Cumhurbaşkanlığına yayına gönderilen 563 sıra numaralı VUK Genel Tebliğ tasağında 2023 yılı cirosu 50 milyon TL nin altında olan mükelleflerin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacakları belirtilmekte ve düzeltme işlemini yapmış olanların ise 3.kez uzayan beyanname verme süresine (13 Eylül 2024) tarihine kadar “düzeltme beyannamesi” vermesi durumunda cezai işlem yapılmayacağı belitiliyor.

Konuya ilişkin olarak acizane görüşlerimi paylaşmak isterim:

✅ Bu mükellefler de “yıl sonu” bilançoları yönünden halen enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğu bulunduğundan ( kanaatimce bu mükelleflerin tamamen enflasyon düzeltmesi dışında tutulması seçeneği kullanılmalıydı ) düzeltme beyannamesinin neden verilmesi gerektiğini anlamakta zorluk çekiyorum ? Kanaatimce Yıl sonunda da bu hesap mahsuplaşma yapılabilirdi.

✅Ayrıca bu mahsuplaşma ile birlikte, iade alacağı olacak mükelleflerin de herhangi bir vergi incelemesi olmaksızın iadesinin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Aksi durumda Vergi Denetim Kurulu’nun iş yükünde bir anda 1.500.000’dan daha fazla mükellefin vergi incelemesine girmesi söz konusu olur ki bu hem kurumlarımızın hem de mükelleflerimizin hiç de talep etmediği bir durum doğurabilir.

✅Düzeltme beyannamesi ile beyannamede ilgili düzeltme farklarının kanunun kabul edilmeyen gider veya ilave bir gelir olarak dikkate alınarak enflasyon düzeltmesi işlemlerinin sonuçlarının düzeltilmesi önerilmektedir. Konu bu işlemle sadece düzeltilmiş olur mu? Oysa ki gerek stokların gerek duran varlıkların maliyetleri içerisine giren enflasyon düzeltme farkları işletmelerde gider etkisini yaratmaya başlamış ve satış Kazancı veya zararının da tespitinde dikkate alınmıştır. bu şekilde yazılan giderler veya oluşan zarar veya düşük kar lar için de bir düzeltme işlemi olacak mıdır?

✅Burada düzeltme beyannamesini verilmesini gerektiren bir durum var mıdır ? düzeltme beyannamesi vergileme de bir “hatanın” olması durumunda yapılması gereken önemli bir işlemdir. bugüne kadar idarenin belirlemiş olduğu tüm kurallara riayet ederek beyannamelerini süresinde veren mükellefler hata mı yaptılar?

✅Bu düzenlemeler sonrasında artık mükellefler süresinde beyanname verme işlemini yerine getirirler mi ya da son dakikaya kalırlar mı? Endişem son dakikaya kalacakları yönünde.

Linkedin paylaşımından Alıntı yapılmıştır.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Vergi Cezalarında İndirim Oranı Ve Şartları Belli Oldu Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi cezalarında indirim koşullarını açıklayan bir broşür…
  • Sermaye Piyasası Kurulu Kripto Platformlarına İlişkin Yeni Esasları Açıkladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto para platformlarına yönelik önemli düzenlemeler içeren yeni…
  • Sermaye Piyasası Kurulu "Payların İlk Halka Arzında Uygulanacak Satış Yöntemleri Ve Dağıtım Esaslarına İlişkin Kurul İlke Kararı"nı Duyurdu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), "payların ilk halka arzında uygulanacak satış…
Top