* Tüm Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme ve ödenme son günü 13 Eylül 2024 Cuma’dır.
 
* 2023 dönemi brüt satışlar toplamı 50 milyon TL’nin üstünde olan mükellefler için; ED düzeltmesi yapılacak ve Geçici Vergi Beyannamesi ekinde bilanço verilecektir.
 
* 2023 dönemi brüt satışlar toplamı 50 milyon TL’nin altında olan mükellefler için; geçici vergi dönemlerinde ED düzeltmesi uygulanmayacak, bilanço hazırlanmayacak ve Geçici Vergi Beyannamesi önceden olduğu gibi Gelir Tablosu ile birlikte verilecektir. Bu mükellefler için yıllık ED yapılacaktır.
 
* İşlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükelleflerin cirosu ne olursa olsun ED yapma zorunlulukları devam etmektedir.
 
* Son düzenlemeye göre brüt satışlar toplamı 50 milyon TL’nin altında olduğu halde, ED yapmış ve Geçici Vergi Beyannamesi verilmiş olan mükellefler için;
 
1. İkinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerini, enflasyon düzeltmesi öncesi oluşan kar veya zarara göre geçici vergi matrahlarını düzelterek vermeleri gerekmektedir. Düzeltme işlemlerinin beyanname verme süresi içinde yapılması durumunda herhangi bir vergi cezası veya gecikme faizi ödenmeyecektir.
 
2. Düzeltme işleminde ED’ne ilişkin yasal defter kayıtlarının (yevmiye kayıtları) düzeltilmesine gerek yoktur.
 
3. ED’nden kaynaklı kar veya zarar farkı, düzeltme beyannamesinde duruma göre "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" veya "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler Bölümünü Diğer İndirimler" kısmında gösterilecektir.
 
*Ancak brüt satışlar toplamı 50 milyon TL’nin altında olduğu halde, ED yapmış ve Geçici Vergi Beyannamesini vermiş olanlar gerekmiyorsa düzeltme yapmayın. Yıl sonu KV veya YGV beyannameleri için ED yapılacağından, sonuç olarak düzeltme yapılmış olması yıl sonu bilanço değerlerini değiştirmeyecektir.*
 
(BDP’nda güncelleme yapılmıştır: https://dijital.gib.gov.tr/duyurular#4/741)
 
Güney Yılmaz
Adana SMMM Oda Başkanı

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Danıştay’dan Ek Vergi Ödeyen Şirketlere Bir Kötü Haber Daha! Ek vergi, Yüzyılın Vergi Affı ve Borç Yapılandırma Kanunu olarak adlandırılan 7440…
  • EUROBOND VE VERGİLENDİRİLMESİ EUROBOND, Devletin ya da şirketlerin, yurtdışı piyasalarından borç para temin…
  • Kanunlarla Türk Vatandaşlarına Hasredilen ve Yabancıların Çalışmalarının Yasak Olduğu Meslek ve Görevler Özel Güvenlik Şirketleri İçin Kurucu, Yönetici, Eğitici ile Şirket Tüzel…
Top