Uzlaşma mü­essesesi ver­gi usul kanunun­da düzenlenmiş olup, mükellef­lerin ikmalen, re’sen veya ida­rece tarh edilen vergilere ilişkin vergi ziyaı ceza­ları ile kanunen belirlenmiş tutarı aşan usul­süzlük ve özel usulsüzlük ce­zaları ile ilgili olarak yargıya başvurmadan, vergi idaresi ile anlaşmak amacıyla başvuru­lan idari bir çözüm yoludur.

Uzlaşma müessesesi tarhi­yat öncesi uzlaşma ve tarhiyat sonrası uzlaşma olmak üzere ikiye ayrılır. 7524 sayılı kanu­nun 14 üncü maddesi ile vergi usul kanununda değişiklik ya­pılarak vergi aslı tarhiyat ön­cesi ve tarhiyat sonrası uzlaş­ma kapsamından çıkarılmış olup vergi ziyaı cezaları ile ka­nunla belirlenen tutarı aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için ise uzlaşma hak­kı devam etmektedir.

Kanun 02.08.2024 tarihinde yürür­lüğe girmiş olup, 02.08.2024 tarihinden önce uzlaşma ta­lep edildiği halde henüz uzlaş­ma günü verilmemiş, uzlaş­ma günü verilmiş ancak uz­laşma görüşmesi yapılmamış ya da çeşitli nedenlerle uzlaş­ma günü ertelenmiş veya uz­laşma talep süresi geçmemiş olan vergi ve cezalara ilişkin eski hükümler uygulanacak­tır. Düzenleme uyarınca vergi aslına dava açma hakkı devam etmekte olup, davanın mükel­lef lehine kesinleşmesi halin­de uzlaşılan cezaların ne ola­cağına ilişkin durum belirsiz­liğini korumaktadır.

Uygulamada vergi asıllarında uzlaşma olmuyordu

7524 sayılı kanun düzenle­mesi öncesinde vergi asılları kanunen uzlaşma kapsamı­na girmesine rağmen, uzlaş­ma komisyonları genellikle vergi aslında indirim yapmı­yor, vergi ziyaı cezaları ile özel usulsüzlük cezalarında ise yüzde 80 le yüzde 90 oranla­rında indirim yapılıyordu. Ka­nun gereği vergi aslının uz­laşma konusu olması, vergiye bağlı olarak hesaplanan vergi ziyaı cezasında uzlaşıldığın­da, vergi aslının da dava ko­nusu yapılma imkânı ortadan kalkıyordu. Yani uzlaşmaya vergi aslı ve vergi cezası bir­likte konu edildiğinden dola­yı vergide ve cezada ayrı ayrı uzlaşma veya dava etme hakkı bulunmuyordu.

Vergi aslına dava açılması halinde cezalar ne olacak

Vergi usul kanununda yer alan düzenleme uyarınca üze­rinde uzlaşılan ve tutanakla tespit olunan hususlar hak­kında dava açılmaz ve hiçbir mercie şikâyette bulunamaz. Vergi asıllarına dava açma hakkı var, cezalarda uzlaşıla­ma vaki olmaz ise onlar için de dava açma hakkı olduğu­nu unutmayalım.

Vergi as­lının dava konusu yapılması ve mükellef lehine kesinleş­mesi halinde ilginç bir durum ortaya çıkmış olacak. Bu du­rumda vergi aslı hukuken or­tadan kalkmış, cezası ise uz­laşılmış haliyle tahsil edilmiş veya tahsil edilmeye çalışılı­yor olacak. 7524 sayılı kanun sonrası bu duruma ilişkin her hangi bir düzenleme yapılma­mış bulunuyor. Bize göre ver­gi aslını ortadan kaldıran ke­sinleşmiş bir mahkeme kara­rı olması halinde vergi aslına bağlı olarak kesilen cezalar dayanaksız kaldığından dola­yı bu cezaların düzeltme hü­kümlerine göre vergi dairesi tarafından düzeltilebilmesi­ne yönelik düzenleme yapıl­ması yerinde olacaktır. Diğer bir durum, vergi aslına dava açılması, cezalarda ise uzlaş­manın vaki olmaması ve ce­zaya da dava açılması duru­mudur.

Bu durumda vergi aslı için ayrı bir dava ceza için ayrı dava açılmış olacak. Bu tür da­valar ise hukuk danışmanla­rının görüşleri doğrultusun­da İYUK hükümlerine göre re’sen veya talep üzerine bir­leştirilebilir. Son olarak uz­laşılan tutarın kanuni ödeme sürelerinde ödenmesi halinde uygulanan ilave %25 oranın­daki indirimin de yürürlükten kaldırıldığını hatırlatalım.

Mahmut Bülent YILDIRIM

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/vergide-uzlasma-kaldirildi-cezalar-ne-olacak/743741

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Vergi Cezalarında İndirim Oranı Ve Şartları Belli Oldu Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi cezalarında indirim koşullarını açıklayan bir broşür…
  • Sermaye Piyasası Kurulu Kripto Platformlarına İlişkin Yeni Esasları Açıkladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto para platformlarına yönelik önemli düzenlemeler içeren yeni…
  • Sermaye Piyasası Kurulu "Payların İlk Halka Arzında Uygulanacak Satış Yöntemleri Ve Dağıtım Esaslarına İlişkin Kurul İlke Kararı"nı Duyurdu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), "payların ilk halka arzında uygulanacak satış…
Top