Hangi Trafik-İş Kazalarından İşveren Sorumlu Tutulmaz
I- GİRİŞ
Burada var olan bir kazanın iş kazası olduğu varsayım olarak kabul edilmiştir. Bu trafik-iş kazası, bazı noktalardan bakıldığında işverenin sorumlu tutulmayacağı yani maddi ve manevi tazminat ödemeyeceği nitelikte bir kazadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 4-5-6 ve 15. maddelerindeki “işverenin önlem alma yükümlülükleri” ve özellikle Yasa’nın “Risklerden korunma ilkeleri” başlıklı 5. maddesindeki “kaçınılmazlık mümkün olmayan riskler” yönünden bir ihtimali, bir eksiği bulunmuyorsa, olay Sosyal Güvenlik Yasası yönünden bir “iş kazası” kabul edilmekle birlikte, işverenin sorumluluğu yönünden nedensellik bağı, zarar görenin ve üçüncü kişinin ortak kusuruyla veya bunlardan birinin % 100 tam kusuruyla kesilmişse, işveren “trafik-iş” kazasından sorumlu olmayacak; Sosyal Güvenlik Kurumu, iş kazası sigortası dalından bağladığı gelirlerden dolayı işverene rücu edemeyecek; beden gücü kaybına uğrayan işçi veya ölmüşse hak sahipleri işverenden maddi ve manevi tazminat isteyemeyeceklerdir(1).
II- İŞVERENİN SORUMLU OLMADIĞI TRAFİK-İŞ KAZALARI
A- BİLİRKİŞİLERİN İYİ BİR İNCELEME YAPMALARI GEREKTİĞİ
Bu tür davalarda bilirkişilerin detaylı bir inceleme yapmaları, kaza ve öncesindeki durum hakkında raporlarında etraflıca bilgi vermeleri beklenir.
Hükme dayanak alınan bilirkişi raporunda; bilirkişiler, İş Kanunu’nun 73. ve işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün öngördüğü koşulları göz önünde tutarak tarafların kusur oranlarını belirlemedikleri özellikle davacının günde kaç saat çalıştığı bu çalışma saatleri içerisinde birden ziyade yerlere kamyonu ile sefer yapıp yapmadığı, günde kaç saat çalıştığı çalışma süresinde kendisine yardımcı şoför verilip verilmediği ne kadar süre istirahat yapması gerektiği ve özellikle yapılan işin niteliğine göre, iş ile ilgili ve işyerinde uygulanması gereken işçi sağlığı ve işgüvenliği tüzüğünün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin, işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususlar ayrıntılı bir biçimde incelemek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranı hiç bir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde, saptamadıkları anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, kusur raporunun, İş Kanunu’nun 73. maddesinin öngördüğü koşulları içerdiği giderek hükme dayanak alınacak nitelikte olduğu söylenemez(2).
B- İLLİYET BAĞINI KESECEK ŞEKİLDE AĞIR KUSUR DURUMU
İş kazasının meydana gelmesinde işçinin doğrudan kendi kusurunun etkili olması durumunda işverenin sorumluluğunun illiyet bağının kesilmesi nedeniyle çok ağır kusur (% 100) hallerinde tamamen ortadan kalktığı kabul edilir(3).
İnsan yaşamının kutsallığı çerçevesinde işveren, işyerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlü olduğu olay tarihinde yürürlükte bulunan İş Kanunu'nun 77. maddesinin açık buyruğudur. Bu kapsamda işveren özen yükümlülüğü kapsamında alması gereken önlemleri almamış ve bu sebeple de zararlandırıcı bir olay meydana gelmiş ise akti yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenin bu zarardan sorumlu tutulacağı tartışmasızdır. Fakat işverenin almadığı ya da eksik aldığı bu önlemler ile zararlandırıcı olay arasında nedensellik olması esastır. Diğer bir ifade ile eğer zararlı netice ile işverence hiç alınmayan yada eksik alınan önlemler arasında doğrudan bir bağ kurulamıyor ise bu zararlı neticeden işverenin sorumlu tutulması doğru olmayacaktır. Aksinin kabulü işverenin oldukça geniş sınırlar içeren akti sorumluluğunun sınırlarının daha da genişletilmesi olur ki bu kabul edilebilir bir hal değildir. Yine kaza ile işverence alınmayan önlemler arasında uygun illiyet bağının bulunması da işverenin sorumluluğu için esastır. Somut olayda; hükme esas kusur bilirkişi heyet raporunda davalı işveren şirkete % 15 oranında kusur verilmiş ise de; iş kazasının plakası tespit edilemeyen aracın trafikteki tam kusurlu davranışı sebebiyle gerçekleştiği anlaşılmaktadır. O halde gerçekleşen iş kazasında işverenin özen yükümlülüğü kapsamında alabileceği bir tedbirin bulunduğundan ve giderek sorumluluğunu gerektirecek bir kusurunun olduğundan bahsetme imkânı bulunmamaktadır. Kazanın gerçekleşmesinde trafik kuralı ihlali yapan ve plakası tespit edilemeyen üçüncü kişi niteliğindeki araç şoförünün ağır kusuru nedeniyle, iş kazası ile işveren şirket arasındaki illiyet bağının kesildiğinin kabulüyle davanın reddi gerekirken; kabulüne karar verilmesi hatalı olmuştur(4).
