Tarımsal Destek Ödemesinin Kurum Kazancına Dahil Edilip Edilmeyeceği

T.C.

KIRŞEHİR VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Sayı

:

E-66491453-125-17566

07.11.2022

Konu

:

Tarımsal Destek Ödemesinin Kurum Kazancına Dahil Edilip Edilmeyeceği

İlgi

:

....

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … tarafından Şirketinize yapılan tarımsal destek ödemelerinin kurum kazancına dahil edilerek kurumlar vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı, zirai faaliyetle uğraşan kurumların bu faaliyetinden doğan kazançlarının tespitinde ise, Gelir Vergisi Kanununun 59 uncu maddesinin son fıkra hükmünün de dikkate alınacağı belirtilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendine göre evvelki yıllardan devredilenler de dahil olmak üzere istihsal olunan, satın alınan veya sair suretlerle elde edilen her türlü zirai mahsullerin satış bedelleri (primler, risturnlar ve benzerleri dahil) zirai işletme hesabı esasına göre hasılat sayılmaktadır.

Aynı Kanunun 59 uncu maddesinde de; çiftçilerin, diledikleri takdirde, işletme hesabı yerine bilanço esasına tabi tutulmalarını isteyebilecekleri ve zirai kazancın bilanço esasına göre tespitinde, 56, 57 ve 58 inci maddeler hükmü de göz önünde tutularak, ticari kazancın bu husustaki hükümlerinin uygulanacağı, hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, … tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemelerinin, Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin ikinci fıkra hükmü ile Gelir Vergisi Kanununun 59 uncu maddesinin son fıkra hükümleri uyarınca, hasılat olarak değerlendirilerek kurum kazancına dâhil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Gayrimenkul Alım Satımının Vergilendirilmesi Sahip olduğumuz gayrimenkulleri (bina, daire, arsa vb.) ticari amaç gütmeden…
  • Tamamlayıcı Emekliliğin Detayları Tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2025-2027 döneminin kapsayan Orta Vadeli Programa girdiğine…
  • Şirketler Neden Genel Orandan Az Vergi Ödeyebiliyor! Türkiye'de verginin yüzde 60'ının KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerden…
Top