Eğitim Kazanç İstisnası

T.C. 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

Sayı

:

31435689-125-139849

14.09.2022

Konu

:

Eğitim Kazanç İstisnası

İlgi

:

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirketinizin 2019-2020 eğitim dönemi ile birlikte eğitim öğretim hizmetine başladığı, işletmenize 01.08.2020 tarihinden itibaren başlamak üzere özel hesap dönemi tayin edildiği, fiilen eğitim faaliyetinize başladığınız dönemden itibaren 5 yıl süreyle kurumlar vergisi istisnasından yararlanacağınızdan bahisle, kurumunuzda verilen eğitim hizmetinin yanında öğrencilerinize kurumunuz tarafından hazırlanan yemekler verildiği, ayrıca öğrencilerinize dışarıdan temin edilerek servis hizmeti verildiği ve yine kurumunuzca dışarıdan alınan hizmetle yaptırılan ve okulunuz armasının bulunduğu okul formalarıyla ek kaynak ve kitapların öğrencilerinize satışının yapıldığı belirtilerek, okulunuzda verilen işbu hizmetler karşılığında elde edilen kazancınızın, eğitim ve öğretim işletmeleri kazanç istisnası kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususları ile 2019 ve 2020 (kısıtlı dönem) kurumlar vergisi istisnası açısından tek dönem olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde; okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okulları, özel kreş ve gündüz bakımevleri ile Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığının belirleyeceği usûller çerçevesinde beş hesap dönemi itibarıyla elde edilen kazançların kurumlar vergisinden müstesna olduğu ve bu istisnanın okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlayacağı hükme bağlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak, 03.04.2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.10. Eğitim tesisleri, özel kreş ve gündüz bakımevleri ile rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlara ilişkin istisna" bölümünün

"5.10.1. İstisnanın kapsamı" alt bölümünde;

"...

İstisna, okulların eğitim-öğretim, merkezlerin rehabilitasyon faaliyetlerinden, kreş ve gündüz bakımevlerinin ise bu hizmetlerinden elde edilen kazançlarına uygulanacaktır. Dolayısıyla, eğitim tesisleri, kreş ve gündüz bakımevleri ile rehabilitasyon merkezlerinde yer alan büfe, kantin, kafeterya, kitap satış yeri gibi tesislerin gerek bizzat işletilmesinden gerekse kiraya verilmesinden elde edilen kazançlara istisna uygulanması söz konusu değildir. Yemek ve konaklama hizmetlerinin okul, kreş ve gündüz bakımevi bünyesinde verildiği ve bu hizmetlere ilişkin bedelin okul, kreş ve gündüz bakımevi ücretine dahil olduğu durumlarda, elde edilen kazanç herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın istisna uygulamasına konu olacak olup yemek hizmetinin dışarıdan satın alınması istisna uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir.

Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan, öğrencileri istedikleri derslerde yetiştirmek, bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren dershaneler ile kişilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek veya serbest zamanlarını değerlendirmek üzere faaliyet gösteren özel öğretim kurumları (üniversiteye veya liselere hazırlık, bilgisayar, sürücü, dans, bale, mankenlik ve spor kursları gibi) ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar hakkında istisna uygulanmayacaktır.

..."

"5.10.3. İstisnanın süresi" alt bölümünde ise;

"Kurumlar Vergisi Kanununda yapılan anılan düzenleme 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş olduğundan, 1/1/2006 tarihinden itibaren faaliyete geçen okul ve rehabilitasyon merkezlerinin kazançları, faaliyete geçilen dönemden itibaren beş hesap dönemi kurumlar vergisinden istisna olacaktır.

Kurum açma izin belgesinin daha önceki bir tarihi taşıması, istisna uygulamasının süresini değiştirmez. Örneğin, kurum açma izin belgesini 2006 yılında alan bir işletmenin Eylül 2007 tarihinde faaliyete geçmesi halinde, bu okulun işletilmesinden elde edilen kazançlara 2007 - 2011 vergilendirme dönemlerinde istisna uygulanacaktır.

..."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Öte yandan; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesinde;

"Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır.

Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır.

Şu kadar ki, takvim yılı dönemi faaliyet ve muamelelerinin mahiyetine uygun bulunmayanlar için, bunların müracaatı üzerine Maliye Bakanlığı 12'şer aylık özel hesap dönemleri belli edebilir.

Yeniden işe başlama veya işi bırakma hallerinde, hesap dönemi içinde bir yıldan eksik olan faaliyet süresi, hesap dönemi sayılır.

Bu maddeye göre özel hesap dönemi tayin edilenlerin ticari ve zirai kazançları, hesap dönemlerinin kapandığı takvim yılının kazancı sayılır."

hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, Şirketiniz tarafından okullarınızda verilen temel eğitim faaliyetleri ile yemek hizmetine ilişkin olarak elde edilen kazançların, yemek hizmetinin okullarınız bünyesinde verilmesi ve bu hizmete ilişkin bedelin okul ücretine dahil olması şartıyla, Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün olup yemek hizmetinin dışarıdan satın alınması istisna uygulamasına engel teşkil etmeyecektir. Ancak, dışarıdan temin edilerek verilen servis hizmeti ile okulunuz armasının bulunduğu okul formalarının ve ek kaynak kitapların satışından elde edilen kazançların istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Ayrıca, özel hesap dönemi tayin edilen Şirketinizin kurum kazancının, hesap döneminizin kapandığı takvim yılının kazancı sayılması gerekmekte olup, takvim yılı hesap döneminden özel hesap dönemine geçtiğiniz dönemin (2019 ve 2020 (kısıt dönem)) tek hesap dönemi olarak değerlendirilemeyeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 2025 HESAP DÖNEMİ ÖDENECEK KURUMLAR VERGİSİ A) Asgari Kurumlar Vergisi Hesabı* Asgari Kurumlar Vergisi Matrahı= Ticari…
  • Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışması Hakkında GİB Duyurusu ELEKTRONİK BELGE SİSTEMLERİNDE YAPILACAK PLANLI BAKIM ÇALIŞMASI HAKKINDA DUYURU 19.09.2024…
  • GİB, Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü Yayımlandı Vergi cezalarında indirim; mükellefler veya vergi sorumluları adına kesilen cezalar…
Top