Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası ve İşverene Maliyeti

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMADAN DOLAYI VERİLECEK CEZA TÜRLERİ

İşçinin işveren aleyhine dava açması sonucunda veya SGK tarafından yapılan kontrollerde bir işyerinde kaçak yani sigortasız işçi çalıştırıldığının tespiti yapıldığında işverene aşağıda sıralanan ceza türleri ayrı ayrı kesilir. Bu ceza türleri aşağıdaki gibidir:

1- İşyerini SGK’ bildirmeden işyeri açması ve işyerinde işçi çalıştırması

2- Sigortalı işe giriş bildirgesini kuruma vermemesi

3- Aylık prim ve hizmet belgesinin SGK’ya verilmemesi

4- SGK tarafından yapılan denetimlerde istenen gerekli belgeleri beyan edememelerinden dolayı idari para cezaları kesilir.

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN YAPTIRIMLARI

İşe girişi yapılan bir sigortalının normalde işle başlamadan bir gün öncesine kadar sigortalılık işlemleri yapılmalı ve SGK işe giriş bildirgesi kurumca düzenlenip SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Eğer ay sonunda düzenlenen ücret bordolarında işçinin adı geçmiyorsa, düzenlenen aylık bildirgelerde adı yer almıyorsa veya ücret bordosu ve aylık bildirgelerde adı yer alıyor ama eksik gün gösteriliyorsa insan kaynakları veya muhasebe bölümü tarafından bir şekilde veriler girilmemiş veya yanlış veri girişinden kaynaklanıyorsa bu durumda SGK tarafından gerekli belgelere arşivden ulaşılarak bulunup gerekli düzeltmeler yapılır. Ama işverenden kaynaklanan ve bilinçli olarak SGK giriş işlemi yapılmamış ve bildirimde bulunulmamışsa SGK tarafından yapılan denetim ve kontrollerde durum tespit edildiğinde işveren çok ağır para cezalarıyla karşılaşacağını unutmamalıdır.

1- İşe giriş bildirgesini bildirmediğinden dolayı he ay için asgari ücretin 2 katı ceza verilir.

2- Aylık prim ve hizmet belgesi verilmemesinden dolayı her ay için asgari ücretin iki katı ceza kesilir.

3- Ücret bordosunun geçersiz olmasından dolayı ücret bordosunda kaçak çalıştırılan işçinin adı olmadığından dolayı her ay için asgari ücretin yarısı kadar ceza verilir

4- Yasal defterlerin geçersiz olmasından dolayı yasal defterde sigortasız çalıştırılan işçiye verilen ücretlerle ilgili kayıt ve bilgilerin olmamasından dolayı yine asgari ücretin yarısı kadar ceza verilir

Birinci sınıf tacir olup bilanço esasına göre defter tutanlara yıllık 38 brüt asgari ücret

İkinci sınıf tacir olup işletme esasına göre defter tutanlarda yıllık 32 asgari brüt ücret

Defter tutma yükümlülüğü olamayanlarda ise 29 kat asgari brüt ücret tutarında idari para cezası kesilir.  Mehmet ERAY E-Yaklaşım / Ekim 2017 / Sayı: 298

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 1 TL için 532.000 TL Fazla Vergi Ödeme Riski Sosyal içerik üreticilerinden ile Appstore, Google Play üzerinden gelir elde…
  • BORSAYA AÇILAN ŞİRKETLER AÇISINDAN EMİSYON PRİMLİ PAYLARA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA EMİSYON PRİMİ TİCARİ KARA DÂHİL DEĞİLDİR. ÖZKAYNAKLAR ARASINDA 520 PAY…
  • Yatırım Teşvik Belge Kapsamında KDV İstisnası Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükellefe Belge Kapsamındaki:· Makine Ve Teçhizat İthal…
Top