İK personelinin dikkat etmesinde fayda var. İş hukukunda bir hata zincirleme sonuçlara yol açıyor. Hatalı yapılan kıdem tazminatı hesabı halinde eksik kıdem tazminatı ödemesine yol açar, dava edilmesi halinde faizi ile birlikte ödenir. Üzerine avukat vekalet ücreti eklenir. Astarı yüzünden pahalı olur.

1-Yıl içinde düzenli ve belirli periyotlarla ödenen parasal haklar bakımından, kıdem tazminatının son ücrete göre hesaplanması gerekir.

2-İşçinin son ücreti üzerinden kıdem tazminatı hesaplandığına ve yıl içinde artmış olan ücretlerin ortalaması alınmadığına göre, ücretin ekleri bakımından da benzer bir çözüm aranmalıdır.

3-Örneğin işçinin yıl içinde aldığı üç ikramiyenin eski ücretten olması sebebiyle daha az olması ve fakat son ikramiyenin işçinin son ücreti üzerinden ödenmesi halinde tazminata esas ücretin tespitinde dikkate alınması gereken ikramiye de bu son ikramiye olmalıdır.

4-Hesaplamanın, son dilim ikramiyenin ait olduğu dönemdeki gün sayısına bölünerek yapılması hakkaniyete de uygundur.

5-Daha somut bir ifadeyle, yılda dört ikramiye ödemesinin olması durumunda her bir ikramiye 3 aylık bir dönem için uygulanmaktadır. İşçinin artmış olan ikramiyesinin ait olduğu doksan güne bölünmesi suretiyle, bir güne düşen ikramiye tutarının bulunması, kıdem tazminatının son ücretten hesaplanacağı şeklinde yasal kural ile daha uyumlu olacaktır.

6-Aynı uygulamayı yol ve yemek yardımı gibi ödemeler için de yapmak olanaklıdır. İşçiye aylık olarak yapıldığı varsayılan bu gibi ödemelerin son ay için ödenen kısmının fiilen çalışılan gün sayısına bölünmesi suretiyle bir güne düşen tutar tespit edilmelidir.

7-Buna göre periyodik olarak ödenen ve yıl içinde artmış olan parasal haklar yönünden son dönem ödemesinin ait olduğu dilim günlerine bölünmesi ile tazminata esas ücrete yansıtılacak tutar daha doğru biçimde belirlenebilecektir.

Güncel Yargıtay içtihatları bu yöndedir.

Yargıtay 9. HD, 2017/14297 E., 2020/1178 K.

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • ŞUFA HAKKI (Önalım) : Paylı Mülkiyette Bir Paydaşın Taşınmaz Üzerindeki…
  • İntifa Hakkı Tesis Bedeli Gelir Vergisine Tabi Midir? İntifa Hakkı Aksine Düzenleme Olmadıkça Sahibine, Genel Olarak Taşınmazlar Üzerinde…
  • Kamu Denetçisine Başvuru Ve Vergi Davası Açma Süresi Kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturmak…
Top