İşçi S.Ç.'in davalı şirkette Tır şoförü olarak çalıştığı ve Rusya'da bulunurken, yönetimindeki gıda yüklü Tır aracını parkedip otoyol üzerinde karşıdan karşıya yaya olarak geçtiği sırada 26.09.2001 tarihinde N. yönünden K. yönüne seyreden bir otomobilin çarpması sonucu öldüğü anlaşılmaktadır. Mahkemece davacıların murisinin o/o 100 kusurlu olduğu kabul edildiği halde, maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi de hatalı olmuştur(5).
C- ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN KUSURU
İş kazasının meydana gelmesinde üçüncü kişinin tam kusuru varsa, illiyet bağı kesileceğinden işverenin sorumluluğu söz konusu olmayacaktır.
Kazanın işverenin işi görülürken gerçekleşmiş olması, sorumluluğu için yeterli değildir. Çünkü olay, üçüncü kişinin tamamen kusurlu davranışı sonucu gerçekleştiği için, işyerine özgü tehlike ile meydana gelen sonuç arasında uygun illiyet bağının varlığından söz edilemez. Başka bir deyişle, olay üçüncü kişinin % 100 kusurlu davranışıyla meydana geldiğine göre, illiyet bağı kesilmiştir. Bu itibarla, davalı işvereni bu iş kazasından sorumlu tutmak olanağı yoktur(6).
Somut olayda üçüncü kişi durumunda olan plakası tespit edilemeyen kamyonet sürücüsünün yargılamaya konu olayda tam kusurlu olduğu açık-seçiktir. Hal böyle olunca, zararlandırıcı sigorta olayının üçüncü kişinin kusurlu davranışları sonucu oluştuğu, işveren bakımından nedensellik bağının kesildiği ve giderek yukarıda da sözü geçen İçtihadı Birleştirme Kararlarına dayanılarak işveren davalı H... A.Ş'nin sorumluluğuna gidilemeyeceği ortadadır(7).
Somut olayda dava dışı Ukrayna uyruklu şoförün 100 kusurlu olduğu dolayısıyla illiyet bağının kesilmesi sebebiyle tam kusurlu bulunan bu kişinin davranışının sonuçlarından işverenin sorumlu tutulamayacağı ortada iken çalıştıranın sorumluluğuna gidilerek davalı işveren aleyhine tazminata hükmedilmesi isabetsiz olmuştur(8).
İstanbul'a seyir halinde iken depremin gerçekleştiği, üst geçidin depremin etkisi ile yıkılarak seyir halindeki otobüsün üzerine ve önüne düştüğü, arkadan gelmekte olan bir kamyonun da otobüse bu olay sebebiyle arkadan çaptığı, bu şekilde birçok yolcu ve şoförün hayatını kaybettiği, davacının ise sürekli iş göremez duruma geldiği anlaşılmaktadır. İşveren özen yükümlülüğü kapsamında alması gereken önlemleri almamış ve bu sebeple de zararlandırıcı bir olay meydana gelmiş ise akti yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenin bu zarardan sorumlu tutulacağı tartışmasızdır. Fakat işverenin almadığı ya da eksik aldığı bu önlemler ile zararlandırıcı olay arasında nedensellik olması esastır. Diğer bir ifade ile eğer zararlı netice ile işverence hiç alınmayan ya da eksik alınan önlemler arasında doğrudan bir bağ kurulamıyor ise bu zararlı neticeden işverenin sorumlu tutulması doğru olmayacaktır. Aksinin kabulü işverenin oldukça geniş sınırlar içeren akti sorumluluğunun sınırlarının daha da genişletilmesi olur ki, bu kabul edilebilir bir hal değildir. Yine kaza ile işverence alınmayan önlemler arasında uygun illiyet bağının bulunması da işverenin sorumluluğu için esastır(9).
