Danıştay 9. Daire

Tarih : 18.12.2017

Esas No : 2016/14436

Karar No : 2017/9642

6183 s. AATUHK Md. 35

6111 s. K.

BORÇ YAPILANDIRMASI KANUNU KAPSAMINDA YAPILANDIRILIP ÖDENMEYEN AMME BORCU ESKİ ŞİRKET ORTAĞINDAN İSTENEMEZ
Asıl borçlu şirketle ortaklık ilişkisinin bitmesinden sonra şirket tarafından 6111 sayılı Kanun kapsamında amme borcunun yapılandırılmasına karşın ödenmemesi üzerine ortaya çıkan yeni hukuki durum sebebiyle borcun nev’i değiştiğinden eski ortağın sorumlu tutulamayacağı hk.

İstemin Özeti: … Nak. ve İnş. Tic. Ltd. Şti.’nin ödenmeyen vergi borçlarının ortak (eski) sıfatıyla davacıdan tahsiline yönelik düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle açılan davayı reddeden Vergi Mahkemesi’nin kararının; dilekçede ileri sürülen sebeplerle bozulması istenilmektedir.

Karar: Uyuşmazlıkta, … Nak. ve İnş. Tic. Ltd.Şti.’nin ödenmeyen vergi borçlarının ortak (eski) sıfatıyla davacıdan tahsili için düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle açılan davayı reddeden Vergi Mahkemesi kararının; dilekçede ileri sürülen sebeplerle bozulması istenilmektedir.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 35. maddesinde limited şirket ortaklarının, şirketten tahsil olanağı bulunmayan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu oldukları ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulacakları kurala bağlanmıştır.

Bu düzenlemeye göre, ödeme emri ile takip edilen kamu alacakları, hangi vergilendirme dönemine ilişkin olarak tahakkuk etmiş ise, şirket hakkındaki kanuni takip yolları tüketilmek koşuluyla bunların ödenmemesinden şirket ortağının sorumlu olacağı sonucuna ulaşılmaktadır.

Dosyanın incelenmesinden, … Nakliyat ve inşaat Tic. Ltd. Şti.’nin ortağı olan davacının 23.06.2009 tarihli ortaklar kurulu kararı ile hisselerini … ve … devrettiği, bu kararın 08.07.2009 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlandığı, anılan ortaklar kurulu kararı ile 30 yıllığına .. .’in şirket müdürü seçildiği, şirketin 2006 yılı işlemlerinin incelenmesi sonucu düzenlenen vergi inceleme raporuna göre 2006 yılının muhtelif dönemleri için yapılan tarhiyatlara karşı açılan davaların reddedilmesi üzerine, temyiz başvuruları sonuçlanmadan şirket yetkilisi tarafından 27.05.2011 tarih ve … sayılı dilekçeyle 6111 sayılı Kanun kapsamında başvuruda bulunulduğu, yapılandırılan amme borcunun ödenmemesi nedeniyle şirket adına düzenlenen ödeme emirlerinin tebliğ edildiği, davalı idarece (tapu sicil müdürlüğü, trafik tescil şube müdürlüğüne yapılan yazışmalar neticesinde) malvarlığı bulunmadığı tespit edilen şirketten tahsil imkanı kalmayan kamu alacağının davacıdan hissesi oranında tahsili amacıyla dava konusu ödeme emrinin düzenlendiği anlaşılmıştır.

https://versav.org.tr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Kanunlarla Türk Vatandaşlarına Hasredilen ve Yabancıların Çalışmalarının Yasak Olduğu Meslek ve Görevler Özel Güvenlik Şirketleri İçin Kurucu, Yönetici, Eğitici ile Şirket Tüzel…
  • İNŞAAT BAĞIMSIZ BÖLÜM NET ALAN TESPİTİ KDV Uygulama Genel Tebliğine Göre Konut / İşyeri Bağımsız Bölüm…
  • Yabancı Uyrukluların Çalışma İzni İçin 2024 E-İzin Başvuru Kılavuzu Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Yayımlandı 2024-e-izin-basvuru-kilavuzu-12-09-2024 pdf olarak indirmek için Tıklayınız
Top