KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMİ / KAT KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİ KDV UYGULAMASI

- 01.04.2022 Tarihinden Sonra İnşaat Yapı Ruhsatı Alınanlar İçin -

Karşılıklı Eşanlı 2 Teslim / Trampa

1. Teslim ( Arsa Sahibi Tarafından Müteahhide Arsa Payı Teslimi)

2. Teslim (Müteahhit Tarafından Arsa Sahibine Konut / İşyeri Teslimi)

Arsa Sahibinin Ticari Faaliyeti Varsa

Arsa Sahibi KDV Mükellefi Değilse

Müteahhit ( KDV Mükellefidir)

KDV

Alınan Konut / İşyerinin KDV 27/3'e Göre Emsal Bedeli (Arsa Payı Dâhil) Üzerinden Arsa Sahibi % 10 KDV'li Fatura Düzenler. Arsa Tesliminde % 10 KDV Uygulanmaktadır.

Gerçek Usulde Mükellefiyetini Gerektirmeyecek Şekilde, Arızi Bir Faaliyet Olarak Arsa Payını Konut / İşyeri Karşılığında Müteahhide Tesliminde KDV Uygulanmaz.

Müteahhit Emsal Bedel Üzerinden Gider Pusulası Düzenler.

Müteahhit Tarafından Arsa Sahibine Bırakılan Konut / İşyerinin Emsal Bedelinin Tespitinde Vergi Usul Kanunu 267/2. Fıkrasında Yer Alan

2. Sıradaki Maliyet Bedeli Esasına Göre Belirlenen Tutarı Esas Alınır. Maliyet Bedeline , Toptan Satışlar İçin %5, Perakende Satışlar İçin

%10 İlave Etmek Suretiyle Emsal Bedel Tespit Edlir. Arsa Payı Dikkate Alınmaz. Verilen Konut / İşyerinin KDV 27/3'e Göre Emsal Bedeli Üzerinden Müteahhit % 1 KDV - % 10 KDV - % 20 KDV'li Fatura Düzenler.

Hasılat Paylaşımlı İnşaat

Sözleşmelerinde KDV

- Belge Düzeni

Alınan Konut / İşyerinin Hasılat Paylaşımına Göre Arsa Sahibi KDV'li Fatura Düzenler.

KDV Uygulanmaz.

( 60 Nolu KDV Sirküleri)

Konut / İşyerinin 3. Şahıslara Satışında, Vergiyi Doğuran Olayın Vuku Bulduğu Tarihte Sadece Müteahhit Tarafından 3. Şahıslara Fatura Düzenlenecek, Faturada Gösterilen Toplam Bedel Üzerinden Bağımsız Birimin Niteliğine Göre % 1 - % 10 - % 20 KDV Hesaplanır.

Vergiyi Doğuran Olay

2 Teslimde Eşanlı Olarak ; Müteahhidin Arsa Karşılığı Konut, İşyeri Gibi Bağımsız Birimleri Arsa Sahibine Teslimi / Tescili Esnasında KDV Doğar.

Emsal Bedel

Tespitinde % 5 - % 10 Kıstası

Emsal Bedelin Tespitinde Maliyet Bedeline KDV Mükellefiyeti Bulunmayan Arsa Sahipleri İçin Konut İşyeri Tesliminde Perakende Satışlara Yönelik

%10, KDV Mükellefiyeti Bulunan Arsa Sahipleri İçin Konut İşyeri Tesliminde Toptan Satışlara Yönelik %5 İlave Edilir.

KDV- VUK Farkı

KDV Yönünden Emsal Bedelin Tayininde Genel İdare Giderleri Ve Genel Giderlerden Mamule Düşen Hissenin Bedele Katılması Mecburidir.

Konutlarda % 10 - % 20 KDV Uygulaması

Her Bir Konutun Net Alanının 150 M2’lik Kısmına İsabet Eden Bedel Üzerinden %10, 150 M2’yi Geçen Kısmına İse % 20 KDV Uygulanır. Örneğin Net Alanı 160 M2’lik Konut İçin 150 M2’lik Kısmına % 10, (160-150=)10 M2’lik Kısmına % 20 KDV Uygulanır.

Yapı Denetim Hizmeti

Yapı Denetim Firmalarınca Hizmet Verdiği İnşaat Ruhsat Sahibi (Arsa Sahibi) Adına Yapı Denetim Faturası Tanzim Edilir. Yapı Denetim Faturasını Müteaahit Gider / İndirim Konusu Yapamaz. Ruhsat Sahibi KDV Mükellefiyse (9/10) Oranında KDV Tevkifatı Uygulanır.

Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde KDV Uygulaması PDF Olarak İndirmek İçin Tıklayınız

ERSAN KARACA

ERSAN KARACA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • HİBE MALİYET- GELİR İLİŞKİSİ Vergi Usul Kanunu Madde 262: Gayrimenkullerle Doğrudan İlgili Olması Şartıyla,…
  • SAHTE BELGE KULLANMA VEYA DÜZENLEME İDDİASINA KARŞI NE KADAR HAZIRSINIZ? Değerli okurlar, bu konu ne yazık ki halen çok yaygın…
  • 19 Mayıs Atatürk' ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşsiz bir galibiyet olarak yer eden Kurtuluş…
Top