Teşvik Hesaplama Tablosu
Sigorta primi teşvik ve destekleri; yatırım ortamına katkıda bulunularak üretimin ve istihdamın artmasını, bunun sonucu olarak da ekonomik kalkınmayı ve işsizlik sorununun çözümünü sağlayan en önemli unsurlardan biridir.
Ayrıca, istihdam sağlayan ve primlerini düzenli ödeyen işverenlerin işçi maliyetinin yüksekliğinden kaynaklanan mağduriyetlerinin önlenmesinde, bunun sonucu olarak işsizlik oranının azalmasında, kayıtdışı istihdamın kayıt altına alınmasında ve dezavantajlı kişilerin iş hayatına entegrasyonunda en önemli faktör sigorta primi teşvik ve destekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu bağlamda; sigorta primlerini düzenli olarak ödeyen işverenlere destek, işsizlikle mücadele, engelli vatandaşlarımızın çalışma hayatına kazandırılması, ülkemizde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi, bölgesel gelişmişlik farkının azaltılması, genç ve kadın istihdamının artırılması, mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gibi farklı makroekonomik politikalar için geliştirilen prim teşviklerinden en çok yararlanılanlara ilişkin bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Örnek Teşvik Hesaplama Tablosunda, SPEK tutarı 2.000 TL olan bir sigortalı için yararlanılacak teşvik tutarları belirtilmektedir. Kemal Ünlü E. SGK Müfettişi, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilirkişisi, Mali Hukuk