İş Kanunu’Na Göre Çalışma Süresinde Yapılan Son Değişiklikler
4857 sayılı İş Kanunu’na tabi işçilerin genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu sürenin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanması esastır.
Öte yandan iş mevzuatımızda denkleştirme usulü getirilmiş bulunmakta olup, tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde on bir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilmektedir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamamaktadır. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilmektedir. Denkleştirme usulü turizm sektöründe çalışanlarla sınırlı olmak üzere dört ay, toplu iş sözleşmeleri ile kararlaştırılması halinde ise altı aya kadar uzatılabilmektedir.
İş mevzuatımızda çalışma sürelerine getirilen bir diğer istisna da yer altı maden işyerlerinde çalışanlar içindir. Buna göre yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saat olarak uygulanmaktadır.
25.08.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu bu istisnai hükümler alt mevzuata işlenmiş ve uygulama birliği sağlanmış bulunmaktadır. Bünyamin Esen Yaklaşım / Ekim 2017 / Sayı: 298