12.10.2024 İtibariyle Çeşitli Kanunlarda Düzenleme Yapılması Öngörülen Kanun Teklifi Meclise Gönderildi.
Teklifte bir çok madde olmakla birlikte YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR ile ilgili daha önce Bakan düzeyinde yapılan açıklamalar doğrultusunda enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan vergisel etkisinin ötelenmesine yönelik düzenlemeler yer almaktadır.

? Yatırımların teşvik edilmesi ve öngörülebilirliğin artırılması amacıyla Vergi Usul Kanunun mükerrer 298’inci maddesi değiştirilerek; enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etki yatırım dönemi boyunca ertelenerek, yapılan düzeltme işletme döneminden sonra kâr / zarar hesapları ile ilişkilendirilerek yapılmakta olan yatırımlar desteklenmektedir.

Önerilen değişiklik ile, “enflasyon düzeltmesinin uygulandığı dönemlerde, parasal olmayan bilanço kıymetlerinden biri olan yapılmakta olan yatırımlar hesabını enflasyon düzeltmesine tabi tutulup, düzeltme sonrası oluşan ve enflasyon düzeltmesi karı olarak dikkate alınması gereken düzeltme farklarının (gelir) dönem kazancıyla ilişkilendirmeyip, düzeltme kaynaklı gelir tutarlarının özkaynaklar altında özel bir fon hesabında izlenmesine imkan verilmektedir.
Dönem kazancına dahil edilmeyen ve özkaynaklar altında özel fon hesabına alınan düzeltme kaynaklı tutarlar, yatırımın tamamlanarak ilgili iktisadi kıymetin aktifleştirildiği dönem ile bu dönemi takip eden dört hesap dönemi içerisinde eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde dikkate alınacaktır. Ayrıca, özel fon hesabında izlenen tutarlar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınıncaya kadar her yıl bir önceki yıla ilişkin Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacaktır.

Özel fon hesabına alınarak ilgili hesaplarda izlenen bu tutarların ayrıca enflasyon düzeltmesine tabi tutulması mümkün değildir.

Yatırım döneminde veya iktisadi kıymetin aktifleştirilmesinden sonra faaliyeti terk veya özel fon hesabında izlenen tutarların kısmen veya tamamen başka bir hesaba nakli ya da işletmeden çekilmesi durumunda, daha önce dönem kazancında dikkate düzeltme kaynaklı tutarlar; faaliyetin terki veya özel fon hesabının kısmen veya tamamen bu düzenleme hükümlerine aykırı şekilde kullanıldığı dönemin kurum kazancına dahil edilir.

? Ayrıca yine aynı teklif ile ; Tasfiye ve iflas halindeki şirketlerin 2024-2025 yıllarında enflasyon düzeltmesini vergi etkisi olmaksızın yapabilmesi sağlanacak. Ancak, tasfiyeye giriş tarihinden önceki geçici vergilendirme dönemlerinde enflasyon muhasebesi yapılmış ve beyanlara yansımış ise bunlarda düzeltme yapılmayacak. (01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere)

Yapılmakta Olan Yatırımların Enflasyon Muhasebesine tabi Olması Kanun Teklifini İndirmek İçin Tıklayınız

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • GİB Tarafından e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Düzenlenecek Faturalar Hakkında Kılavuz Yayımlandı Muhasebat Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan ortak…
  • Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede Yayımlandı 15 Ekim 2024 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 32693 Çalışma ve…
  • Yeni ÖTV’ler Geliyor, OVP’lerde ki Hedefler Unutuluyor Mu? Meclis’e sunulan yeni torba yasa da dikkatimizi çeken iki ana…
Top