Yetim Aylığı Alan Çocuk Evlatlık Verildiğinde Aylığı Kesilir mi?

5510 sayılı Kanun’un 34. maddesinde hüküm altına alındığı üzere, ölüm aylığı (yetim aylığı) bağlanmasında evlilik bağı içinde doğan çocuklar ile sigortalı ve eşi tarafından evlat edinilmiş, tanınmış veya nesebi düzeltilmiş yahut babalığı hükme bağlanmış çocuklar da hak sahibi olarak kabul edilmektedir.

Yani, 5510 sayılı Kanun’un ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılmasıyla ilgili hükümlerin düzenlendiği 34. maddesine göre, ölüm aylığı (yetim aylığı) bağlanması konusunda evlilik bağı içinde doğan çocuklar ile evlatlık verilen çocuklar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Türk Medeni Kanunu’nun evlat edinmeyle ilgili hükümleri incelendiğinde, evlat edinme durumlarında, anne ve babaya ait olan hak ve yükümlülüklerin tamamı, evlat edinenlere geçmekte, evlat edinilen kişi, evlat edinenin yasal mirasçısı olmaktadır.

Ayrıca, evlatlık verilen çocuk evlatlık verildiği ailenin çocuğu sayılıp kendisini evlatlık veren biyolojik annesiyle miras dışında resmi bir bağı kalmamaktadır.

Hatta Türk Medeni Kanunu’nun 307 ve devamı maddelerinde özetle, eşlerin birlikte evlat edinmesi halinde küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba olarak evlat edinen eşlerin adlarının yazılacağı hususu düzenlenmesine rağmen, tek başına evlat edinme durumunda, evlat edinme le soybağı kurulduğu ve evlat edinenin nüfus kaydında çocuğu olarak kaydedildiği, mirasçı olabildiği, soyadını alabildiği ve isim değişikliği de yapılabildiği halde; evlat edinenin anne adı olarak adı yazılmamaktadır.

Üstte anlatılan hususlardan çıkarılacağı üzere, evlilik bağı içinde doğan ve biyolojik anne veya babası vefat ettiği için yetim aylığı alan çocuklar, başka bir kişiye evlatlık verildiği için biyolojik anne veya babasından aldığı yetim aylığı kesilmemektedir. Çünkü, nasıl ki Türk Medeni Kanununa göre, evlatlık verilen kişinin asıl ailesi veya biyolojik ailesindekindeki mirasçılık haklarına halel gelmiyorsa, önemli bir sosyal güvenlik hakkı olan yetim aylığına da halel gelmemesi gerekmektedir. SGK’nın uygulamaları da bu yöndedir.

Hatta, güncel SGK uygulamalarında, biyolojik anne veya baba ile birlikte evlatlık verildiği anne veya babadan da yetim aylığı alabilecek durumda olan çocuklara, her iki aylık birlikte verilmektedir. Derda AKCAN E-Yaklaşım / Haziran 2018 / Sayı: 306

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 1 TL için 532.000 TL Fazla Vergi Ödeme Riski Sosyal içerik üreticilerinden ile Appstore, Google Play üzerinden gelir elde…
  • BORSAYA AÇILAN ŞİRKETLER AÇISINDAN EMİSYON PRİMLİ PAYLARA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA EMİSYON PRİMİ TİCARİ KARA DÂHİL DEĞİLDİR. ÖZKAYNAKLAR ARASINDA 520 PAY…
  • Yatırım Teşvik Belge Kapsamında KDV İstisnası Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükellefe Belge Kapsamındaki:· Makine Ve Teçhizat İthal…
Top