Yatırımcıya İlişkin Vergisel Avantaj: Yatırımın Organize Sanayi Bölgesinde Gerçekleştirilmesi Gerçekleştirilmesi Halinde Yatırım Teşvik Kapsamında Desteklerden Ve Bölgenin BİR ALT BÖLGESİNDE Sağlanan Oran Ve Sürelerde Yatırım Desteklerinden, İndirimli Kurumlar Vergisinden Yararlanabilir.

Organize Sanayi Bölgelerine İlişkin Vergisel Hükümler

K. No

Kanun

Madde

Hüküm

4562

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu

21

OSB Tüzel Kişiliği, Bu Kanunun Uygulanması İle İlgili İşlemlerde Her Türlü Vergi, Resim Ve Harçtan Muaftır. 

213

Vergi Usul Kanunu

72

Arsalara Ait Asgarî Ölçüde Birim Değer Tespitinde Takdir Komisyonu; …... (İlgili Olduğu Arsalara İlişkin Takdir Komisyonlarına Organize Sanayi Bölgesini Temsilen Bir Üye) ….. Kurulur.

5520

Kurumlar Vergisi Kanunu 

4/(1)-n

Organize Sanayi Bölgeleri, Tüzel Kişilikleri İtibarıyla Kurumlar Vergisinin Konusuna Girmemektedirler. Organize Sanayi Bölgeleri İle Küçük Sanayi Sitelerinin Alt Yapılarını Hazırlamak Ve Buralarda Faaliyette Bulunanların; Arsa, Elektrik, Gaz, Buhar Ve Su Gibi Ortak İhtiyaçlarını Karşılamak Amacıyla Kamu Kurumları Ve Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları İle Gerçek Ve Tüzel Kişilerce Birlikte Oluşturulan Ve Kazancının Tamamını Bu Yerlerin Ortak İhtiyaçlarının Karşılanmasında Kullanan İktisadî İşletmeler Kurumlar Vergisinden Muaftır. 

32/A

Bakanlar Kurulu, Kanunun 32/A Maddesinin İkinci Fıkrasının (A) Bendi..... Organize Sanayi Bölgeleri.... Yapılan Yatırımlara …...Yatırım Ve İstihdam Büyüklüklerini Belirlemeye Yetkilidir.

Yatırımın Organize Sanayi Bölgesinde Gerçekleştirilmesi Halinde Yatırım Teşvik Kapsamında Desteklerden Ve Bölgenin Bir Alt Bölgesinde Sağlanan Oran Ve Sürelerde Yatırım Desteklerinden, İndirimli Kurumlar Vergisinden Yararlanabilir.

OSB’lerde Tamamen Veya Kısmen Bedelsiz Tahsis Uygulaması, En Az 10 Kişilik İstihdam Öngören Yatırımlara Girişen Gerçek Veya Tüzel Kişilere OSB’lerdeki Parsellerin Tamamen Veya Kısmen Bedelsiz Tahsisine İmkân Sağlamaktadır.

3065

Katma Değer Vergisi Kanunu

13-j

Organize Sanayi Bölgeleri İle Küçük Sanayi Sitelerinin Su, Kanalizasyon, Arıtma, Doğalgaz, Elektrik, Haberleşme, Yenilenebilir Ve Diğer Enerji Tesisleri İle Yol Yapımına Ve Küçük Sanayi Sitelerindeki İşyerlerinin İnşasına İlişkin, Bunlara Veya Bunlar Tarafından Oluşturulan İktisadi İşletmelere Yapılan Mal Teslimleri İle Hizmet İfaları KDV’den Tam İstisnadır.

17/4-k

Organize Sanayi Bölgeleri İle Küçük Sanayi Sitelerinin Kurulması Amacıyla Oluşturulan İktisadi İşletmelerin Arsa Ve İşyeri Teslimleri KDV’den Kısmi İstisnadır.

29/02.

Bir Vergilendirme Döneminde İndirilecek Katma Değer Vergisi Toplamı, Mükellefin Vergiye Tâbi İşlemleri Dolayısıyla Hesaplanan Katma Değer Vergisi Toplamından Fazla Olduğu Takdirde, Aradaki Fark Sonraki Dönemlere Devrolunur Ve İade Edilmez. Şu Kadar Ki, 28 İnci Madde Uyarınca Cumhurbaşkanı Tarafından Vergi Nispeti İndirilen Teslim Ve Hizmetlerle İlgili Olup İndirilemeyen Ve Tutarı Cumhurbaşkanınca Tespit Edilecek Sınırı Aşan Vergi, .......Organize Sanayi Bölgelerinden Temin Ettikleri Mal Ve Hizmet Bedellerine İlişkin Borçlarına Mahsuben Ödenir.

488

Damga 

Vergisi Kanunu

2 Sayılı Tablo

Organize Sanayi Bölgelerinde Bulunan Arsaların Tahsisine İlişkin Olarak Düzenlenen Sözleşmeler Ve Taahhütnameler Damga Vergisinden İstisnadır.

492

Harçlar 

Kanunu

59/n

Organize Sanayi Bölgelerinde Yer Alan Gayrimenkullerin İfraz Veya Taksim Veya Birleştirme İşlemleri, Söz Konusu Bölgelerde Bulunan Arsaların Tahsisi Nedeniyle Şerhi Gerektiren İşlemleri İle Bu Arsa Ve Üzerine İnşa Edilen Binaların Tahsis Edilene Devir Ve Tescili İşlemleri Ve Cins Değişikliği İşlemleri Harçtan Müstesnadır.

1319

Emlak 

Vergisi 

Kanunu

4/m

Organize Sanayi Bölgelerinde Yer Alan Binalar Bina Vergisinden Daimi Olarak Muaftır.

15/d

Organize Sanayi Bölgeleri İçin İktisap Olunduğu Veya Bu Bölgelere Tahsis Edildiği Kabul Edilen Arazi (Sanayici Lehine Tapudaki Tescilin Yapılacağı Tarihe Kadar) Geçici Olarak Arazi Vergisinden Muaftır:

2464

Belediye 

Gelirleri

 Kanunu

80

Belediye Sınırları Ve Mücavir Alanlar İçinde İmar Kanununa Göre İlk Kez Yapılan Veya İstek Üzerine Gerçekleştirilen Müteakip Parselasyon İşlemlerinde Teşvik Belgesine Haiz Olan Organize Sanayi Bölgeleri “Parselasyon Harcı”ndan Müstesnadır.

80/f

Organize Sanayi Bölgeleri İle Sanayi Ve Küçük Sanat Sitelerinde Yapılan Yapı Ve Tesisler Bina İnşaat Harcı Ve Yapı Kullanma İzni Harcından Müstesnadır.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Asgari Kurumlar Vergisinin Detayları Netleşiyor İlk Defa Faaliyete Başlayan 3 Yıl Muaf Temmuzda yasal altyapısı…
  • Yabancıların Türkiye'de Şirket Kurması Kolaylaştırılıyor Yabancı girişimcilerin Türkiye'ye erken aşama şirket kurmasını kolaylaştıracak vize programı…
  • Miras Paylaşımı Ve Tapu İşlemlerinde Önemli Değişiklik Yapıldı! Ülkemizde milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren miras hukukunda önemli bir değişiklik…
Top