Ülkemizde milyonlarca çalışan yıllar­ca sosyal güvenlik sistemine prim öder, emeklilik için şartları tamamladığında emek­li olur. Çalışma hayatında işçi, işveren, esnaf, çiftçi, tarım çalışanı, memur gibi statülerde primleri ödenir.

Emeklilik için son ödenen 2520 gününe bakılarak hangi statüden (SSK-Bağ-Kur-E­mekli Sandığı-Banka Sandığı) emekli olaca­ğı belirlenir.

08.09.1999 tarihine kadar sigortalı olan ka­dın ve erkekler 4/A eski SSK’dan-Banka San­dığından emekli olmak için ilk işe başlama tarihlerine göre aşağıdaki tabloda belirtilen, prim gün sayısını tamamlamak zorundadır­lar. Aynı zamanda 18 yaş baz alınarak kadın­lardan 20, erkeklerden 25 yıllık sigortalılık süresi istenir. 3 Mart 2023’de yapılan yasal düzenleme ile 08.09.1999 tarihine kadar si­gortalı olanlarda yaş yaştı aranmaz.

Tablo 4A(SSK)

 

 Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise kadınlar 7200, erkekler ise 9000 gün prim sayısını ta­mamlayıp emekli olabilirler.

Emeklilik aşaması:

-Son 2520 güne bakılarak en çok prim öde­nen statü (4a-4b-4c-banka sandığı) belirlenir.

-18 yaş öncesi sigortalılık varsa 18 yaş baz alınarak, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi kontrol edilir.

-Hangi statüden emekli olunacaksa o sta­tüye göre prim gün sayısının tamamlanıp ta­mamlanmadığı kontrol edilir.

-Hizmet dökümünde başkasına ait çakışan gün var mı, ay içinde 30 günden fazla prim gü­nü var mı kontrol edilir. Çakışmalar prim gün sayısından düşülür.

-28/02/2011 öncesi şirket ortaklığı var­sa bu dönemlerde ortağı olduğu şirkette ya da başka bir şirkette çalışması varsa bu gün­ler için 4/A’lar iptal edilir,4B’ye işçi ve işveren primleri mahsup edilir.

-Ortağı olduğu şirkette 1.10.2008 öncesi, ilk sigorta başlangıcı sonrası ortaklığı varsa, kesintisiz devam etmiş ise 4/A günleri kabul edilir. Şirket ortaklığı sonrası 4/A işe baş­lama var ise bu günler Bağ-Kur yani 4/B’ye mahsup edilir.

-1.10.2008 sonrası şirket ortağı olup geç­mişten gelen 4/A primleri varsa kabul edilir, ancak 1.10.2008’den sonra bu durumda 4/A günleri 4B’ye mahsup edilir.

-Anonim şirketlerin yönetim kurulunda olmayan ortaklarında sorun olmaz.

-1.5.2021 tarihine kadar ödenmeyen silinen Bağ-Kur günleri var ise ve bu günler için prim borçlanmaları yapılmış ise bu günler silinir.

Tüm bu eksikler kontrol edilir. Şartlar ve koşullar tamamlanmış ise,

SSK’dan emeklilik müracaatı:

-SSK’lı çalışanlar için öncelikle Kod:8 Emeklilik Nedeniyle işten çıkış yapılır.

- E-devletten (Gelir Aylık Ödenek) Bölü­münden emeklilik müracaatı yapılır, isteyen­ler SGK’ya yazılı talepte bulunabilirler

-İşten çıkış ve emeklilik müracaatı aynı gün yapılabilir, emekli olduktan sonra aynı iş­yerinde çalışmaya devam edecek ise, ertesi güne SGDP ile tekrar işe girişi yapılır.

- İşverence kıdem tazminatı ödenir, kulla­nılmayan yıllık izinler ödenir(yıllık izinler sı­fırlar tekrar 14 iş günüyle başlar)

Bağ-Kur’da emeklilik müracaatı;

-Prim gün sayısı tamamlanmış ise

-Geçmiş, güncel ve gelecek tüm borçlar ödenir

-E-devletten ya da SGK’ya yazılı emeklilik müracaatında bulunulur.

-Emekli olduktan sonra Bağ-Kur primi ödemez

-Emekli aylığından kesinti yapılmaz.

Emekli Sandığı emeklilik müracaatı:

- Prim gün sayısı ve sigortalılık süresi ta­mamlanmış ise

-Çalıştığı birime emeklilik için müracaat­ta bulunabilir.

Özgür ERDURSUN

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/emeklilik-sureci-nasil-isler/749254

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Enflasyon 1, Vergi 2,5 Artacak Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon 2024 yılında yüzde 41,5, 2025…
  • Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde Arsa Sahibine Düzenlenen Faturada Hesaplanan KDV Gider / Maliyete Atılır Mı? KDV Kanunu 58. Maddesine Göre:-       Hesaplanan KDV ve-       İndirilebilecek KDV Gelir Ve…
  • Şufa Hakkı, İştira Hakkı, Vefa Hakkı Ve Vergilemesi ŞUFA HAKKI (Önalım) : Paylı Mülkiyette Bir Paydaşın Taşınmaz Üzerindeki…
Top