SGK’ya Sehven Hatalı Bildirilen İşten Çıkış Kodu Nasıl Düzeltilir ?
-İşten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçmemişse, e-bildirge sitemi üzerinden işveren düzeltme yapabilir.10 günlük süre geçtikten sonra ise artık işverenin düzeltme yapması mümkün olmayıp, işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine / İl Müdürlüğüne başvurması gerekir. İşverenlerin işten ayrılış nedenine yönelik değişiklik talepleri, buna ilişkin belgelerle müracaat edilmesi halinde değerlendirilerek uygun görülmesi halinde kabul edilir.

İşçi İşten Çıkış Kodunun Düzeltilmesi İçin Kendisi SGK’ya Başvurabilir mi ?
-İşçinin tek başına, kendisinin yapacağı düzeltme talebi kabul edilmez. İşten çıkış kodunun değiştirilmesini isteyen işçi, SGK’ya işverenle veya işvereni temsile yetkili biriyle başvurursa SGK ancak o zaman değişiklik talebini kabul eder.

İşverenin İşte Çıkış Kodunu Değişiklik Talebini Kabul Etmezse Ne Yapılabilir ?
-Özellikle işsizlik maaşı almasına engel olacak şekilde işten çıkış kodu bildirilmesi hallerinde işçinin İş Mahkemesinde dava açması gerekmektedir. İhtilaflı işten çıkışlarda işçi alacaklarının da (kıdem ve ihbar tazminatı gibi) ödenmemesi sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle mahkeme kararı ile işçinin haksız şekilde işten çıkarıldığına ilişkin belgenin ibrazı halinde işten çıkış kodu SGK tarafından düzeltilecektir.

İşverenin Kasten İşten Çıkış Kodunu Gerçeğe Aykırı Bildirmesi Sonucunda İşsizlik Maaşı Alınamayan Dönem İçin Ne Yapılabilir?
İş Mahkemesi ilamında işçinin haksız veya geçersiz şekilde işten çıkarıldığının kesinleşmesi halinde mahkeme kararı ile İŞKUR'a başvuru yapılması halinde işsizlik maaşı alınamayan ilgili dönem için ödeme yapılabilecektir.

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • BANKA / ÇEK YOLUYLA ÖDEME KDV MÜTESELSİL SORUMLULUĞU KALDIRIR, BİLMEDEN SAHTE FATURA KULLANMA AÇISINDAN RE'SEN TARHİYATIN KALDIRILMASINA TEK BAŞINA DELİL OLMAZ * Müteselsil Sorumluluk Uygulaması: Mal Teslimi / Hizmet İfası Gerçektir.…
  • İŞLETMENİN MUHASEBESİYLE İLGİLİ OLMAYAN TİCARİ DEFTERLERİN ELEKTRONİK ORTAMDA TUTULMASI HAKKINDA TEBLİĞ TASLAĞI YAYIMLANDI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1-…
  • Kıdem Tazminatı Tavanı Belli Oldu Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayınlanan 5.7.2024 tarihli ve 27998389-010-06-02-3248709 sayılı…
Top