7524 Sayılı Kanunun 14. ve 16. maddeleri uyarınca 02/08/2024 tarihinden sonra tebliğ edilen vergi/ceza ihbarnameleri bakımından vergiler uzlaşma kapsamı dışında bırakıldı.

Sadece vergi ziyaı cezası ile belirli bir tutarı aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamında kaldı.

Bu nedenle, cezalar için uzlaşma talep edildiğinde, vergi aslı için iki seçenek kalıyor. Ödeme veya dava açma. Cezalar için uzlaşma niyeti varsa sorun yok vergi asıllarını derhal ödemek gecikme faizi (aylık %4,5) ödememek açısından mantıklı.

Vergi asılları için dava açmak isteniyorsa cezalar için uzlaşma talep etmek anlamlı değil. Çünkü tecrübelerim bana idarenin savunma dilekçesinde ama mükellef cezalar için uzlaştı ihlali ikrar etti ifadesi kesin yer bulur diyor.

Bu durum, tartışmalı konularla ilgili tarhiyatlar için (ki vergi hukukunda hatta hukukun her dalında böyle olmayan alan pek yoktur) uzlaşma eğilimini azaltacaktır. Tartışmalı konularda mükellefler bir şekilde uzlaşma komisyonunda vergi aslından indirim imkanı olur, kendimizi anlatabiliriz diyerek vergi ve cezaların tamamı için uzlaşma talep ediyordu ve bu yasal bir zorunluluktu. Dava açma yoluna ise uzlaşılamazsa başvurabiliyordu. Yeni durum, katı yorum tarzını benimsemiş Vergi Müfettişleri karşısında mükellefin kendini savunma imkanlarını da azaltacaktır.

Uzlaşmada sorun vergi asıllarindan indirim yapılması mıydı? Bana göre hayır. En büyük sorun yapılan indirimin objektif gerekçelere dayandırılmaması idi. Meslekte en üzüldüğüm anlardan biri yazdığım rapor için merkezî uzlaşma komisyonunun vergi ve cezalari sıfırladığını öğrendiğim andı.

Uzlaşmada vergi asılları ve cezalardan yapılacak indirim oranının tespitinde, mükellefin incelemeye yardımcı olması, ihlali kendisinin bulması ve bildirmesi ve aktif işbirliği anında incelemenin geldiği aşama, verdiği taahhütler ve yüklenen yükümlülükler vb objektif kriterler faydalı olabilir. Bu anlamda yıllarca önce ilk taslaklarını bizzat kaleme aldığım Rekabet Kurumu Pişmanlık, Uzlaşma ve Taahhüt Uygulamaları iyi bir örnek olabilir.

Vergi aslı ile vergi cezalarını uzlaşma, dava, ödeme tercihleri bakımından birbirinden ayırmak doğru olmadı. Zaten değiştirilmesi malum sebeplerle kanımca uzun sürmez. Fakat umarım eskiye dönülmez kapsamlı bir çalışma yapılarak uzlaşma müessesesi objektif kriterlere bağlanabilir.

Fakat o zamana kadar,

Vergi aslı için davaya gidecekseniz cezalar için uzlaşma talep etmeyin !

Cezalar için uzlaşma talep edildi ise vergi asıllarını uzlaşma gününü beklemeden gecikme faizi yükünü azaltmak için derhal ödemeyi unutmayın !

Linkedin patlaşımından alıntı yapılmıştır

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Belediyeler, Belediye Şirketlerinin Vergi, SGK Ve Diğer Borçlarından Sorumlu Mu? Belediye iktisadi teşebbüsleri (BİT) olarak da adlandırılan belediye şirketleri belediyelerin…
  • Sosyal Medya İçerik Üreticilerine Gelir Vergisi İstisnası Getirildi Günümüz dünyasında yaşanan dijital çağ ile birlikte bilinen meslek grupları…
  • ÖTV 3B Beyannamesinde Değişiklik Yapılmıştır 14.09.2024 tarihli ve 32662 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8958 sayılı Cumhurbaşkanı…
Top