- Burada dikkate alınması gereken zarar ticari zarar değil, mali zarardır. Kurum/ Gelir Vergisi Beyannamesi tanzimi sonucu oluşan mali zararlar ileriki dönem mali karlarından mahsup edilebilir.

- Konsolidasyon yöntemi Türk Vergi Mevzuatında yer almamaktadır. Yani her mükellef kendi mali zararını indirim konusu yapabilir. Bu konuda diğer ülkelerde Tam Konsolidasyon Yöntemi / Kısmi Konsolidasyon Yöntemi uygulanabilmektedir.

- Dönem mali zararı geçmiş yıl karlarından değil ileriki dönem karlarından mahsup edilebilir.

- Beyannamede, her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmelidir. ( UNUTULMUŞ OLMASI SONUCU İLGİLİ DÖNEM BEYANNAMELERİNDE GÖSTERİLMEMİŞ OLMASI HALİNDE ZARAR MAHSUP HAKKI GEÇMİŞ OLMASI HALİNDE DÜZELTME BEYANI SURETİYLE GEÇMİŞ YIL ZARARININ KULLANILMASINA VERGİ İDARESİ MÜSADE ETMEMEKTEDİR.)

- 5 yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar kurum kazancından indirilebilecektir. ( İNDİRİM HAKKI ZAMANINDA KULLANILMADIYSA DÜZELTME YOLUYLA BEYANNAMENİN TANZİMİ SURETİYLE GEÇMİŞ YIL ZARARININ KULLANILMASINA VERGİ İDARESİ MÜSADE ETMEMEKTEDİR.)

- Mükelleflerce bir hesap dönemi içerisinde oluşan zararın, müteakip 5 hesap döneminde oluşacak kârlarla mahsup edilememesi halinde mahsup imkanı ortadan kalkmaktadır.

- Geçmişte birden fazla yılın zararlı olması halinde, zarar mahsubuna en eski yıldan başlanır.

- İlgili Hesap Dönemi faaliyetlerinden mali zarar etmesine rağmen mali kar beyan eden mükelleflerin, geçmiş yıl mali zararını sonraki yıllarda beyan edecekleri gelirden mahsup etmeleri mümkün bulunmamaktadır.

- Matrah artırımı varsa 2021 ve önceki dönem mali zararının yarısı mahsup edilebilir. 2022 mali zararı ise mahsubu mümkün değildir.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Gayrimenkul Satışlarını da Konu Alan Torba Yasa Geliyor Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılan ve aralarında asgari kurumlar ve…
  • Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 2) Resmi Gazete’de Yayımlandı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik…
  • Vergi Cezalarında İndirim Oranı Ve Şartları Belli Oldu Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi cezalarında indirim koşullarını açıklayan bir broşür…
Top