Hazine ve Maliye Bakanlığı tara­fından kayıt dışı ekonomi ile mü­cadele kapsamında değişik sektörle­re denetimler yapılmakta, kimi zaman ise denetim yapılacak sektörlerle ilgi­li olarak veriler paylaşılmaktadır.

Geç­tiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Ba­kanı Mehmet Şimşek tarafından sosyal medya üzerinden yapmış olduğu açık­lamada kazançlarını doğru beyan etme­yen sporcuların izaha davet edileceği ve ödenmeyen vergilerin cezalı olarak tah­sil edileceği belirtilmiştir. Aynı tarihte Anadolu Ajansı tarafından verilen ha­berde, Hazine ve Maliye Bakanlığı ta­rafından farklı spor dallarında 1.900 kişinin ücretinin incelendiği ve son 3 yılda yaklaşık 5 Milyar Liralık kayıt dışı gelir saptandığı açıklandı. Bunun üzerine gözler sporcuların vergilendir­me usul ve esaslarına çevrildi.

Sporcular gelir vergisi beyannamesi verecek

7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete ya­yımlanan 7194 Sayılı Kanunla sporcu üc­retlerinin vergilendirilmesinde, tevkifat esası korunmakla birlikte beyan esası­na geçilmiş bulunmaktadır. Gelir Vergisi Kanununa göre, sporculara transfer üc­reti veya başka adlarla yapılan her tür­lü ödemeler ücret olarak tarif edilmek­le birlikte, ücretlerin vergilemesinden farklı bir düzenlemeye gidilerek Gelir Vergisi Kanununun Geçici 72. maddesi­ne göre beyana dayanan vergileme esası getirilmiştir.

Buna göre sporculara;

a)Lig usulüne tabi spor dallarında; 1) En üst ligdekiler için %20, 2) En üst al­tı ligdekiler için %10, 3) Diğer liglerdeki­ler için %5,

b)Lig usulüne tabi olmayan spor dalla­rındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabaka­lara katılmaları karşılığında yapılan öde­melerden %5 oranında tevkifat yapılır.

Sporcuların elde etmiş olduğu gelir­lerin 2021 yılı için 650 Bin Lirayı, 2022 yılı için 880 Bin Lirayı, 2023 yılı için 1.9 Milyon Lirayı ve 2024 yılı için 3 Mil­yon Lirayı geçmesi halinde bunlar yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zo­rundadır. Yıllık beyanname verilmesi durumunda, beyan edilen gelirler üze­rinden hesaplanan gelir vergisinden, spor kulüpleri tarafından vergi dairesi­ne ödenmiş olması şartıyla kesilen ver­giler mahsup edilir.”

Sporcular izaha davet edilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı verile­rine göre, son üç yılda 5 Milyar Liralık kayıt dışı gelir saptanan sporcular Ge­lir İdaresi Başkanlığı tarafından “izaha davet” edilerek neden beyanname ver­mediklerinin açıklanması istenilecek. Kendilerine izaha davet yazısı gönderi­len sporcular, yazının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde izah değer­lendirme komisyonuna yazılı veya söz­lü açıklama yapabilirler. İzahı yeterli görülmeyen ve kabul edilmeyen spor­cuların kayıt dışı bıraktıkları gelirleri ile ilgili olarak beyanname vermemele­ri halinde incelemeye ya da takdir ko­misyonuna sevk işlemi yapılarak mat­rahları takdir edilecektir.

Beyan uygulamasının sorunları

Daha önce beyanname vermemiş ve net ücretlerle anlaşma yapmış, tevkifa­ta dahi muhatap olmamış olan bir sek­törün disipline edilerek beyanname vermesinin kolay olmayacağını düşün­mekteyiz. Ayrıca bir yıl veya daha kısa sürede ülkemizde kalmış ve beyana ta­bi ücret geliri elde etmiş yabancı spor­cuların beyanname vermeden ülkeleri­ne dönmüş olmaları halinde bunların vergilendirme ile ilgili tebliğ ve tahsilat problemlerinin yaşanmaması kaçınıl­mazdır. Bize göre vergilemede eşitlik ve adalet ilkelerine uygun olarak spor­cuların elde ettikleri gelirler farklı bir vergilendirme esasına tabi olmayıp üc­retlerin vergilendirilmesi esasına göre vergiye tabi tutulmalıdır.

Mahmut Bülent YILDIRIM

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/sporcular-da-maliyenin-radarinda/750093

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Kullanıcı Yönetimi/Alt Kullanıcı Hizmetinin Dijital Vergi Dairesinde Kullanıma Açıldı 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 552 Sıra No.lu…
  • Savcılıklarda Vergi Ceza Raporları Patladı Son dönemlerde başta akaryakıt sektörü olmak üzere, zannımca alınan prensip…
  • Sporcular da Maliye'nin Radarında Hazine ve Maliye Bakanlığı tara­fından kayıt dışı ekonomi ile mü­cadele…
Top