Değerli okurlar yapılan alışverişler karşı­lığı fiş, fatura vb belgeleri almayana ve vermeyene yönelik olarak uygulanacak ağır cezalar gündemdeki sıcaklığını koruyor. Söz konusu cezalarla ilgili kanuni düzen­leme 7524 Sayılı kanunla 02.08.2024 tari­hinde yürürlüğe girdi.

Uygulamanın usul ve esasları ise 9 Eylül günü Gelir İdaresi tara­fından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Teb­liğ Taslağında belirtilmiş olup alışverişlerde fiş veya fatura vb belgeler ile Hazine ve Ma­liye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi halin­de alıcı ve satıcıya ayrı ayrı Özel Usulsüzlük Cezası kesilecek. Söz konusu belgeleri dü­zenlememeye devam eden satıcılara ise ar­tırımlı ceza uygulanacak.

Nihai tüketiciler beş bin lira cezayla karşılaşabilirler

Gerek kanuni düzenleme gerekse tebliğ taslağına göre, mükellef olmayan nihai tü­keticilerin, fatura, gider pusulası, müstah­sil makbuzu, serbest meslek makbuzu, pe­rakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve giriş ve yolcu taşıma biletlerini almadık­larının tespit edilmesi halinde Vergi Usul Kanunun 353. maddesine göre, bunlara her bir belge için 5.000 Türk lirası özel usulsüz­lük cezası kesileceği düzenleniyor. Nihai tü­keticiler tarafından idarenin bilgisine gir­meden önce belgenin düzenlenmediğinin belgenin düzenlenmesi gereken tarihi ta­kip eden beş iş günü içerisinde idareye bil­dirilmesi durumunda nihai tüketicilere özel usulsüzlük cezası kesilmez.

Cezalar 6 kata kadar artırılabilecek

Düzenlenmesi gereken belgelerin düzen­lenmemesi halinde bunları düzenlemek zo­runda olanlara her bir belge için 10 bin lira­dan az olmamak üzere bu belgelere yazılma­sı gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesi­lir.

Ayrıca bu belgelerin bir takvim yılı içeri­sinde birden fazla düzenlenmediğinin tes­piti durumunda, özel usulsüzlük cezaları 2/8/2024 tarihinden itibaren artan tutarda uygulanacaktır. Özel usulsüzlük cezasının belirlenmesinde tespit sayısı her bir bel­ge bazında ve takvim yılı esas alınarak ta­kip edilecektir. Buna göre maddede belirti­len belgeleri düzenlemeyen mükelleflere ilk tespitte 10 bin lira, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespit­te 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira ve altıncı tespitten sonra ise 100 bin lira ceza uygulanabilecek.

Öte yandan; belgelerin düzenlenmediği­nin işlemin muhatapları tarafından, idare­nin bilgisine girmeden önce belgenin dü­zenlenmesi gereken süreyi takip eden beş iş günü içerisinde idareye bildirilmesi du­rumunda, belgeleri düzenlemek zorunda olanlar adına özel usulsüzlük cezası üç kat, bu belgeler yerine başka belgelerin düzen­lenmesi halinde, belgeleri düzenlemek zo­runda olanlar adına özel usulsüzlük cezası iki kat, bu belgelerin yerine başka belgelerin düzenlendiğinin işlemin muhatapları tara­fından beş iş günü içerisinde idareye bildi­rildiği durumlarda, söz konusu belgeleri dü­zenleyenlere söz konusu cezalar altı kat ola­rak uygulanır.

Örneğin; yapılan denetimde Market sahi­bi tarafından düzenlenmesi gereken 5-TL tutarında bir adet faturanın yerine vergi usul kanunda yer almayan bir belgenin dü­zenlendiği tespit edilmiştir. Alıcı tarafın­dan kendisine belge düzenlenmediğinin sü­resinde idareye bildirildiği ve söz konusu tespitin altıncı tespit olduğunu varsayalım. Mükellef adına altıncı tespit dolayısıyla ke­silmesi gereken ceza tutarı olan 100 bin lira­nın 6 katı olan 600 bin lira ceza kesilecektir.

Mahmut Bülent YILDIRIM

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/5-liralik-alisveris-icin-600-bin-lira-vergi-cezasi-kesilebilir/746577

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Yabancı Uyrukluların Çalışma İzni İçin 2024 E-İzin Başvuru Kılavuzu Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Yayımlandı 2024-e-izin-basvuru-kilavuzu-12-09-2024 pdf olarak indirmek için Tıklayınız
  • Fiş/Fatura Alınmadı Diye 5 Bin Lira Cezanın Kesil(eme)mesi Sorunsalı Fiş/fatura almak kanunen zorunlu mu? Fiş/fatura almama/vermeme ya da IBAN…
  • 7000 Günle Kıdem Tazminatı Alınır Emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayan işçiler kıdem tazminatı…
Top