2024/2. Geçici Vergi Döneminde 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı Parasal Olmayan Kıymet Kapsamında Yatırımlara Ait Geçmiş Her Ay Sonu İtibarıyla Kesinleşmiş Harcama Tutarlarının (Reel Olmayan Finansman Maliyeti Var İse Düşülmesi Şartıyla) O Ayın Düzeltmeye Esas Tarih Olarak Dikkate Alınması Yoluyla Bulunacak Düzeltme Katsayısı İle Çarpılması Ve Bulunan Bu Tutarların Toplanması Suretiyle Enflasyon Düzeltmesi Yapılmıştır.

Kanun Teklifi İle:

-       Yatırım Dönemi: Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında Takip Edilen Tutarların Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulması Sonucunda Oluşan Ve Bu Hesabın Alt Hesabında İzlenen Düzeltme Farkları, Bilançonun Pasifinde Özel Bir Fon Hesabında Gösterilir Ve Dönem Kazancının Tespitinde Dikkate Alınmaz.

-       Aktifleştirme Sonrası: Özel Fon Hesabında Bulunan Bu Tutarlar, Yatırımın Tamamlanarak İlgili İktisadi Kıymetin Halinde Dönem Kazancının Tespitinde Dikkate Alınır.

-       Özel Fon Hesabına Alınan Bu Tutarlar, Yatırımın Tamamlanarak İlgili İktisadi Kıymetin Aktifleştirildiği Dönem İle Bu Dönemi Takip Eden 4 Hesap Dönemi İçerisinde Eşit Taksitler Halinde Dönem Kazancının Tespitinde Dikkate Alınacaktır.


-       Bu Bent Uyarınca Özel Fon Hesabında İzlenen Ve Dönem Kazancının Tespitinde Dikkate Alınmayan Tutarlar, Her Yıl Bir Önceki Yıla İlişkin Olarak Bu Kanun Uyarınca Belirlenen Yeniden Değerleme Oranında Artırılır. Bu Hesaplarda İzlenen Tutarlara Ayrıca Enflasyon Düzeltmesi Uygulanmaz.

-       Yatırım Döneminde Veya İktisadi Kıymetin Aktifleştirilmesinden Sonra İşin Bırakılması Veya Özel Fon Hesabında İzlenen Söz Konusu Tutarların Bir Kısmının Veya Tamamının Başka Bir Hesaba Nakledilmesi Ya Da İşletmeden Çekilmesi Hallerinde, Bu Bent Uyarınca Dönem Kazancında Dikkate Alınmayan Tutarlar;
> İşin Bırakıldığı Veya
> Özel Fon Hesabının Kısmen Veya Tamamen Bu Bent Hükümlerine Aykırı Şekilde Kullanıldığı Dönemin Kurum Kazancının Tespitinde Dikkate Alınır.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Kullanıcı Yönetimi/Alt Kullanıcı Hizmetinin Dijital Vergi Dairesinde Kullanıma Açıldı 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 552 Sıra No.lu…
  • Savcılıklarda Vergi Ceza Raporları Patladı Son dönemlerde başta akaryakıt sektörü olmak üzere, zannımca alınan prensip…
  • Sporcular da Maliye'nin Radarında Hazine ve Maliye Bakanlığı tara­fından kayıt dışı ekonomi ile mü­cadele…
Top