7524 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi indirim yasağına bir yenisi eklenmiştir.

Yeni yapılan düzenlemeye göre,

i.   Beş takvim yılı boyunca indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi altıncı takvim yılı artık indirilemeyecektir.

ii.  Beş takvim yılı geçtikten sonra Devlet artık KDV yi KDV olarak görmemektedir.

iii. Beş yılı, 60 ay olarak değil, takvimin yılları olarak anlamak gerekir. Dolayısıyla KDV nin KDV liğini yaşayabileceği süre 60-71 ay olabilecektir

iv.  5 yıldan sonra Devreden KDV tutarının ne kadarının 5 yıl öncesinden geldiğini, aradaki aylarda ödenecek KDV çıkıp çıkmadığına, indirimi yasaklanacak KDV tutarının son aya ait KDV tutarından büyük olup olmadığına bakarak belirlemek gerekir.

v.   5 yıl sonra mevcut Sonraki Döneme Devreden KDV katma değer vergisi hesabından çıkarılarak özel bir hesaba alınacaktır.

vi.  Özel hesaba alınan sonraki döneme devreden katma değer vergisi, vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır

vii. Özel hesaba alınan atıl KDV, üç yıl içinde mükellefler tarafından ‘gider yazabilir miyim’ talebi üzerine vergi incelemesine sevkedilecektir.

viii. Talep tarihinden itibaren, Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın, bir yıl içerisinde vergi incelemesi yapılacaktır.

ix.  Talepte bulunulmayan katma değer vergisi gider kaydedilemeyecektir.

x.   Talepte bulunulmayan KDV nin bilançodaki akıbeti ve niteliği belirsiz hale gelecektir. Zira bu KDV şirket için artık ne bir varlıktır, ne de alacak. Hatta değersiz ve bilançoyu gereksiz yükselten bir kalem haline gelecektir

xi.  Talepte bulunulması üzerine vergi incelemesinin nasıl yapılacağı meçhuldür. Bu incelemelerin tamamlanamaması nedeniyle olumsuz sonuçlanacağı tahmin edilebilir. Zira, 60 aydan sonra mükellefin alım yaptığı tedarikçilerin defter-belge muhafaza ve vergi inceleme elemanına ibraz etme mecburiyeti bulunmadığından KDV ler teyit edilemeyecektir:)

xii. Hazine ve Maliye Bakanlığı 1.1.2030 tarihinde yürürlüğe girecek olan uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını bir tebliğ ile belirleyecektir.


Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • EUROBOND VE VERGİLENDİRİLMESİ EUROBOND, Devletin ya da şirketlerin, yurtdışı piyasalarından borç para temin…
  • Kanunlarla Türk Vatandaşlarına Hasredilen ve Yabancıların Çalışmalarının Yasak Olduğu Meslek ve Görevler Özel Güvenlik Şirketleri İçin Kurucu, Yönetici, Eğitici ile Şirket Tüzel…
  • İNŞAAT BAĞIMSIZ BÖLÜM NET ALAN TESPİTİ KDV Uygulama Genel Tebliğine Göre Konut / İşyeri Bağımsız Bölüm…
Top