İşyerinde bir iş kazası meydana gelmesi halinde işverenin kazayı bildirim yükümlülüğü bulunuyor. Söz konusu bildirimin SGK’ya kazadan sonraki 3 iş günü içinde bildirilmesi gerektiği ise genelde bilinen bir husus. Ayrıca sigortalının, işverenin kontrolü dışındaki yerlerde iş kazası geçirmesi halinde, iş kazası ile ilgili bilgi almasına engel olacak durumlarda, bildirim süresi iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren 3 iş günü.

Bunun dışında işverenler tarafından sıkça sorulan ve hata yapılan bir husus var. Acaba kazanın olduğu gün için işçi SGK’ya sigortalı olarak bildirilecek mi?
Bugünkü yazımızda bu soruya cevap vereceğiz.
 
Kaza Günü Çalışılmış Sayılır
Bazen iş kazası geçirip, kaza günü itibariyle hastanede yataklı tedavi gören veya rapor alan işçiler, SGK'ya işverenler tarafından "01" bildirim koduyla "istirahatli-raporlu" olarak bildiriliyor ve fiili uygulamada birçok işveren tarafından kaza günü itibariyle sigortalı gösterilmiyor. Ancak yapılan bu uygulama hatalı. 

Burada öncelikle belirtilmesi gereken husus şu: İşçi iş kazasına maruz kaldığı gün çalışıyor durumdadır. Dolayısıyla işçi, iş kazası geçirdiği gün birkaç saat bile olsa sigorta bildirimi yapılan işyerinde çalışmış veya çalışmaya giderken kaza geçirmiştir. Bu nedenle, işçinin iş kazası geçirdiği gün sigortalı bildirilmesi gerekir.

​İş kazası geçiren işçi, kaza günü kazadan sonra işe gelmeyip hastanede tedavi görse veya rapor alsa bile, kaza günü itibariyle mutlaka sigortalı gösterilmeli.
 
Yaptırımı Ağır 
Yukarıda belirttiğimiz gibi işveren tarafından kaza günü için işçinin sigortalı olarak bildirilmemesi halinde bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalınması söz konusu. Bu durumda yapılacak incelemeler neticesinde yapılacak işlemleri ve yaptırımları şöyle sıralamamız mümkün:

  • SGK tarafından işçi kaza günü çalışmış gibi kabul edilip işverenden 1 günlük ek prim belgesi düzenlenmesi istenilir, işveren tarafından söz konusu belge verilmediği takdirde SGK tarafından resen düzenlenir.
  • Belge muhteviyatı prim tutarı 5510 sayılı Kanun’un 88 ve 89. maddelerine göre işverenden tahsil edilir.
  • Kaza günü ek prim belgesinin yasal süresinde SGK’ya verilmemesi nedeniyle işveren hakkında idari para cezası uygulanır. Buna göre düzenlenecek prim belgesi için ceza tutarları aylık asgari ücretin iki katı tutarında olacaktır.
  • İşverenin kaza gününün ait olduğu aya ilişkin ücret ödeme bordrosu ile aynı aya ait yasal defter ve belgeleri, iş kazasına maruz kalınan güne ilişkin bir günlük çalışmayı içermemesi nedeniyle geçersiz kabul edilir ve işveren hakkında iki tane yarım asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır. Dr. Mehmet BULUT  http://www.sadettinorhan.net/5_11_2018_makale.html

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışması Hakkında GİB Duyurusu ELEKTRONİK BELGE SİSTEMLERİNDE YAPILACAK PLANLI BAKIM ÇALIŞMASI HAKKINDA DUYURU 19.09.2024…
  • GİB, Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü Yayımlandı Vergi cezalarında indirim; mükellefler veya vergi sorumluları adına kesilen cezalar…
  • Maliye'den 3 Milyar Liralık Sahte Fatura Tespiti Yapıldı! Vergi Müfettişlerine Ek Yetki Gündemde Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi…
Top