Bu konularda kö­tü bir tecrübe yaşamamışsa­nız, elinizdeki belge­lerin verdiği güven ve­ya eskilerin tabiriy­le “Ham yemedim ki karnım ağrısın” rahat­lığıyla inceleme aşa­masında sadece fatu­ra, irsaliyeler ve banka ödeme dekontlarını, bazen kantar fişlerini de ilave ederek konuyu kapadığınızı dü­şünüyorsunuz.

Şayet henüz teda­rikçi nezdinde sahte belge düzen­leyicisi şeklinde bir rapor yoksa, vergi daireleri bu tür açıklamala­rı kabul ederek iade süreçlerinde sorun yaratmayabiliyor. Ancak bir VTR var ve siz o nedenle in­celeniyorsanız durumun çok ağır sonuçları olabiliyor.

Zaman zaman, size mal tedarik eden bir firmada yapılan bir in­celemede tedarikçinin alım fa­turaları sorunlu ise, tedarikçiye sahte fatura düzenleyicisi teşhisi konulabiliyor. Bir tedarikçi sahte belge düzenleyicisi olarak kabul edilerek rapor düzenlenmişse, o tedarikçiden mal alan, satan tüm şirketler sahte belge kullanan olarak incelemeye alınıyor.

Alt incelemeler sırasında çoğu zaman sadece o (sahte belge dü­zenleyicisi teşhisi konmuş) te­darikçiden almış olduğunuz bel­geler kayıtlarınızda var mı ? yok mu? ona bakılıyor. Sizin açıkla­malarınız çoğu zaman, inceleme elemanları gözünde sadece sizin o belgeleri bilerek kullanıp kul­lanmadığınızı anlamak, dolayı­sıyla savcılığa suç duyurusun­da bulunup bulunmamaya karar vermek için önem taşıyor.

Hangi alametler görülürse alarm düğmesine basmalı:

1-Size mal veya hizmet satan şirket incelenmiş, sahte belge düzenleyicisi veya kullanıcısı ol­duğu iddiası ile hakkında rapor tanzim edilmiş ve siz de o neden­le incelemeye alınmışsanız konu­nun çok büyük bir soruna dönüş­me potansiyeli var demektir.

2-Vergi iade/mahsup sürecinde bir kısım tedarikçi faturaları­nın indirimden çıkarılması, dü­zeltme beyanı ile ödeme yapma­nız isteniyorsa, rakamın büyük­lüğünden önce konuyu etraflıca bir değerlendirmekte fayda var.

3- Şayet yapılan inceleme sıra­sında sorulan sorulardan, şir­ketinizin sahte belge düzenleyi­cisi olduğu şüphesi altında oldu­ğunu anlamışsanız.

4- Şayet inceleme elemanı, si­zin mal veya hizmet aldığınız bir şirketle ilgili sahte belge dü­zenleyicisi olduğu iddiası ile ra­por düzenlendiği bilgisi veriyor ve soruları ile şirketinizin sah­te belge kullanıp kullanmadığını anlamaya çalışıyorsa.

5- Müşterilerinize vergi daire­since yazı yazılmış ve sizin fa­turalarınızın gerçekliği sorgula­nıyorsa.

6- İnceleme, sürmekte olan bir davada dile getirilen husus­lar nedeniyle Cumhuriyet Savcı­lığı’nın isteği üzerine başlamışsa.

7- Mal veya hizmet satın aldığı­nız bir şirketle ilgili olarak si­ze, aldığınız mal veya hizmetin gerçekliğini açıklama talebiyle vergi dairesinden bir yazı gel­diyse.

8- İnceleme arama ile başla­mışsa.

9- İnceleme şikayet üzerine başlamışsa, ortada normal dışı bir durum var demektir.

Bu vb. göstergeler varsa he­men alarm düğmesine basın.

Şirketinizce yapılması gereken çalışmalar?

1-Ödemenin banka kanalıyla, faturayı düzenleyen şirketin banka hesabına yapılmış olması, işin sadece başlangıç noktasıdır. Bu konuda da problem varsa so­run daha da büyük demektir.

2-Şirketin tüm birimlerinde, problemli satıcı şirketin var­lığı, malın ya da hizmetin o şir­ketten alındığını ortaya koyma­ya destek olacak her türlü dokü­man faydalı olacaktır.

Şirketteki iş akış şemaları gözden geçirilerek, tüm depart­manlardaki kayıt sistemleri ve yazışmalar da göz önünde tutu­larak dipli bucaklı bir çalışma yapılmalı.

3- Konu tek elden yönetilmeli ve inceleme elemanının sor­duğu sorulara, öncelikli iş mua­melesi yapılıp, her yönüyle dört başı mamur cevaplar verilmeye çalışılmalı.

İnceleme sırasında yapılacak açıklamalar, verilecek belgeler, tutanakta yer alacak ifade ve tu­tanak eki belgelerde olabildiğin­ce detaya yer verilmeli.

4- Özel esaslara alınmış iseniz, şirket müşterilerine sizinle ilgili yazı gidebileceği için on­lara yapılacak açıklamalar ha­zırlanmalı, tek elden, standart, müşterilerinizi teskin edici bil­gi verilmeli, müşteri özel esas­lar iletişim yönetimi programı­nız olmalı ve devreye sokulmalı.

5- KDV iadesi alıyorsanız bir süre (listeden çıkana kadar) sorun yaşayacaksınız. Banka­nızla yüksek teminat (4 kat) ve­rebilme hususunu konuşmalı­sınız.

6- Sorunlu şirketle ilişkinin za­manaşımı içindeki büyük­lüğü tespit edilmeli. Tüm yıllar için belge, bilgi toplama süreci başlatılmalı.

7- Sorunlu şirketle ilişki kuru­lup bilgi alınmalı. Sorunlu şirketle ilişki devam ediyor ve devam edecekse ileriye dönük daha detaylı, farklı ne gibi belge­ler alınabilir bakılmalı.

8-KDV stopaj sistemine geçiş düşünülmeli, araştırılmalı.

9-Şirketlerde çok sayıda e teb­ligat kazasına şahit oluyo­ruz. E tebligat kontrolü işten ay­rılmalar, tatil ve hastalıklar da gözetilerek sürekli kontrol edil­diğinden emin olunmalı.

Zeki GÜNDÜZ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/tedarikci-faturalarinda-yasanan-sorunlar-can-yakacak/745145

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • MÜKELLEF LEHİNE KESİNLEŞMİŞ VERGİ MAHKEME ( VERGİ MAHKEMESİ KARARI- BÖLGE İDARE MAHKEMESİ İSTİNAF KARARI - DANIŞTAY TEMYİZ KARARI) KARARLARI CEZA MAHKEMESİ KARARLARINI ETKİLER Mİ? (ANAYASA MAHKEMESİ KARARI 2019/4 Esas No, Karar: 04.11.2021- Resmi Gazete…
  • TİCARİ REKLAM HİZMETLERİ KDV - GELİR / KURUMLAR VERGİSİ TEVKİFATI A) KDV i. YURTİÇİ TİCARİ REKLAM HİZMETİ ALIMLARINDA 3/10 KDV…
  • İSTEĞE BAĞLI KDV TAM TEVKİFAT UYGULAMASI - MÜTESELSİL SORUMLULUKTAN KORUNMAK İÇİN KULLANILABİLİR BİR YÖNTEM - 1) Alıcı İle Satıcı Arasında YAZILI Bir SÖZLEŞME Yapılması Gerekir.…
Top