İş Kanunu'nun 24. maddesinde işçinin sağlık sorunları nedeniyle iş akdini feshetmesi iki durumda düzenlenmiştir.

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

Burada işçinin dikkat etmesi gereken önemli noktalar:
✅ Sağlık sorunları nedeniyle iş akdini fesheden işçinin bu durumu kanıtlaması gerekir. Sağlık durumunu gösterir sağlık kurulu raporu alınması gerekir.
✅Sağlık sorunu işin niteliğinden kaynaklanmalıdır. Örneğin: Depo sorumlusu olarak çalışan işçinin ağır kaldırmasının bel ağrılarına, fıtık gibi rahatsızlığa yol açması veya mevcut hastalıklarının artmasına neden olması gibi.
✅İşçi kendisinde değil de beraber çalıştığı işçiler de veya işverenin bulaşıcı hastalığının bulunması durumunda haklı nedenle fesih edilmesi durumunda işveren bu durumun aksini ispat etmelidir.
✅İşçi işverene heyet raporunu göstererek işin sağlığını bozduğunu belirtmeli, işverenden durumuna uygun başka bir görev istemelidir. İşveren bu durumda işçiye verebileceği görev varsa vermelidir.
✅İşyeri hekimi bulunması durumunda görüş alınmalı işçinin çalışabileceği iş/göreve uygun olarak çalıştırılmalıdır.
✅Sözleşmenin belirli, belirsiz olması sağlık sorunları nedeniyle fesihte hak kaybına yol açmaz.
✅İşçinin durumunu sözlü olarak belirtmesi üzerine işveren mutlaka sağlık kurulu raporu istemeli, işçinin sözlü beyanına göre fesih işlemine gitmemelidir. Ancak işveren işçinin sözünü esas alarak daha hafif işlerde çalıştırabilir.

Diğer Notlar:
? Kıdem tazminatına hak kazanılır (Kıdem yılı şartı sağlanıyorsa)
❎ İhbar tazminatı talep edilemez
✅Ücret, fazla çalışma, prim, ikramiye gibi alacakları varsa ödenmeli
✅Kullanılmayan yıllık izinleri varsa ücretinin ödenmesi gerekir.
✅İşsizlik ödeneğinden yararlanılır.
?‍? 24 SGK çıkış kodu kullanılır.

Diğer Önemli Notlar:
⛔ İşçinin sık sık rapor alması bu kapsamda değerlendirilmemelidir.
⛔ Tek hekimden alınmış rapor ve istirahat raporuna dayanarak 24/1 e göre işlem yapılmaz.
⛔ Raporda belirtilen durumlar, işin yapılmasına engel teşkil etmiyorsa veya hastalık işten kaynaklanmıyorsa veya tedavi olunan hastalığı iş nedeniyle nüksetmiyor veya artmıyorsa işçi burada sağlık sorunlarını öne sürüp haklı nedenle fesih yapamaz.
⛔İşçinin raporda belirtilen hastalığı ile raporu veren doktorun konusunda uzman olması da gerekir. Örneğin: Kalp rahatsızlığı nedeniyle göz doktorundan rapor alınması gibi :)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2025 HESAP DÖNEMİ ÖDENECEK KURUMLAR VERGİSİ A) Asgari Kurumlar Vergisi Hesabı* Asgari Kurumlar Vergisi Matrahı= Ticari…
  • Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışması Hakkında GİB Duyurusu ELEKTRONİK BELGE SİSTEMLERİNDE YAPILACAK PLANLI BAKIM ÇALIŞMASI HAKKINDA DUYURU 19.09.2024…
  • GİB, Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü Yayımlandı Vergi cezalarında indirim; mükellefler veya vergi sorumluları adına kesilen cezalar…
Top