Bilindiği üzere taşınmaz ve iştirak hisselerinin satış kazancı istisnasında bu varlıkların 2 yıl süreyle aktifte bulundurma şartı bulunmaktadır. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-e maddesinde belirtilen şartların sağlanması halinde kazancın bir kısmı istisna kapsamında değerlendirilmektedir.

Diğer taraftan söz konusu varlıkların satışının zararla sonuçlanması halinde ise bu sefer zararın bir kısmının mahsubuna izin verilmemektedir.

Kanun’un 5/1-e maddesinde sayılan şartların sağlanmaması halinde anılan istisnadan yararlanılamayacağından bu satış işleminin zararla sonuçlanması halinde ise zararın tamamı mahsup edilebilecektir.

Örneğin İştirak hisseleri 2 yıl süreyle aktifte bulundurulmaması halinde anılan istisnadan yararlanılmayacaktır veya satış bedeli izleyen 2 yıl içinde tahsil edilmezse tahsil edilmeyen tutarla orantılı olarak anılan istisnadan faydalanılmayacaktır.

ANCAK 2 yıl süreyle aktifte yer alan varlığın zararına satılması halinde ve satış bedelinin 2 yıllık süreden sonra tahsilinin yapılması veya bu yönde karar verilmesi şart ihlali olarak değerlendirilmeyecektir. Diğer bir ifade ile satış bedelinin satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi, istisnadan yararlanacak tutarın belirlenmesi açısından önem arz etmekte olup zararlı satışlarda satış bedelinin iki yıldan uzun bir sürede tahsil edilmesi bu zararın %75'lik (taşınmazlar da % 50’lik ya da %25’lik) kısmının kurum kazancının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınmasına engel teşkil etmeyecektir.

Linkedin paylaşımından alıntı yapılmıştır.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • TAŞINMAZ veya İŞTİRAK HİSSELERİNİN SATIŞININ ZARARLA SONUÇLANMASI ve SATIŞ BEDELİNİN İZLEYEN 2 YILDAN SONRA TAHSİL EDİLMESİ Bilindiği üzere taşınmaz ve iştirak hisselerinin satış kazancı istisnasında bu…
  • Vergi Usul Kanunu'na Göre Elektronik Tebligat Yapılacak Kişiler A) Kurumlar Vergisi MükellefleriB) Aşağıda Sayılı Gelir Vergisi Mükellefleri -…
  • İHRACAT GELİRİNİN NEMASI 5 PUAN VERGİ İNDİRİMİN KAPSAMI DIŞINDADIR Bilindiği üzere, ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına…
Top