İşverene ait .. plakalı otobüsle Konya'dan Afyonkarahisar yönünde seyir halinde iken karşı yönden gelen ve diğer davalı B. Et ve Gıda Mad. Tic San. AŞ.'ne ait olup dava dışı A.Ş'in sevk ve idarisindeki ..plakalı kamyonun şerit ihlali yaparak davacılara murisinin kullandığı araca çarpması ile meydana gelen trafik kazasında öldüğü dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Kabul ve uygulamaya göre de trafik kazasının 3. kişinin tam kusurlu hareketi sonucu meydana geldiği kabul edildiği halde, illiyetin kesildiği dikkate alınmaksızın işveren ve işleten olarak davalı H. Seyahat Turizm San. Tic. Ltd. Şti'nin sorumluluğuna gidilmesi isabetsiz olmuştur(10).
Dava, trafik-iş kazası sonucu ölen işçinin yakınlarının uğramış olduğu maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Olay günü davalı M. T. C.'a ait İ.Y.'un sürücüsü olduğu kamyon ile İşveren D.Turizm A.Ş.'nin diğer davalı şirketten kiraladığı otobüsün çarpıştığı, otobüste bulunan davalı D.Turizm A.Ş. işçisi olan davacılar murisinin öldüğü uyuşmazlık konusu değildir. Mahkemenin hükme esas aldığı rapora göre üçüncü kişi araç sürücüsü İ.Y. fren yaparak kullandığı aracı karşı şeride kaydırdığı için % 100 kusurludur. Uyuşmazlık olayın oluşunda % 100 oranında üçüncü kişinin kusurlu bulunması durumunda istihdam eden sıfatı ile davalı şirketin tazminattan sorumlu tutulup tutulmayacağı noktasında toplanmaktadır. Gerçekten, 27.03.1957 gün ve 1/3 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında da açıklandığı üzere istihdam edenin sorumluluğu için kendisinin veya çalıştırdığı kişinin kusuru koşul değildir. Somut olayda, üçüncü kişi durumunda olan araç sürücüsü İ.Y.'un % 100 oranında kusurlu olduğu açık-seçiktir. Hal böyle olunca, zararlandırıcı olay 3. kişinin kusurlu davranışı sonucu oluştuğuna göre, nedensellik bağının kesildiği giderek, yukarıda sözü edilen İçtihadı Birleştirme Kararına dayanılarak istihdam eden davalı şirketin sorumluluğuna gidilemeyeceği ortadadır(11).
27.03.1957 gün, 1/3 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında da açıklandığı üzere istihdam edenin sorumluluğu için kendisinin veya çalıştırdığı kişinin kusuru koşul değildir. Buradaki sorumluluk "özen ve gözetim ödevinin" objektif olarak yerine getirilmemesinden kaynaklanan "kusura" dayanmayan bir sorumluluktur. Zararın hizmet sırasında çalıştırılanın eylemi sonucunda meydana gelmesi yeterlidir. Başka bir anlatımla, kazanın işverenin işi görülürken gerçekleşmiş olması sorumluluk için yeterli olmayıp, eylemle zarar arasındaki uygun neden sonuç bağının işçinin ya da üçüncü kişinin tam kusuru ile kesinleşmemiş olması da zorunludur. Somut olayda, zararlandırıcı olayda % 100 oranında üçüncü kişi durumunda olan davalı İsmail'in kusurlu olduğu açık-seçiktir. Hal böyle olunca, zararlandırıcı olay üçüncü kişinin tamamen kusurlu davranışı sonucu oluştuğuna göre nedensellik bağının kesildiği, giderek yukarıda sözü geçen İçtihadı Birleştirme Kararına dayanılarak istihdam eden davalı idarenin sorumluluğuna gidilemeyeceği ortadadır(12).
İşçi, işverene ait olmayan kendi seçtiği bir vasıta ile fakat görevle Bursa’ya giderken, bu vasıtanın başka vasıta ile çarpışması sonucu öldüğünde ve olayda bu iki vasıtanın kusurlu olduklarında uyuşmazlık yoktur. Mahkemenin bu olayı iş kazası olarak nitelendirmesinde yasaya aykırı bir yön bulunmamaktadır. İşveren aleyhine açılan tazminat davasında ise, kusurlu bulunmayan işverenin sorumluluğundan bahsedilemeyeceği açıktır(13).
