Sosyal medyaya yansıyan rakamlar doğruysa 1 mil­yon mükellef, son VUK Tebli­ği öncesi geçici vergi beyanını enflasyon düzeltmesi yaparak vermiş. Şimdi onlardan bu be­yanlarını 13 Eylül’e kadar dü­zelterek tekrar vermeleri is­tenmekte, aksi taktirde cezalı işlemle karşı karşıya kalabile­cekleri uyarısı yapılmaktadır.

Meslek mensupları haklı bir kızgınlık ve tepki ile düzeltme konusunda isteksizlik gösteri­yorlar. Mali İdarede bu süreçte neler yaşandı detaylarını bilmi­yoruz. Eminiz ki Mali İdarede­ki gecikmenin nedeni mükel­leflere ve muhasebe camiasına eziyet olsun değildir.

Ben geç reaksiyonları öteden beri siyasi karar sürecinin ya­vaşlığına bağlamanın daha doğ­ru bir tespit olacağı kanısında­yım. En önemli eleştirim siyasi karar süreçlerinin başta Tür­mob olmak üzere mesleki orga­nizasyonları dinler gibi yapıp hiç dikkate almamaları, sadece kendi akredite ettikleri kanal­lardan gelen mesaj, talep ve de­ğerlendirmelere kulak verme­leridir. İş dünyasının süreci et­kileyebilecek mekanizmaları da hızlı işlemediği, belki bu konu­ları önemsemediği için bu tür kazalar sıklıkla yaşanmaktadır.

Biraz serin kanlılıkla olayın detaylarına bakmakta ve olası davranışların getiri ve götürüsü üzerinde dü­şünmekte fayda olabilir.

Öncelikle bir tespit ya­parak başlamakta fayda var. Enflasyon düzeltme­si 2023 yıl sonu brüt ge­lirleri 50 milyon TL’nin altında kalan mükellef­ler için sadece ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri için yapılmayacak, yıl sonunda yapılacaktır.

Mükelleflerin bir kısmı bu düzeltme nedeniyle daha az ge­çici vergi öderken bir kısmı da­ha fazla geçici vergi ödemek du­rumunda kaldı. Dolayısıyla tüm mükellefler geçici vergiden ay­nı şekilde etkilenmediler.

Normalde vergi çıkmayacakken düzeltme nedeniyle vergi çıkanlar

Bu grubu da çıkan ilave vergi­nin büyüklüğüne göre ilave ver­gi tutarı yüksek olanlar, düşük olanlar şeklinde iki gruba ayır­mak mümkündür. Ben bu gru­bun şayet kendiliğinden düzelt­me yapmamayı seçmesi halinde ille düzeltme yap diye zorlan­masını anlamsız buluyorum. Bu grup düzeltme yapmasa, sonra­dan bir inceleme yapıldığında olsa olsa bunlara iade (düzelt­meme nedeniyle uygulanacak usulsüzlük cezası bir yana)çıkar.

Doğal olarak bu gruptaki mü­kellefler rakamda büyükse be­yanlarının düzeltilmesini is­teyeceklerdir. Ancak düzeltme iade gerektirdiği için çok büyük bir ihtimalle iade prosedürü nedeniyle, eğer özel bir düzen­leme yapılmazsa iade vergi in­celemesi neticesinde yapılabi­leceğinden yıllık beyana kadar bu iadeleri alabilmeleri de im­kân dahilinde olmayacaktır.

Vergi çıkacakken düzeltme nedeniyle vergi çıkmayan veya daha vergi çıkanlar

Bu grup düzeltme yapmama­sı halinde sonradan yapılacak incelemelerden en fazla etkile­necek grup olacak.

Geçici vergi tarhiyatlarında vergi aslı aranmaz

Geçici vergilerle ilgili yıllık beyan sonrası bir fark(beyan ve ödenmesi gereken geçi­ci vergi olduğu ancak be­yan edilmediği) tespit edi­lirse, vergi aslı aranmaz sa­dece cezası aranır. Aslı için beyan gününe kadar gecik­me faizi hesaplanır. Ceza için uzlaşma yolu açık. Bü­yük bir ihtimalle bu geçi­ci vergiler için uygulana­cak cezalar sembolik tutar­lar kalacak şekilde uzlaşılarak kapatılacaktır. Aslı üzerinden hesaplanacak faiz tutarı 13 Ey­lül ile Nisan beyanına kadar geçen süre için olacaktır.

İyi mükellef indirimi nasıl etkilenir?

Beyanını mevcut düzenleme­lere göre zamanında veren, iyi mükellefler, düzenli mükellef­ler, şimdi kızgınlıkla beyanları­nı düzeltmezlerse iyi mükellef indirimini kaybedebilirler mi?

Gelir Vergisi Kanunun mü­kerrer 121.maddesine göre, %5 uyumlu mükellef vergi indi­riminden yararlanan mükel­leflerin, öngörülen şartları ta­şımadığının sonradan tespiti hâlinde ilgili vergilendirme dö­neminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler (vergi ziyaı cezası uygulanmak­sızın) tarh edilir. Dolayısıy­la beyanını düzeltmeyen mü­kellefler, düzeltme neticesinde ilave bir ödeme çıkıyorsa fakat düzeltmemişlerse uyumlu mü­kellef indirimi nedeniyle elde ettikleri vergi avantajlarını fai­zi ile iade etmek zorunda kala­bilir ve gelecekte de bir süre ya­rarlanamayabilirler.

Dolayısıyla beyanı düzeltme veya düzeltmeme kararı verir­ken bu husus da dikkate alın­malıdır.

Yer darlığı nedeniyle bazı başka sorunlara da kısaca deyi­neyim.

1.İhtirazi kayıtla beyanda bulunmuşsanız

Geçici vergi beyanını bir ne­denle itirazı kayıtla vermişse­niz fakat şimdi düzeltme be­yanında bulunursanız, halen itiraz nedeniniz devam ediyor ve korumak istiyorsanız, dü­zeltme beyanını itirazı kayıtla vermek usuli problemler yara­tacak ve tartışmak istediğiniz konuyu tartışamadan usulden davayı kaybetme olasılığınız yükselecektir

2.Düzeltme beyanına ihtirazi kayıt koyacaksanız

Daha önce verdiğiniz beyan­da itiraz kayıt yok düzeltme be­yanına itirazı kayıt koyacak­sanız gene usul nedeniyle da­vanızın kaybedilme olasılığı yüksektir.

Zeki GÜNDÜZ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/1-milyon-gecici-vergi-beyaninin-duzeltilmemesi-iyi-mukellef-indirimini-etkileyebilir/744253

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Vergi Cezalarında İndirim Oranı Ve Şartları Belli Oldu Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi cezalarında indirim koşullarını açıklayan bir broşür…
  • Sermaye Piyasası Kurulu Kripto Platformlarına İlişkin Yeni Esasları Açıkladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto para platformlarına yönelik önemli düzenlemeler içeren yeni…
  • Sermaye Piyasası Kurulu "Payların İlk Halka Arzında Uygulanacak Satış Yöntemleri Ve Dağıtım Esaslarına İlişkin Kurul İlke Kararı"nı Duyurdu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), "payların ilk halka arzında uygulanacak satış…
Top