucunu doğuracağı yönünde verilmiş kararı bulunmaktadır.

Trabzon Vergi Mahkemesi’nce oybirliği ile verilen 18.11.2015 tarihli ve Esas No: 2015/317, Karar No:2015/694 sayılı kararında[1];

“Gerek 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9/1’inci maddesi, gerekse bu kanunun uygulanmasına ilişkin çıkarılan genel tebliğin (9) numaralı bölümünde; kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarın ayrı ayrı gösterilmek ve beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararların indirim konusu yapılabileceği düzenlenmiş olup, mükelleflerin oluşan zararlarını mahsup imkânları beş yıllık yasal süre ile sınırlandırılmıştır. Buna göre, mükelleflerce bir hesap dönemi içerisinde oluşan zararın, müteakip beş hesap döneminde oluşacak kârlarla mahsup edilememesi halinde mahsup imkanı ortadan kalkacaktır. Anılan maddelerde, mükelleflerin oluşan zararlarını izleyen yılda beyan etmemeleri ve kâr beyan ettiği yıldan sonraki yıllardaki kurum kazançlarından düşemeyecekleri şeklinde bir düzenleme yer almadığı gibi, bu yönde yapılacak bir yorum da, Kanun’un tanıdığı beş yıllık süre şartının aşılmak suretiyle, Yasa’nın mükelleflere tanıdığı bir hakkın engellenmesi sonucunu doğuracaktır. Zira, söz konusu hüküm ile zararın indirim konusu yapılabilmesi beş yıllık süre sınırlamasına tabi tutulmuş olup, oluşan zararın bu beş yıllık süre içinde indirilebilmesi mükellefler açısından kanuni bir haktır.

Bu durumda, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinde kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarın ayrı ayrı gösterilmek ve beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararların indirim konusu yapılabileceğinin düzenlendiği, bu maddede mükelleflerin oluşan zararlarını izleyen yılda beyan etmemeleri ve kâr beyan etmeleri durumunda, kâr beyan ettiği yıldan sonraki yıllardaki kurum kazançlarından düşemeyecekleri şeklinde bir düzenleme yer almadığı sonuç ve kanaatine varılmış olup, yorum yoluyla da Kanunun mükellefe tanıdığı bir hakkın engellenmesi mümkün olmadığından, dönem kârının mevcut olduğu hesap döneminde mahsup edilmeyen geçmiş yıl zararlarının sonraki dönemlerde mahsup edilmesi mümkün bulunmadığı gerekçesiyle söz konusu indirimlerin reddi sonucunda bulunan matrah farkı üzerinden davacı şirket adına 2012 yılı için tekerrür hükümlerini de uygulamak suretiyle salınan bir kat vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi tarhiyatında yasal isabet görülmemiştir.”

Danıştay 3’üncü Dairesi’nin aynı konuya ilişkin olarak oybirliği ile vermiş olduğu 17.03.2015 tarih ve E.2011/4940, K.2015/1312 sayılı kararı ile Hatay 1 inci Vergi Mahkemesi’nin 10.08.2011 tarih ve E.2011/7, K.2011/1028 sayılı kararını onadığı da bildirilmektedir[2].

SONUÇ

İndirim imkanı olduğu halde ticari kazançtan indirim konusu yapılmayan geçmiş yıllara ait zararlar konusunda idarenin yaklaşımı ile yargı organlarının yaklaşımı farklıdır.

Vergi İdaresi, mükelleflerce kurumlar vergisi beyannamelerinde indirim konusu yapabilecekleri geçmiş yıl zararları bulunmasına rağmen ilgili hesap dönemi için kâr beyan ederek geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılmaması durumunda, bu dönemi izleyen yıllarda indirim konusu yapma hakkı bulunduğu halde kâr beyan edilmesi nedeniyle kullanılmayan geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesinin mümkün  olmadığı yönünde görüş bildirmektedir. İdarenin bu görüşü istikrar kazanmıştır.

Bazı yargı kararlarında, kanunda zararların mahsubuna ilişkin sadece beş yıllık bir sınırlamanın bulunduğu, zarar mahsubunun hangi yıl yapılacağına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı görüşünden hareketle, mükellefin indirim imkanı olup indirmediği zararları da daha sonraki yıllarda indirim konusu yapabileceği yönünde hüküm tesis edilmektedir.

Sınırlı sayıdaki yargı kararları ile aynı görüşü paylaşmakla birlikte, pratikte, idarenin istikrar kazanmış görüşüne uygun şekilde indirim imkanının bulunduğu yılda geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılması daha uygun bir yaklaşım olacaktır. Böyle bir yaklaşım, basiretli tüccardan beklenir. Çünkü zarar bir an önce mahsup edilmekte, daha az vergi yüküne katlanılmaktadır.

Ayrıca, idarenin kullandığı veri işleme teknolojileri ve gelişmiş analiz programları ile mükelleflerin indirim hakkı bulunduğu halde indirmediği zararlar konusunda çalışma yaparak, bu alanda seri ve sınırlı vergi inceleme yapma imkanı bulunduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, devreden zararların mümkün olan ilk dönemde indirim konusu yapılması konusunda hassas davranılmalıdır. Böyle bir davranış, mükellef lehine olup teknik ve ticari icaplara da daha uygundur.

23.02.2017

Dr. Hasan AYKIN

NOT: Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir. Yazar adı ve yayım yeri belirtilmeksizin alıntı yapılamaz.

[1]Sözkonusu yargı kararı Ahmet Kavak, Serbest Kürsü, Zararların Uygulamasına İlişkin Yargı Kararı, Dünya Gazetesi, 22.02.2017 yazıdan alınmıştır.

[2]Ahmet Kavak, agm.

https://vergidosyasi.com/2017/02/23/indirim-imkani-bulunan-yilda-mahsup-edilmeyen-zararlar/

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 32.000,00 TL Asgari Tarifeye Gelir Vergisi Stopaj / KDV Dâhil Midir? KDV Kanununa Göre belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen…
  • Satılan Hizmet Maliyeti (622 Hesap) Ne Değildir? Öncelikle şurdan başlayalım:622- Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı ile 740- Hizmet…
  • Vergi Suçlarında Kamu Davası Açılması İçin Mütalaa Şartı - Vergi Mahkemesi / Asliye Ceza Mahkeme Kararlarının Karşılıklı Bağlayıcılığı Sahte Belge Düzenleme / Kullanma Fiillerinin İşlendiğini Tespit Eden Vergi…
Top