D- MÜCBİR SEBEP
Kaçınılmazlık, mücbir sebepten, öngörülebilir bir olay olması nedeniyle ayrılır. Mücbir sebebin varlığını kabul edebilmek için, olayın işletme dışı bir nedenle meydana gelmesi gerekir(14).
Burada dikkat edilmesi gereken husus, sürücünün kendi kusurundan yararlanmaması gerektiğidir. Kaza, lastik patlaması nedeniyle meydana gelmiştir. Teknik bir arıza, kural olarak umulmayan bir hal olup, önceden sezilemez ve önlenemez niteliği kanıtlanmadıkça bu hal, bakım kusuru oluşturur. Sürücünün kendi kullandığı aracın lastiğinin bakımlı olup olmadığını denetleme yükümlülüğü bulunduğuna göre, lastik patlaması davacı sürücü yönünden bir kusur olup, mücbir sebep olarak kabul edilemez(15).
III- SONUÇ
İş kazası nedeniyle işverenin sorumlu olması için, işverenin iş güvenliği önlemlerini alma ve özen gösterme yükümlülüğüne aykırı davranışı veya ihmal göstermesi sonucu kaza meydana gelmiş olmalıdır. Diğer bir deyişle, işverenin iş kazasından sorumlu tutulması için kusurunun kanıtlanmış olması gerekir. Özel bir düzenleme söz konusu olmadıkça asıl olan kusur sorumluluğudur. İşverenin kusurlu eylemi ile zarar arasında uygun bir illiyet bağı yoksa işverenin sorumluluğundan söz edilemez. Kusur sorumluluğunda ise üç halde illiyet bağı kesilebilir. Bunlar, mücbir neden, zarar görenin ve üçüncü kişinin ağır kusurudur. Öğretide illiyet bağını kesen nedenlerin bütün sorumluluk halleri için geçerli olduğu vurgulanmaktadır. Zararla eylem arasında illiyet bağının mevcut olması, zararın eylemin bir neticesi olarak ortaya çıkması, yani eylem olmadan zararın meydana gelmeyeceğinin kesin olarak bilinmesidir.
Hamit TİRYAKİ*
Yaklaşım / Ağustos 2022 / Sayı: 356
* İş Hukuku Uzmanı
(1) Ahmet ÇELİK, Trafik İş Kazaları, Ankara 2019, s. 153
(2) Yrg. 21. HD’nin 22.5.2001 tarihli ve E. 2001/2807, K. 2001/4011 sayılı kararı.
(3) Mesut BALCI, İş Kazası veya Meslek Hastalığından Doğan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları, Ankara 2018, s.534.
(4) Yrg. 21. HD’nin 21.03.2017 tarih ve E. 2016/9785, K. 2017/2262 sayılı Kararı.
(5) Yrg. 21. HD’nin 17.04.2007 tarih ve E. 2007/3978, K. 2007/6619 sayılı Kararı.
(6) Yrg. HGK’nun 18.03.1987 tarih ve E. 1986/9-722, K. 1987/203 sayılı Kararı.
(7) Yrg. 21. HD’nin 02.12.2013 tarih ve E. 2013/16516, K. 2013/22361 sayılı Kararı.
(8) Yrg. 21. HD’nin 07.02.2011 tarih ve E. 2010/791, K. 2011/785 sayılı Kararı.
(9) Yrg. 21. HD’nin 11.07.2017 tarih ve E. 2016/16707, K. 2017/3822 sayılı Kararı.
(10) Yrg. 21. HD’nin 01.07.2008 tarih ve E. 2008/9177, K. 2008/10204 sayılı Kararı.
(11) Yrg. 21. HD’nin 05.12.2005 tarih ve E. 2005/8617, K. 2005/12554 sayılı Kararı.
(12) Yrg. 21. HD’nin 16.05.1995 tarihli ve E.1995/1331, K. 1995/2288 sayılı Kararı.
(13) Yrg. 10. HD’nin 26.04.1977 tarihli ve E. 1976/6231, K. 1977/3150 sayılı Kararı.
(14) BALCI, age, s. 557.
(15) Yrg. 21. HD’nin 12.03.2007 tarihli ve E. 2006/1156, K. 2007/4292 sayılı Kararı.